Vasárnap leállnak az építkezések

November 1-jén lép hatályba a Hegyvidék szigorított zajrendelete. Ez alapján az építéssel, bontással összefüggő, zajt keltő munkákat munkanapokon 7.00 óra és 20.00 óra között, szombaton és a jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon pedig csak 8.00–17.00 óráig lehet majd végezni, míg vasárnap és munkaszüneti napokon erre egyáltalán nem lesz lehetőség.

A szigorításra azért van szükség, mert ahogy az ország számos részén és a fővárosban, a XII. kerületben is egyre több az építkezés, épületfelújítás, így megszaporodott a lakossági panaszok száma is. A környezeti zaj és rezgés elleni védelmet érintő jelenleg hatályos jogszabályok kizárólag nappali (6.00–22.00 óráig) és éjszakai (22.00–6.00 óráig) zajkibocsátási határértékeket állapítanak meg, egyéb időbeli korlátozás nem vonatkozik az építkezésekre, bontásokra. A pihenőidőszakban végzett kivitelezési munka ugyanakkor még az említett határértékek betartásával is rendkívül zavaró.

Annak eldöntésére, hogy a szombati és a pihenőnapokat érintő korlátozás pontosan milyen időszakra legyen érvényes, az önkormányzat a nyár első felében online szavazást hirdetett. A több mint háromezer fő részvételével lezajló szavazás eredményének ismeretében, az illetékes környezetvédelmi hatóság jóváhagyásával, a képviselő-testület augusztus végi ülésén hozta meg határozatát a zajrendelet módosításáról, ami két hónapnyi türelmi időt követően lép életbe.

Abban az esetben, ha valaki november 1-je után egy ködös szombat hajnalon a szomszéd telken felvonuló markoló dübörgésére kénytelen ébredni, vagy a vasárnapi ebéd közben még mindig a betonkeverő zúgását kell hallgatnia, a Hegyvidéki Rendészetnek érdemes szólnia. Bár a közterület-felügyelők magánterületen nem intézkedhetnek, jegyzőkönyvet felvehetnek, ez alapján pedig az önkormányzat hatósági irodájának munkatársai járnak el a közösségi együttélés szabályainak megszegése miatt. Érdemes tudni, hogy a zajrendelet új előírásai nem vonatkoznak a társasházakon belüli lakásfelújításokra, azokat továbbra is a társasházi közgyűléseken elfogadott egyedi házirendek szabályozzák.

k.