Megkezdődött a Bárányfelhő építése

Hosszas tervezés és tárgyalások után megkezdődött a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda építése. A 120 gyermek számára férőhelyet biztosító intézmény a tervek szerint 2021 szeptemberében nyitja meg kapuit a Svábhegyi Református Templom szomszédságában, a Felhő utca 8. szám alatt.

„A Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda a reményeink szerint jelentősen erősíti gyülekezetünk közösségét” – mondta Berta Zsolt református lelkész az alapkőletétellel egybekötött ünnepi misén, amin dr. Bogárdi Szabó István református püspök is részt vett.

Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a kivitelezést több mint két éven át tartó tárgyalások előzték meg, amelyekben a Hegyvidéki Önkormányzat is jelentős szerepet vállalt. A Felhő utca 6. szám alatti telken a Fővárosi Köztisztasági Hivatal munkásszállója, míg a Felhő utca 8. alatti terület a XII. kerület lakóépülete volt – az ott élőknek az önkormányzat lakást és pénzt ajánlott.Megkezdodott_a_Baranyfelho_epitese

„Fontos szempont volt, hogy a mai igényeknek megfelelő óvoda épüljön” – fogalmazott Pokorni Zoltán, aki arról is beszélt, az elmúlt egy-két évben sikerült elérni, hogy minden hegyvidéki család gyermekének óvodai férőhelyet tudjanak biztosítani a kerületben. „Örömmel látom, hogy nemcsak a Svábhegyi Református Templom, hanem a Szent László-plébánia mellett is óvoda épül” – tette hozzá a polgármester, aki szerint az óvodának nem szabad iskolává válnia, lényeges, hogy a fejlesztések mellett szabad teret adjon a játéknak, és ne csak a gyerekekből, hanem a szülőkből is közösséget formáljon. „A legnagyobb adomány, ha a gyermekeink, unokáink úgy nőhetnek fel, hogy hihetnek a felnőttek világában, bízhatnak abban, hogy megvédik, örömmel fogadják majd őket” – zárta szavait Pokorni Zoltán.

„A magyar kormány munkájának középpontjában a családpolitika áll. A legfontosabb feladat, hogy mindenben segítsünk azoknak, akik gyermeket vállalnak, és felelősen nevelnek – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője. – Az anyagi segítségen túl mindent meg kell tennünk azért, hogy a gyermekvállalást segítő infrastruktúra is bővüljön. Ezért építünk óvodákat és bölcsődéket. A meglévőket pedig nem bezárjuk, hanem felújítjuk.”

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen kitért arra, hogy idehaza az emberek nyolcvan százaléka értéknek tartja a kereszténységet. „Az a törekvés, melyet püspök úr vezetésével, a kormánnyal együttműködve elindított a református egyház, miszerint 5500 férőhelyet hoznak létre a következő időkben, fantasztikus nagy változás. Ennek része a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda is” – mondta.

Az épülő intézmény területén egy időkapszulát is elhelyeztek. Ebbe az alapító okiratot, egy apró bárányfigurát, a most forgalomban lévő magyar forint érméit, a gyülekezet prospektusát, az októberi imanaptárt, a Reformátusok Lapjának aktuális számát, az egyik napilap hétvégi kiadását és az ünnepség meghívóját tették.

Mint kiderült, az óvoda nem csak az utcáról kapta a nevét. „A felhő a Bibliában mindig Isten jelenlétének jelképe, a bárány pedig Jézusra utal” – magyarázta Berta Zsolt. A tervek szerint a 120 férőhelyet biztosító Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda 2021 szeptemberében nyitja meg kapuit.

B. M.