Így szépül a kertész kertje

„Aki egy egész életre szóló boldogságot szeretne, az építsen kertet” – tartja egy kínai közmondás, ami jól jellemzi a Németvölgy Gondozási Központba járó idős emberek környezetükhöz fűződő viszonyát. Ez a természetközpontú, pozitív hozzáállás is szükségeltetett ahhoz, hogy házon belül elindulhasson „A kertész kertje” program, amelynek résztvevői első lépésben a gondozási központ Kiss János altábornagy utcai épületének előkertjét ültették tele szebbnél szebb virágokkal és évelő növényekkel.Igy_szepul_a_kertesz_kertje1

„Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a városban élők ugyanúgy élvezhetik a növényeket, mint a kertes házban lakók, egyszersmind újraélhetik az ültetés örömét. Időseink közül a mai napig sokan mennek ki hétvégén a telekre, ahol az általuk nevelt veteményessel, kerttel foglalkoznak. Részben innen jött az ötlet, hogy itt, városias környezetben alkalmat adjunk arra, hogy azok is élvezhessék a saját kert szépségét, akik másképp ezt nem tehetnék meg” – szólt a program létrejöttéről az azt koordináló Vámos Péter. Mint megemlítette, komoly inspirációt jelent számukra az angol Monty Don televíziós kertészeti műsora, amelyben a neves médiaszemélyiség közérthető módon beszél és ad tanácsokat a növényekről, a metszésről, permetezésről.Igy_szepul_a_kertesz_kertje2

Az előkertbe zömében örökzöldeket ültettek a „kertészek”, de néhány virágzó növény, köztük rózsa is került a földbe. Tavasszal a szemközti előkert következik, ahol konyhakertet alakítanak ki. A fűszernövényeket a tervek szerint teák és ételek, például saláták ízesítésére használják majd, de akár szörpöt is készíthetnek belőlük.

„Az idősek szívesen kertészkednek; ilyenkor visszaemlékszünk a szép időkre, és persze a virágokat is sokan szeretjük. Ez egy nagyszerű kezdeményezés!” – mondta a gondozási központba járó Troppné, hozzátéve, hogy a társasházban, ahol él, tavasztól őszig szinte folyamatosan virágoznak a belső udvaron elültetett növények.

„Otthon, az erkélyemen vannak virágládák, de így együtt kertészkedni sokkal jobb érzés” – összegzett Bodnár István, aki szerint az ültetés és főleg annak eredménye mindnyájuknak sikerélményt ad. Egyetértett ezzel Dürr Tiborné, annál is inkább, mert ő a kora ellenére egyedül gondozza a növényeket a társasházukban. „1964 óta élek ugyanabban a lakásban, büszke vagyok, hogy vannak olyan rózsáink, amiket akkoriban ültettünk. Mi ez, ha nem siker!?” – mosolygott az idős hölgy, mindenkit arra biztatva, hogy ha teheti, neveljen növényeket a saját otthonában.

M.