Aradi művészek a Hegyvidéken

Lassan egy évtizede köti össze folyamatosan megújuló kulturális kapcsolat a Hegyvidéket és Arad városát. A művészetek mellett a sportra és az oktatásra is kiterjedő együttműködést a 2015-ben aláírt testvérvárosi megállapodás szentesítette, amelyet tavaly erősítettek meg a települések vezetői.

A kezdet 2010-re nyúlik vissza: az akkori Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen részt vevő aradi és XII. kerületi alkotók azóta mindkét országban kiállításokat szerveztek. Nemcsak ők, hanem mások is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, egy évvel ezelőtt Giotto Doichita kortárs festőművész képeit láthatták az érdeklődők a polgármesteri hivatalban.Aradi_muveszek_a_Hegyvideken1

A civil párbeszédet erősítette a Kölcsey Egyesület hegyvidéki bemutatkozása, és többször fellépett Aradon a Solti György Zeneiskola. Az Aradi Kamaraszínház és Tánccsoport, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium néptáncosai a Hegyvidéki Napokra, míg a Hegyvidéki Fúvós Kvartett és a Néptánccsoport az Aradi Napokra kapott meghívást. Érdemes megemlíteni a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint az aradi Csiky Gergely Főgimnázium közötti kapcsolatot is, ami már számos közös programot eredményezett.

A testvérvárosi együttműködés keretében legutóbb az Aradi Állami Filharmónia kamarazenekara járt a MOM Kulturális Központban. A koncerten Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Philipp Stamitz, Astor Piazzola, Isaac Albéniz, Vittorio Monti és Bartók Béla művei hangoztak el. Sara Gheorghe értő tolmácsolásában megszólalt egy különleges ütőhangszer, a marimba is. Az előadás szó szerint zajos sikert aratott, a kupolatermet megtöltő közönség vastapssal nyilvánította ki köszönetét a szép dallamokért.Aradi_muveszek_a_Hegyvideken2

Dorin Frandes karmester elmondta, hogy szívesen jönnek a Hegyvidékre, ahol mindig nagy szeretettel látják őket. Ugyanilyen fogadtatásban részesülnek a magyar zenészek is Aradon – tette hozzá. Szerinte érdekes újítás lenne, ha viszonossági alapon hegyvidéki és aradi szerzők darabjait is játszanák a zenekarok. Ez akár már most advent idején megtörténhetne, mivel a Kölcsey Egyesület szervezésében akkor lépnek fel a Solti György Zeneiskola művésztanárai az erdélyi városban.

(mm.)