Tudást és méltóságot adni

Tizenöt gyerekkel, két elsős osztállyal nyitotta meg kapuját a Hegyvidéki Önkormányzat Mátyás király úti nyári táborának épületében a Rózsaház, az első magyarországi gyógypedagógiai Waldorf-iskola. Alig néhány héttel később a Mihály-napi ünnepségre a szülők és támogatók mellett Pokorni Zoltán polgármester is meghívást kapott.

„Azért hoztuk létre ezt az iskolát, hogy minden sajátos nevelési igényű gyermek meg tudja élni a teljes emberi méltóságát. Felmenő rendszerben töltjük fel a helyeket; ha minden évben sikerül két csoportot indítani, három év múlva kinőjük az épületet, de bízunk benne, hogy addigra meglesz a végleges megoldás, egy új, saját iskola. Azt szeretnénk, ha tőlünk indulva, nálunk nőnének fel azok a gyerekek, akiknek a székről most még alig ér le a lábuk a földre” – foglalta össze küldetésüket Soósné Pintye Mária gyógypedagógus, alapító tanár.Tudast_es_meltosagot_adni

Mint mondta, a Waldorf-iskolák követik az évjárást és az ahhoz tartozó ünnepeket. Úgy gondolják, hogy az a ritmus, ahogyan az egyik ünnepről a másikra készülnek, jótékonyan hat a diákok lelki egészségére. „Különösen fontos a Mihály-nap – folytatta. – Ilyenkor nemcsak a természet kincseit takarítjuk be, és tesszük ki az asztalra, hanem egy kicsit a lelkünket is mérlegre helyezzük, hogy milyen jó és rossz dolgok történtek velünk.”

A pedagógus arról is beszélt, hogy sok szakember már évtizedekkel ezelőtt szükségét látta egy ilyen iskola létrehozásának. Ők az inspirációjukkal járultak hozzá a megvalósításhoz. „Bátorság, szívbéli szeretet és elfogadás kellett a sikerhez. Ezt láthatja Szent Mihály, ha lenéz ránk ezen az ünnepen” – tette hozzá.

„Érezzék mindnyájan otthon magukat a Hegyvidéken, hiszen talán ez a legfontosabb” – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán, aki szerint sosem egyszerű iskolát alapítani, rengeteg erőt, kitartást igényel. „Sajátos nevelési igényű gyerekek számára kiváltképpen előnyös a Waldorf-módszer, mert nemcsak az értelmi képeségeket, az intellektust tartja fontosnak, hanem az érzelmeket is fejleszti. A szív, az ész és a kéz iskolája, mindig talál valamit, amit dicsérni lehet. Ez pedig óriási erény, hiszen a gyerekeknek szükségük van a sikerélményre, hogy büszkék lehessenek a teljesítményükre” – fogalmazott a polgármester.

A Mátyás-tábor eredetileg az alumíniumipari vállalat üdülője volt, aztán egy angol iskola vette birtokba. Onnan került az önkormányzathoz, és jött létre a nyári tábor. Korábban egy óvoda is működött itt, amely azonban nem volt sikeres, így költözhetett be a Waldorf-iskola. Pokorni Zoltán hangsúlyozta: bízik abban, hogy mire a nagy létszám miatt az intézménynek el kell hagynia az épületet, lesz egy legalább ennyire szép, de nagyobb hely, ahová elköltözhet.

mm.