Tallya_utcai_park_atadasa

Kilátópont és fűszerkert a megújult Tállya utcai parkban

A Hegyvidék idei legnagyobb parkfelújítása valósult meg a Fodor utca és a Tállya utca sarkánál található közel 4000 négyzetméteres területen. A főváros támogatásával, kerületi beruházásban, új játszótér épült, és bővültek a felnőttek sportolási lehetőségei. Kilátópont és illemhely, továbbá kis fűszerkert is létrejött, ez utóbbit a környékbeli óvodások gondozzák a jövőben.

„A TÉR_KÖZ pályázat Budapest egyik legsikeresebb programja. Számos fejlesztés nem valósulhatott volna meg a kerületekben a főváros támogatása nélkül” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a felújított Tállya utcai park átadásán, amelyhez a Budapest Fővárosi Önkormányzat 100 millió forintot biztosított, és ezt az összeget a XII. kerület további 65 millió forinttal egészítette ki saját forrásból.

A polgármester szerint fontos, hogy szép parkok, játszóterek épüljenek városszerte, de ennél is lényegesebb, hogy az érintett lakókkal együtt határozza meg az önkormányzat a pontos fejlesztési célokat. A Hegyvidéken már szinte rutinszerűvé vált a közösségi egyeztetés, ami a mostani parkfelújítás előtt sem maradt el.

Az igényfelmérés a fővárosi pályázat beadását megelőzően megtörtént, ezt követően a helyszínen és online kitölthető kérdőíveken, valamint lakossági fórumon kérte ki az önkormányzat az itt élők véleményét. Végül a játszótér és a fitneszpálya gumiburkolatának színéről szavazhattak a környékbeliek.

„Ahogy a háziorvosi rendelők, úgy a játszóterek rendbetételét is évek óta szisztematikusan végzi az önkormányzat. Az idén hat játszóteret újítunk meg, ezek közül a Tállya utcai a legnagyobb fejlesztés” – mondta Váczi János alpolgármester, aki arról is szólt, hogy a közösségi egyeztetések szervezésében kiemelt szerepe volt Gidófalvy Dénes önkormányzati képviselőnek.Kilatopont_es_fuszerkert_a_megujult_Tallya_utcai_parkban

A környéken élők kéréseinek megfelelően az új játszótéren a kisebbek és nagyobbak számára is izgalmas játékok várják a gyerekeket. A hinta, kis trambulin, mászóvár mellett olyan csúszkán is játszhatnak, amit két kézzel kapaszkodva lehet használni, így az inkább a nagyobbak számára jelent élvezetes időtöltést. A játszótér, ahogyan azt a szülők kérték, körbekerített, a játékok alá pedig sárgászöld színű, ütéscsillapító gumiburkolat került.

Felnőtteket kiszolgáló újabb kültéri fitneszeszközökkel és lakossági igény alapján pingpongasztallal is bővült a tér. Pelenkázóval ellátott illemhely létesült, a lejtős terület felső részén pedig, a domborzati adottságokat kihasználva, kiváló panorámájú kilátópont jött létre.

A fejlesztés során kiemelt figyelmet kaptak a mozgásukban korlátozottak, mozgássérültek és a babakocsival közlekedő szülők, akik immár könnyebben bejárhatják a parkot. A közel 4000 négyzetméteres területen megújultak a sétányok, korszerűbbé vált a közvilágítás. Rendezettebbek lettek a parkolóhelyek, amelyek környezetében évelőket, díszfüveket, lágyszárúakat ültettek el a szakemberek. Az idejárók kérésére kivágták az invazív bálványfákat, helyettük az önkormányzat őshonos növényeket telepíttet ősszel.

Külön érdekessége a helynek az a kis fűszerkert, amit a közeli KIMBI Óvodába járó gyerekek ültettek be az önkormányzat kertészeinek közreműködésével. A növények további gondozását is az óvodások vállalták. Ők voltak az elsők, akik – még a hivatalos átadás előtt – felavatták a megújult parkot: a szervezők színes programokkal, ügyességi játékokkal, arcfestéssel, lufihajtogatással várták a kicsiket.

sz.