Mesés falfestmény a Tamási iskola folyosóján

Papírsárkánnyal szaladó gyerekeket ábrázolt az a kép, amit tíz évvel ezelőtt diákok festettek fel a Tamási Áron iskola egyik nyüzsgő folyosójának csupasz falára. Mindenki szerette, csakhogy az utóbbi időben erősen leromlott az állapota, és már messze nem volt annyira üdítő látvány, mint a keletkezésekor.

Karacs Zsuzsanna igazgatónak tavaly ősszel jutott az eszébe, hogy valamit kezdeni kellene a képpel. Felkérte Kishalmi Edit tanítót, hogy ha van kedve hozzá, javítsa ki a régit, vagy fessen újat helyette.Meses_falfestmeny

„Sokáig töprengtem a lehetőségeken, végül úgy döntöttem, hogy az iskola alapításának hatvanadik évfordulójára új kompozíciót készítek” – mondta lapunknak a tanítónő. Először az alapozást, a megrongálódott falfelületek kijavítását végezte el, amihez egy szülő és annak festő alkalmazottja nyújtott segítséget. Ezt követően rajzolta fel férjével közösen a kép alapvonalait – a gyors és pontos munka érdekében projektorral vetítették ki a falra a papíron már látható tervet.

A ceruzavázlat egy délután alatt elkészült, a festés azonban elhúzódott. „Egy-egy lyukasórámban, valamint délutánonként festettem, hónapokon át. Senkitől sem kértem segítséget, ennek ellenére a kollégák és a gyerekek is rendszeresen részt vettek a színezésben, sőt időnként még a hetvenéves édesanyám is eljött segíteni” – beszélt arról Kishalmi Edit, hogyan vált közösségivé az alkotómunka.

„Életemben nem kaptam még ennyi dicsérő szót, ez vitt előre” – folytatta a pedagógus, aki épp a nyári szünet kezdetére lett kész. A szeptemberi tanévkezdetkor a „B” épület földszintjén így már a megszépült folyosórészlet fogadta a diákokat.

A meseszerűen színes festmény középpontjában a Tamási főépülete látható, amelynek egyik oldala nyitott könyvvé változik. A könyvborítón a számok és betűk az iskola jubileumára emlékeztetnek, míg a lapok közül kirepülő luftballonok az itt magas szinten elsajátítható német, angol, olasz, francia és portugál nyelvre utalnak. A lufik között, hangjegyek formájában, a gyermeki tisztaság szimbólumaként a Legyetek jók, ha tudtok című dal részlete tűnik fel.

Hegyvidéki jellegzetességeket is láthatunk a képzeletbeli tájon. A hegycsúcsot az Erzsébet-kilátó uralja, míg a fák közül a fogaskerekű és a Libegő bukkan elő. A sarokban a Szent Márton-kápolna bújik meg szerényen, amely fontos szerepet tölt be az iskola életében, hiszen évről évre ott tartják a gyerekek a lampionos felvonulásukat Márton-napon.

„Az egész iskola benne van a képben, mindenki számára visszatükrözheti a saját élményeit” – fogalmazott Kishalmi Edit, aki arról is beszélt, hogy az alkotómunkát nem hivatásos művészként vagy rajz szakos tanárként végzi, egyszerűen csak szeret festeni, rajzolni. Régebben a főiskolán kapott nyilvános bemutatkozási lehetőséget, amikor a gyógynövényrajzait állították ki, míg tíz évvel ezelőtt a Tamásiban volt egy munkája, ami sokakhoz eljutott: ő készítette el az iskola fennállásának ötvenedik évfordulójára kiadott emléklapok illusztrációját.

sz.