Tengerkék víz a megújult medencékben

Könnyen tisztítható és strapabíró az az új fóliaréteg, amellyel a nyári karbantartási szünet idején vonták be a városmajori uszoda medencéit. A speciális, töredezésmentes felület előnye, hogy nem tapadnak meg rajta a szennyeződések, és anyagcsorbulásból adódó éles szegélyek sem keletkeznek, amelyek horzsolást vagy vágási sérülést okozhatnának.

A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda évről évre bezár néhány hétre a nyár végén, ám a szünet idején sem áll le az élet: ilyenkor zajlanak a szükséges karbantartási feladatok, fejlesztések. Ezúttal a kicsi, 8x5 méteres, valamint a nagy, 25x10,5 méteres medence burkolata újult meg, mivel a korábbi hidegburkolat a rendszeres karbantartás és javítások mellett is – az eltelt harminc évben túlteljesítve tervezett élettartamát – elöregedett, elhasználódott.

Az uszoda háromhetes üzemszünete alatt kiegyenlítették a régi medenceburkolatot, majd fóliabevonatot ragasztottak rá a kivitelezők. A lépcsőt és a medencét szegélyező területet csúszásmentes felületű fóliával fedték le, a korlátokat, medencelétrát, sávelválasztó rögzítéseket, befúvó- és ürítőcsatlakozásokat pedig új, saválló acélelemekre cserélték.Tengerkek_viz_a_megujult_medencekben

„A fóliázással megelőztük, hogy komolyabb szivárgások, szerkezeti károk alakuljanak ki, de higiéniai és balesetvédelmi szempontok is indokolták a beruházást. A homogén, töredezésmentes felületen nem tapadnak meg a kórokozók, a vízkő, az alga, a penész és más egyéb biológiai szennyeződések, továbbá anyagcsorbulásból adódó éles szegélyek, peremek sem keletkeznek, amelyek horzsolást vagy vágási sérülést okozhatnak” – szólt az új burkolat előnyeiről Móczán Mónika, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője.

A beépített fólia könnyen tisztítható és strapabíró – a tervezett élettartama tizenöt év, de ez hosszabb is lehet, mert nem kültéri, így nincs kitéve sem az időjárás viszontagságainak, sem az UV-sugárzásnak. Esztétikai szempontból is minőségi változást jelent az egységes megjelenésű, meleg színvilágú bevonat, amely tengerkék színt kölcsönöz a víznek.Tengerkek_viz_a_megujult_medencekben2

„Nehéz sorba venni az eddigi fejlesztéseket, szinte minden évben történt valamilyen felújítás” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Városmajor utcai sportközpont megújult medencéinek átadása alkalmából. Emlékeztetett rá, hogy a korábbi években jelentős gépészeti korszerűsítések zajlottak, szebb, világosabb uszodai tér jött létre, továbbá megújult az uszoda feletti tornaterem is. Ennek közel 700 négyzetméteres burkolatát tavaly újították fel, az idén pedig a rossz állapotú nyílászárók cseréjét végezték el a szakemberek.

Fonti Krisztina alpolgármester arról beszélt, hogy a városmajori uszoda fejlesztései elsősorban az iskoláskorú gyerekek sportolási körülményeit javítják, közülük naponta közel ötszázan használják a létesítményt. Számos hegyvidéki oktatási tanintézményből járnak ide alsó tagozatosok, akiknek a jelentős része itt szerzi meg a vízbiztonsághoz szükséges úszástudást.

sz.