Új játszótér épült a Pagony utcában

Mamut-, zsiráf- és tigrisformájú játékokkal bővült a Pagony utcai játszótér, amely az átalakítás óta a kisebb és nagyobb gyerekek számára is izgalmas időtöltést kínál. A felújítás terveit most is a leginkább érintettekkel, a gyermekeikkel ide járó szülőkkel egyeztette a Hegyvidéki Önkormányzat.

„Ezúttal is megkérdeztük a családokat, milyen játszóteret szeretnének, hiszen ők azok, akik a fejlesztés után is használják majd” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a felújított Pagony utcai játszótér átadásán, hozzátéve, hogy a közösségi egyeztetések lebonyolításában aktívan részt vett a környék két önkormányzati képviselője, Menyhárt Éva és Mikó Gergely.

A polgármester elmondta, hogy az idejárók egyetértésével a meglévő, de jó állapotú játékok – például a homokozók, a nagy mászóvár és a hinta egyes részei – megmaradtak, ugyanakkor újabbakat is hoztak a kivitelezők. A szülők által megszavazott állatos tematikának megfelelően tigrises egyensúlyozó játékot és zsiráfos mászókát építettek, valamint egy mamutformájú mászótornyot is kialakítottak, amelynek ormányán, azaz egy csövön csúszhatnak le a gyerekek.

Szintén a családok kérésére a korábbiaknál több játék igazodik a nagyobbak igényeihez. A játékok környezetében a színeivel és mintáival a hegyvidéki tájra utaló öntött gumiburkolat épült, de nem csak ez szolgálja az eséscsillapítást: a változatosság kedvéért a homokozó mellett műfű található, míg a fészekhinta és a mászóvár körül folyami homok.Uj_jatszoter_epult_a_Pagony_utcaban1

„A Pagony és a Fodor utca kereszteződése a környék központja, ezért jó, hogy egy rendezett játszótér működik itt, amely találkozóhelyként is fontos szerepet tölt be” – mondta Mikó Gergely, arra utalva, hogy a szép környezetben, a lombos fák árnyékában elhelyezett új padokon és lócákon nemcsak a gyermekes szülők, hanem mások is szívesen megpihennek és beszélgetnek környékbeli ismerőseikkel.

Menyhárt Éva arról beszélt, hogy a Hegyvidéken már számos vonzó játszótér működik az önkormányzat fejlesztéseinek köszönhetően, és igény volt rá, hogy a sokak által látogatott Pagony utcai játszóhely is színvonalasan megújuljon. A képviselőnő fontosnak tartja, hogy ezt a teret is az érintettek bevonásával tették rendbe, a válaszok alapján újultak meg a játékok és a burkolatok.Uj_jatszoter_epult_a_Pagony_utcaban2

„Az anyukák kedvence ez a hely, mert sok fa van, nagy zöld terület veszi körül, ugyanakkor könnyen megközelíthető” – sorolta a játszótér kedvező adottságait az egyik édesanya, aki sok időt tölt el itt két gyermekével. Szerinte a felújítás előtt is „vállalható állapotok” voltak, ezzel együtt örül a fejlesztésnek, mert több lett a kicsik és a nagyobbak által is használható játék. Egyedül a mosdót hiányolja, ami tovább javíthatná a tér komfortját.

Illemhelyet ezen a területen is kialakít majd az önkormányzat, ennek megvalósítása előkészítés alatt áll. Emellett, a kutyások kérésére, egy itató telepítése is szerepel a tervek között a játszótérrel szomszédos futtatóban. Az átépített téren már új ivókutat használhatnak a látogatók.újUj_jatszoter_epult_a_Pagony_utcaban3

Az önkormányzat közel harminc játszóteret üzemeltet a Hegyvidéken, ezek több mint fele megújult az elmúlt években. Az idén a Kútvölgyi úti, a Mártonhegyi úti, a Deres utcai, a Rácz Aladár úti, a Tállya utcai, a Pagony utcai és a Pethényi úti játszótér szépült meg – ez utóbbi átadásáról következő lapszámunkban írunk.

d.