Több ezer vizsgálat az egészségnapon

A betegségek elleni küzdelem leghatékonyabb fegyvere a megelőzés. Ehhez nyújt segítséget a Hegyvidéki Önkormányzat, amely évente kétszer, tavasszal és ősszel ingyenes egészségügyi szűrésre várja az egészségükért tenni akarókat. A szeptemberi egészségnapra is több százan jöttek el a MOM Kulturális Központba, hogy részt vegyenek a vizsgálatokon, tanácsadásokon.

Fonti Krisztina alpolgármester elmondta, hogy a mostani őszi egészségnap már a huszonkettedik, az érdeklődés pedig nemhogy csökken, épp ellenkezőleg, folyamatosan nő. Ez különösen örömteli, hiszen a program kiválóan szolgálja az egészséges életmód népszerűsítését: „Azt igyekszik mindnyájunkban tudatosítani, hogy ne csak akkor forduljunk orvoshoz, ha már baj van. Tegyünk mi magunk az egészségünkért azzal, hogy rendszeresen kivizsgáltatjuk magunkat.”Tobb_ezer_vizsgalat_az_egeszsegnapon1

Az egészségnapon ezt ingyenesen, előzetes regisztráció és beutaló nélkül bárki megtehette. „Éppen ez a lényeg! – emelte ki az alpolgármester. – Fél nap alatt akár öt-hat fontos vizsgálaton is túl lehetünk, és az eredményeket azonnal megkapjuk. Tulajdonképpen szinte teljes képet nyerhetünk az egészségi állapotunkról.”

A program igazi szakmai összefogás eredménye. Együtt dolgoznak a Hegyvidéki Egészségügyi Központ munkatársai, a XII. kerületi háziorvosok, védőnők, ápolók, a Szent János Kórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Budai Egészségközpont és a Budapesti Szent Ferenc Kórház szakemberei. Mindenkire szükség is van, hiszen harminc orvosszakma képviselteti magát, közel kétezer vizsgálatot, szűrést végeznek el ilyenkor a szakemberek.

„Azt, hogy milyen vizsgálatokat biztosítunk, az előző rendezvény tapasztalatai alapján határozzuk meg. Az idén a többi között nyaki ultrahangvizsgálaton, alsó végtagi érvizsgálaton, kardiológiai vizsgálaton, helicobacter- és PSA-szűrésen, valamint ortopédiai és szemészeti állapotfelmérésen, étkezési tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők. A gyerekek számára mozgáskoordinációs vizsgálat, járásanalízis, antropológiai vizsgálat állt rendelkezésre, sőt asszisztált kutyaterápiás bemutatót is szerveztünk” – sorolta Gallai Dolores, az önkormányzat egészségügyi referense. Azt is megemlítette, hogy amíg az elején főképpen az idősebb korosztály tagjai jöttek el, az utóbbi években egyre több a gyermekes család. „Az egészségünkkel való foglalkozást nem lehet elég korán kezdeni, ezért jó látni, hogy ilyen sok fiatal így gondolkodik a Hegyvidéken” – tette hozzá.Tobb_ezer_vizsgalat_az_egeszsegnapon2

Az őszi egészségnap egyik újdonsága volt az EMMI „Három generációval az egészségért program” pályázatán sikerrel elinduló Normafa Praxisközösség bemutatkozása. Lovas László háziorvos elmondta, hogy az állami támogatást a prevenció erősítésére, különösen a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a lakosság egészségtudatosságának növelésére, a mindennapos mozgás népszerűsítésére, a dohányzásról való leszokás ösztönzésére kapták. Heti két alkalommal tartanak szűrő- és tanácsadó napokat, ezeken mások mellett a perifériás érbetegség kimutatására alkalmas boka-, karindexmérésre, demenciavizsgálatra, légzésfunkció-vizsgálatra nyílik lehetőség, valamint gyerekekkel is foglalkoznak. Jelentkezni e-mailben lehet: normafapraxiskozosseg@gmail.com.

sm.