Sakkverseny Erkel Ferenc emlékére

„A nyolcvanas évek végén tagja voltam a Pesti Sakk-körnek. Az elnök Erkel Ferenc nem igen járt máshova, mint oda. Egy télen minden este ketten maradtunk utolsóknak, és hogy az öreg úr néha beszédes kedvében volt, hallgattam” – így írt Gárdonyi Géza a 19. század legnagyobb magyar zeneszerzőjéről, aki nemcsak a hangokkal bánt mesterien, hanem sakktudása is kimagasló volt.
Erkel Ferenc többször részt vett az akkoriban a világ legjobbjainak számító franciák elleni levelezéses mérkőzések bizottsági megbeszélésein, az 1846-os Pest–Párizs találkozó kapcsán pedig egyértelművé vált kivételes tehetsége. Játékerejét jól mutatja, hogy egy alkalommal az akkortájt igazi sztársakkozónak számító Szén Józsefet is legyőzte.Sakkverseny_Erkel_Ferenc_emlekere1859-ben visszavonult az aktív játéktól, ettől kezdve a pesti és budai sakkéletet szervezte. A Pesti Sakk-kör (a Magyar Sakkszövetség elődje) az 1864. október 16-án megtartott alakuló közgyűlésén 29 szavazattal alelnökké, később elnökké választotta. Utóbbi tisztségét egészen haláláig betöltötte.
Ennek a szép sakkhagyománynak a megőrzése vezérelte Kahlich Endrét, a Virányosi Közösségi Ház egykori munkatársát, amikor közel harminc évvel ezelőtt útjára indította az Erkel Ferenc Sakk Emlékversenyt. És még valami: talán kevésbé ismert, hogy a nagy zeneszerző hosszú ideig a Hegyvidéken élt.
Így lett egyszerre sakk- és helytörténeti jelentőségű a mai napig töretlen népszerűségnek örvendő viadal, amelyen az idén 52-en indultak. A felnőttek mellett tizenkét iskola diákjai mérték össze tudásukat a fekete-fehér táblákon. A versenyzőket életkor és nemek szerint külön csoportokba osztották a szervezők, az egyéni pontszámok alapján alakult ki a csapatverseny végeredménye. (A Virányosi Közösségi Ház ifjúsági sakkszakkörének tagjai a közösségi házat és iskoláikat is képviselték az egyéni, valamint a csapatversenyben egyaránt.)
A sportprogramot a közösségi házzal együtt szervező Rollinger Károly elmondta, igyekeznek felhívni a figyelmet a sakkra, amely különösen gyerekkorban nagyszerű fejlesztőeszköz: „Közel harminc éve tartom az edzéseket a Virányosi Közösségi Házban, és azt tapasztalom, hogy a gyerekeket egyre több minden vonja el a sakktól, ráadásul rendkívül leterheltek. Pedig ez a játék pozitív irányban alakítja az egyéniséget, segíti a tanulást, a logikus gondolkodás kialakulását. Számos felmérés bizonyítja, hogy a sakkozó kisdiákok jobban teljesítenek az iskolában.”
Bár a legjobbjuk nemrégiben átment az MTK-ba, a másik éljátékosuk pedig inkább a focit választotta, még így is tizenöt 8 és 11 éves kor közötti gyerek jár a szakkörbe, ami amatőr szinten szép számnak mondható. Nem versenyzőket nevelnek, bár az is igaz, hogy vannak, akik szép karriert futottak be, például a Virányosból induló Bérczes Dávid Magyarország legfiatalabb nemzetközi nagymesterének mondhatja magát.
Az Erkel emlékverseny valamennyi résztvevője csokoládét kapott, az első három helyezett pedig érmet is. A csapatverseny győztese ismét a Zugligeti Általános Iskola lett.

M.

A XXVIII. Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny csapatvégeredménye
1. Zugligeti Általános Iskola. 2. Virányosi Közösségi Ház. 3. Török Flóris Általános Iskola. 4. Bleyer Jakab Német Nemzetiségi Általános Iskola. 5. Kós Károly iskola. 6–8. Városmajori Gimnázium, Bálint Márton Általános és Középiskola, Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola. 9. Érdi Teleki Sándor Általános Iskola. 10. Toldy Ferenc Gimnázium. 11. II. Rákóczi Ferenc Gimnázium. 12. Nyitott Világ Fejlesztő Iskola.