Kádból zuhanyzó, kamrából illemhely

Újabb lakásban fejeződtek be az igényelt akadálymentesítési munkák az „Otthon megöregedni” program keretében. Ezúttal a 78 éves Salati Irén Piroska otthonát tette biztonságosabbá és komfortosabbá a Hegyvidéki Önkormányzat.

Salati Irén Piroska szerény körülmények között, egyedül él egy kicsi, Nagyenyed utcai önkormányzati bérlakásban. Eddig nem volt külön fürdőszobája, csak a konyha végében elhelyezett kád biztosított lehetőséget a tisztálkodásra, saját WC hiányában pedig a ház folyosóján lévő közös illemhelyet tudta használni.

Ezen a helyzeten javított a Hegyvidéki Önkormányzat az „Otthon megöregedni” program keretében. A pályázaton segítséget igénylő asszony kamráját mellékhelyiséggé alakította át a kivitelező, a konyha egy részének leválasztásával pedig külön kis fürdőszobát hozott létre, ahol az idős lakó biztonsága érdekében a kád helyett kapaszkodókkal ellátott zuhanyzót épített.

„Amíg fürdőkád volt itt, csak oldalazva tudtam közlekedni, az ajtót ugyanis nem lehetett teljesen kinyitni” – mutatta be az átépítés előtti állapotokat a nyugdíjas. Mint hozzátette, leginkább attól félt, hogy elesik a kádból való ki- és beszálláskor, emiatt döntött úgy, segítséget kér az önkormányzattól lakásának akadálymentesítéséhez. A végeredménnyel rendkívül elégedett, szerinte „szépen dolgoztak a fiúk”, a kiérkező szakemberek minden kérését igyekeztek figyelembe venni.Kadbol_zuhanyzo_kamrabol_illemhely

„Büszkék vagyunk rá, hogy az országban itt élnek a legtovább az emberek, ez a szerencsés helyzet azonban feladatokat is ró az önkormányzatra. Ezért adunk segítséget az időseknek egyebek mellett ahhoz, hogy kisebb átalakítások elvégzésével lehetőleg minél tovább, biztonságban élhessenek saját otthonaikban” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a Nagyenyed utcai lakás megújult helyiségeinek átadásán.

A körzet képviselője, Sikota Krisztina arról beszélt, hogy 2017 óta minden évben kiírják az „Otthon megöregedni” pályázatot, az idei felhívásra harminchárman jelentkeztek. A legutóbbi kiírás bővítette a támogatásra jogosultak körét azáltal, hogy a munkák ingyenes elvégzését 150 ezer helyett 165 ezer forint egy főre jutó jövedelem alatt, az 50%-os önrésszel történő kivitelezést pedig 200 ezer helyett 220 ezer forintos jövedelemig igényelhetik a 70 év feletti nyugdíjasok.

Fonti Krisztina alpolgármester arra hívta fel az idősek figyelmét, hogy a lakások akadálymentesítésére beadható pályázatok elkészítésében is szívesen segít az önkormányzat, amennyiben igényt tartanak rá. Ez ügyben, vagy bármely más beadvány összeállításában készséggel állnak az érintettek rendelkezésére a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának munkatársai.

z.