Vidám bringás reggeli

Kerékpározni a Hegyvidéken is lehet – ez bizonyosodott be a második alkalommal megrendezett bringás reggelin. Ami még jobb hír, hogy egyre többen gondolják így. Közülük sokan megálltak a polgármesteri hivatalnál, hogy munkába, vagy éppen iskolába, óvodába menet megkóstolják a számukra kikészített finomságokat, és néhány percig elbeszélgessenek a programot szervező Hegyvidéki Zöld Iroda munkatársaival.

„Tavaly rendeztünk először bringás reggelit, és annyi pozitív visszajelzést kaptunk, hogy úgy döntöttünk, hagyományt teremtünk” – szólt az előzményekről Rózsa Zoltán irodavezető. Mint mondta, a program a Hegyvidéki Autómentes Nap „kistestvére”, egyfajta előfutára. Az idén csatlakozott a Magyar Kerékpárosklub, így tovább erősödött a szakmai háttér.

A résztvevők száma elérte a százat, ami szintén azt mutatja, hogy egyre több hegyvidéki lakos tér át a két kerékkel való közlekedésre. Egyrészt a mozgás miatt, másrészt a környezettudatosság is fontos számukra. Sokat jelent az elektromos rollerek, kerékpárok elterjedése, hiszen ezekkel könnyebben leküzdhetők a XII. kerületre jellemző nagyobb szintkülönbségek.

Rózsa Zoltán a folyamatban lévő és várható fejlesztésekről, „zöld” programokról is beszélt: „Igyekszünk minél több kerékpártámaszt telepíteni a közterületekre és az önkormányzati intézményekbe. A Magyar Kerékpárosklubbal közösen járjuk a kerületet, és feltérképezzük azokat a helyszíneket, csomópontokat, ahol kisebb önkiszolgáló kerékpárszerviz-pontokat hozhatnánk létre. Javaslatok már vannak, a megvalósítás jövőre várható. Kerékpártámaszokat ebben ez évben is átadunk, például a Lóvasút mellett.”Vidam_bringas_reggeli1

A Hegyvidéki Zöld Iroda egyik fontos feladata a szemléletformálás. Ezt a célt szolgálják a bringás reggeli mellett azok a kezdeményezések is, amik hozzájárulnak a „zöld” gondolat elterjesztéséhez. Ilyen a 2017-ben elindított komposztálási program, amely kiegészült az ingyenes ágaprítással. Az aprítékot nem viszik el – ez feltétel –, hanem helyben marad. A lakók talajtakarónak, komposztalapanyagnak, ágyásokban használhatják fel a mulcsszerű anyagot, amire valódi igény mutatkozik. Évente több száz ingatlan csatlakozik; tavasszal és ősszel több ezer köbméter apríték marad a Hegyvidéken, és segíti a növényzet fejlődését.

Az őszi ágaprításra már lehet jelentkezni, az elektronikus regisztráció gyorsan elvégezhető az önkormányzat honlapján. Kikötés, hogy ingatlanonként legfeljebb tíz köbmétert dolgoznak fel – a tapasztalatok szerint ennél többre nincs is igény. A munka a tervek szerint november végéig, de ha nagy igény mutatkozik rá, akár karácsonyig is eltarthat.Vidam_bringas_reggeli2

Új program a Gyümölcsöző Hegyvidék: ennek keretében ingatlanonként két előnevelt alma-, meggy-, körte-, barack- vagy szilvafát igényelhetnek a kerületiek, méghozzá igen jutányos áron, mindössze 2-3 ezer forintért. A csemetéket az őshonos fajták megőrzésével és elterjesztésével foglalkozó Tündérkertektől vásárolja az önkormányzat. Minderről részletek a www.hegyvidek.hu/zoldiroda internetes oldalon olvashatók.

M.