Egervar_helyett_tagas_terek

„Egérvár” helyett tágas terek

Megújult a Zugligeti út 60. szám alatti háziorvosi rendelő, ahol a gépészettől a nyílászárókon át a burkolatokig mindent rendbe hozatott az önkormányzat. Az apró, kihasználatlan kiszolgálóhelységek elbontásával tágasabbak lettek a betegfogadó terek, míg a belső átalakítással már mindhárom orvos külön szobában fogadhatja pácienseit.

„Tizenkét háziorvosi rendelő működik kerületünkben, ezek közül kilencet már rendbe tettünk” – beszélt Pokorni Zoltán polgármester a három évvel ezelőtt elindított Hegyvidéki Rendelőfelújítási Program eredményeiről a nyáron megújult Zugligeti úti rendelő átadásán. Mint mondta, 700 millió forintot különítettek el a program megvalósítására, ebből eddig 500 milliót használtak fel.

A polgármester arról is szólt, hogy a kormány támogatásával elkezdődött a XII. kerületben működő klinikák, országos intézetek fejlesztése, és a Szent János Kórház is nagy átalakulás előtt áll. A kórház fenntartásába került az eddig egyetemi kézben lévő Kútvölgyi-tömb, ahol a kormány 9,3 milliárd forintos hozzájárulásával új szakrendelő jön létre. Ennek orvosszakmai programját már elfogadta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, remélhetőleg még az ősz folyamán megjelenik a közbeszerzési kiírás az építészeti tervezésre.

„Az alapellátásban is jó orvosokra és méltó körülményekre van szükség” – jelentette ki Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a Hegyvidéki Önkormányzat példaértékű módon, a jó gazda gondosságával jár el a háziorvosi rendelők szisztematikus megújításával. Kitért rá, hogy a kormány döntött a Szent János Kórház súlyponti kórházzá alakításáról, és ehhez kapcsolódóan folyamatban van az orvosi tartalom meghatározása. Reméli, hogy a centrumkórház építése még ebben a parlamenti ciklusban megkezdődhet.

A Zugligeti út 60. szám alatt modern háziorvosi rendelő jött létre. Mindhárom praxis külön szobát kapott, és egy fektetőt is kialakítottak a szakemberek, ahol például vérvétel, EKG-vizsgálat, mentőre várás esetén nyugodt körülmények fogadják a betegeket. A rendelő teljes területe új burkolatot kapott, megújultak a vizesblokkok, és immár akadálymentes illemhely áll rendelkezésre.

Az alaprajzi elrendezés racionalizálásával a rendelők tere szellősebb, jobban kihasználható lett. A kivitelezők kicserélték az összes nyílászárót, az orvosi szobákat hangszigetelt ajtókkal szerelték fel. Korszerűsítették az elektromos hálózatot, a fűtési, gépészeti rendszert, továbbá felújították az épület homlokzatát, a rámpa és a lépcső burkolatát is. A váróban új padokat, asztalokat helyeztek ki.

A Zugligeti úti rendelő mai épülete 1989-ben készült, ezt megelőzően az angolkisasszonyok egykori istállóépületében működött körzeti orvosi rendelő, az 1950-es évektől kezdve. Dr. Török Katalin és dr. Tulipánt Katalin is ebben a „kis istállóban” – aminek alapjai még mindig láthatók – kezdett el dolgozni a 80-as évek végén.

„A kis, téglalap alakú épületben két rendelő működött. Középen, a cserépkályha körül ültek a betegek, ez volt a váró” – idézte fel a kezdeteket dr. Török Katalin. Elmondta, hogy a szocializmus felpuhulásának idején egy svájci tulajdonú fogtechnikai cég azzal a feltétellel kapott lehetőséget az egykori istálló telkének beépítésére, hogy az új épületben háziorvosi rendelőt is kialakít. Így végül korszerűbb körülmények közé került az ellátóhely, bár funkcionálisan ez sem volt tökéletes – senki sem kérdezte meg ugyanis az orvosoktól, mit szeretnének.Egervar_helyett_tagas_terek

Sok apró, használhatatlanul kicsi kiszolgálóhelyiség szabdalta fel a doktornő által csak „egérvárnak” nevezett rendelőt, emellett a beépített gépészettel is akadtak problémák. A rendelőben nem lehetett meleg vízben kezet mosni, annyira messze volt a vízmelegítő készülék. Mindezeken felül a harminc évvel ezelőtt kialakított épület mára meglehetősen elhasználódott, az elvetemedett ablakok miatt télen annyira hideg volt, hogy a vizsgált betegeket pokróccal kellett takargatni.

„Most már mindnyájunknak külön rendelője van, így nem fordulhat elő, hogy nem tudjuk befejezni a délelőtti rendelést követő adminisztrációt, mert át kell adni a helyet a délutános kollégának. Végre van meleg víz, az új ablakoknak köszönhetően pedig nem húz a hideg, és nincs olyan sötét, mint egy sekrestyében” – sorolta a felújítás eredményeit Török Katalin.

Tulipánt Katalin szintén kiemelte annak óriási előnyét, hogy a három praxis három külön helyiségben működhet, valamint tágasabb, világosabb terek jöttek létre a felesleges apró helyiségek megszüntetésével. Arról is beszélt, hogy az önkormányzat meghallgatta kéréseiket: új beépített szekrényt kaptak, és újak a mennyezeti lámpák is.

„A betegeim »elájultak«, annyira szép lett minden” – fogalmazott Tulipánt Katalin, aki arról is említést tett, hogy páciensei hozzájárultak a rendelő megszépítéséhez: volt, aki egy új paraván beszerzését ajánlotta fel, míg más az orvosi szobát díszítő panorámaképet hozta ajándékba.

z.