Sütemény az indián artistához

Ez a különleges habos fánkocska ugyan a bécsi közönséget hódította meg először, de közel sem egy osztrák specialitásról van szó. Megszületése a dúsgazdag magyar főúr, Pálffy Ferdinánd gróf nevéhez fűződik. Ő volt a bécsi Theater an der Wien intendánsa az 1830-as években, és szívügyének tekintette, hogy a színház mindig a legjobb és legújabb produkciókat tűzze műsorára. Amint értesült róla, hogy egy indián artista Európa-szerte nagy sikert arat, természetesen azonnal megpróbálta őt szerződtetni.
Amikor végre sikerült megnyerni néhány alkalomra szóló fellépésre, örömében megbízta cukrászát, hogy a premierre kreáljon egy olyan süteményt, ami valami módon utal a művészre. A kísérlet sikerült, az új édesség színe az indiánok sötét bronzbőrét idézte, és annyira elnyerte a gróf tetszését, hogy azonnal elhatározta, megkínálja vele a premier közönségét. Ezzel a döntéssel Pálffy Ferdinánd beírta nevét a cukrásztörténelembe is.
A kóstoló ugyanis olyan jól sikerült, hogy a nézők szinte megfeledkeztek a színpadon pózoló artistáról. Nem telt bele néhány nap, és a bécsi cukrászdák pultjain megjelent az új, habos kreáció – természetesen indiáner néven. Az pedig magától értetődő, hogy Pesten is hamarosan utánozták a bécsi divatot, ami az indiánert illetően máig tartja magát. Elkészítése egy átlagos háziasszony számára sem jelenthet nehézséget, de türelem és kézügyesség szükségeltetik hozzá.

INDIÁNER HAT VENDÉGRE

Így helyes, mert ez egy olyan sütemény, amit nem „főre”, hanem vendégekre számítva érdemes elkészíteni. A tésztához 6 tojás sárgáját 2 evőkanál rétesliszttel, 6 deka cukorral és fél deci vízzel simára keverünk, majd a 6 tojás fehérjét 6 deka cukorral kemény habbá verjük.
Óvatosan a cukros, lisztes tojásmasszába forgatjuk, miközben apránként további 10 deka réteslisztet is beledolgozunk. Ezt a tésztát nyomózsákba töltjük, és 12 pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben közepes lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük. Ezalatt a sütőajtót résnyire kitámasztjuk, hogy a tészta gőzmentesen sülhessen (légkeveréses sütőnél nem kell kinyitni).
A sütő hőmérsékletét fokozatosan csökkentjük, azaz 3 percenként 15 °C-kal lejjebb vesszük, és még 15 percig sütjük a fánktésztákat – helyesebben szárítjuk. Ha kihűltek, mindegyiket félbevágjuk, a belsejüket kivájjuk, így készítünk helyet a tölteléknek. Ezután 2 kivájt felet a szélein sárgabaracklekvárral körbekenve összetapasztunk. (Az üregüket nem töltjük meg, abba majd tejszínhab kerül.)
Az ily módon ismét egész fánkokat hideg helyen hűlni hagyjuk, hogy a lekvár jól megkössön, majd 20 deka megolvasztott tortabevonó csokoládéba forgatjuk, rácsra vagy sütőpapírra tesszük, és megvárjuk, amíg megszilárdul a bevonatuk. Végül a tetejükből levágunk egy-egy kalapot, így látható válik az üreg, amit megtöltünk édes tejszínhabbal, sőt rá is halmozunk egy nagy adagot. A kis kalapokat ráillesztve tálaljuk. Sutemeny_az_indian_artistahoz

Pákozdi Judit