Elkészült a zugligeti minikörforgalom

A Béla király úton lefelé haladó autósok számára nyaktekergetős mutatvány volt időben észrevenni a Kútvölgyi úti kereszteződésnél jobbról érkező, elsőbbségadásra eddig nem kötelezett járműveket. Az elmúlt hetekben lezajló átépítésnek és az új forgalmi rend bevezetésének köszönhetően biztonságosabbá vált a forgalmas csomópont.

Néhány éven belül immár a második körforgalmat építtette meg a Hegyvidéki Önkormányzat a Kútvölgyi úton. Az első 2016-ban a Kútvölgyi lejtő és az Alsó Svábhegyi út torkolatánál, a második pedig most készült el a Béla király út és a Csillagvölgyi út találkozásánál. Míg azonban az előbbinél a körforgalmaknál megszokott módon egy kiemelt, gyeppel és virágokkal beültetett sziget található, az utóbbi közepén a helyszűke miatt csak egy másfél méter sugarú, bazalt nagy kockakővel burkolt felületet alakítottak ki a szakemberek, amelyen szükség szerint áthajthatnak a nagyobb járművek, például a Fácános téri végállomásától visszafelé tartó 155-ös busz.

„Nyakat tekergetve próbálták a Béla király úton lefelé jövők észrevenni, érkezik-e valaki jobbról a Kútvölgyi úton” – magyarázta Pokorni Zoltán polgármester a korábbi balesetveszélyes helyzetet, ami a nem megfelelő belátási szög miatt alakult ki a csomópontba szinte egymással párhuzamosan csatlakozó utak találkozásánál. Az átalakítás után megszűnt a Kútvölgyi út felől haladók előnye, nekik is elsőbbséget kell adniuk a csomópontban a hamarabb érkezőknek. Azoknak pedig, akik a Béla király úton lefelé jönnek, és a Kútvölgyi útra szeretnének kanyarodni, tenniük kell egy kört a minikörforgalomban, így ugyanis – szemben az eddigiekkel – nem akadályozzák a szembeforgalmat a Kútvölgyi út torkolatánál.Elkeszult__a_zugligeti_minikorforgalom

Bár a megváltozott forgalmi rendről egyértelműen tájékoztatják az autósokat a kihelyezett KRESZ-táblák, a rutinból közlekedők egy része a kezdeti tapasztalatok alapján kissé tanácstalan, hogyan is kellene itt szabályosan közlekedni. Az önkormányzat emiatt burkolatfestéssel szeretné feltűnőbbé tenni a körforgalmat.

A polgármester arról is szólt, hogy korábban sok gondot okozott a hegyről lezúduló esővíz. A közeli házak lakói panaszkodtak, hogy a csapadék rendszeresen alámossa a kerítéseiket. A körforgalom építésekor ezért a burkolat megfelelő mértékű lejtésének kialakításával, valamint víznyelők beépítésével gondoskodtak a csomópont vízelvezetéséről.

z.