A zene szabadsága – kezdődik az 5. Cziffra György Fesztivál

Tovább bővül a „kis jubileumát” ünneplő Cziffra György Fesztivál rendezvénysorozat: tíz helyszínen tizenöt program várja a zenerajongókat novembertől jövő februárig. A kapcsolódó előadások tehát már egy hónap múlva megkezdődnek, így nem csoda, hogy a szervezők a napokban tartották a beharangozó sajtótájékoztatót.

Az ötödik Cziffra György Fesztivál már novemberben megkezdődik: Cziffra György 98. születésnapján, november 5-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme lesz a színhelye a világhírű orosz zongoraművész, az idei fesztivál egyik kiemelt vendége, Jevgenyij Kiszin zongoraestjének, amin Beethoven-szonátákat ad elő. Az angyalföldi József Attila Művelődési Központban ugyanezen a napon Cziffra-emlékkoncert lesz a 2019-es fesztivál Tehetség-díjas művészeivel: Pusker Júlia hegedül, Szabó Marcell zongorázik.

Cziffra György híres önéletrajzi írása, az Ágyúk és virágok kerül górcső alá a november 20-án a Duna Palotában rendezendő nemzetközi tudományos műhelytalálkozón, november 23-án pedig a Nagytétényi Kulturális Központban Hommage á Cziffra címmel Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a fesztivál ötletgazdája és művészeti vezetője ad nagyszabású koncertet vendégeivel. Évente bővül a mesterkurzusok száma, most már énekesek számára is indul, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő vezeti majd. A zongorakurzust Balázs János és Cziffra György tanítványa, Dráfi Kálmán, míg a cigányzenei kurzust Sárközi Lajos hegedűművész, prímás irányítja.

Az ötödik Cziffra György Fesztivál 2020. február 16. és 23. között, tehát nyolc napon át zajlik a MOM Kulturális Központ színház- és kupolatermében, a Zeneakadémia nagytermében, a Müpában, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Nyitányként ez utóbbi ad helyet a Cziffra kedvenc zeneszerzője, Liszt Ferenc életéről szóló Szerelmi álmok című film vetítésének a Kossuth-díjas operatőr, Hildebrand István jelenlétében.A_zene_szabadsaga1

Másnap a MOMkult-ban a Steinway új „Spirio” zongorájának bemutatója, majd Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása folytatja a programok sorát. Ezt követően a színházteremben Lélek és logika címmel Pál Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember, dr. Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus és Bősze Ádám, a fesztivál műsorvezetője érdekesnek ígérkező eszmecseréjének lehetünk tanúi. A zenei élményről két cimbalomművész, Lukács Miklós és Balogh Kálmán gondoskodik.

Február 18-án Balázs János, Lendvay József Liszt-díjas hegedűművész és Oláh Kálmán Liszt-díjas zeneszerző-zongoraművész Paganini-koncertjét hallgathatjuk meg a Zeneakadémián. A következő este ismét a MOMkult ad helyet a Győztesek koncertjének, amin a Cziffra György Fesztivál, a Bartók Világverseny és a BMC által rendezett cimbalomverseny díjazottjai, valamint a Virtuózok győztesei mutatják be tudásukat.

Február 20-án a MOMkult kupolatermében dr. Bagdy Emőke egyetemi tanár, pszichológus előadásában sok minden kiderül a tudatállapotoknak a zenei élmény generálásában és befogadásában játszott szerepéről. Balázs János közreműködése révén a gyakorlatban is ellenőrizhetjük a hallottakat.

Másnap a hagyományos Bárest segít felvillantani a két világháború közötti „boldog békeidők” hangulatát, amikor Cziffra György – részben kényszerűségből – keresett zenésze volt a pesti éjszakai életnek. Ezt a miliőt idézi meg Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színésznő, a Kossuth-díjas Hot Jazz Band Bényei Tamás vezetésével, valamint Sárközi Lajos Junior Prima díjas hegedűművész és cigányzenekara.A_zene_szabadsaga3

Az 1950-es években Cziffra György jazz-zongoristaként kápráztatta el virtuozitásával hallgatóit. Február 22-én ezért a jazzé lesz a főszerep: a klasszikusok jazzbe történő átültetésének mestere, a Jazzical Trió ad koncertet a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Ugyancsak a korábbi fesztiválok hagyománya szerint alakul a zárónap programja. Délelőtt a MOMkult-ban hangszerbemutató koncert várja a gyerekeket. A zenés-mesés interaktív „beavató” Simon Izabella zongoraművész vezetésével, a társművészetek bevonásával zajlik majd. Közreműködnek: Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei.

Este a Zeneakadémia ad otthont az ünnepélyes gálakoncertnek és a fesztiváldíjak átadásának. A Budafoki Dohnányi Zenekar Grieg-, Csajkovszkij- és Ravel-műveket játszik Hollerung Gábor Liszt-díjas érdemes művész vezényletével. Közreműködik: Balázs János és a fesztivál másik kiemelt vendége, Vagyim Repin hegedűművész.

A rendezvénysorozatot beharangozó sajtótájékoztató hangulatát egy Cziffra György kedvencei közé tartozó Liszt-művel alapozta meg Balázs János. A moderátor szerepét Becze Szilvia, a Bartók Rádió műsorvezetője töltötte be.

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester nem kis büszkeséggel beszélt arról, hogy ez a zeneünnep a Hegyvidékről indult, és ma is az itteni intézmények fogadják be a műsorok javarészét. Mi több, két újabb XII. kerületi helyszín kapcsolódik be: a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Lóvasút. Balázs János a fesztivál szlogenjének, a zene szabadságának jelentőségéről szólt, és a jövő generációk zenei oktatásának fontosságát hangsúlyozta.

Az 5. Cziffra György Fesztiválra vonatkozó minden fontos információ megtalálható a www.cziffrafesztival.hu internetes oldalon. Jó hír, hogy már a jegyek is megvásárolhatók – a korábbi rendezvényeket óriási érdeklődés kísérte, és minden bizonnyal így lesz ez most is.A_zene_szabadsaga2

Márton Attila