Megszepult_a_Beethoven_utcai_rendelo

Megszépült a Beethoven utcai rendelő

A Hegyvidéki Önkormányzat által három évvel ezelőtt elindított rendelőfelújítási program részeként a Beethoven utcai háziorvosi rendelő a tizedik, amelyik megszépült. A betegfogadó terek nemcsak szebbek, hanem jóval tágasabbak is lettek; a bővítésre a központi háziorvosi ügyelet kiköltöztetése teremtett lehetőséget.

„Ha a betegellátás igazodni kíván a huszonegyedik századhoz, akkor a kiváló orvosi tudás mellé az infrastruktúrának is fel kell zárkóznia. A Hegyvidéken az önkormányzat jó példával jár elöl, hiszen az alapellátáshoz tartozó rendelőket már szinte mind megújította” – mondta Gulyás Gergely XII. kerületi országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Beethoven utca 8. szám alatti, most felújított háziorvosi rendelő átadásán.

A tárcavezető kitért rá, hogy az Egészséges Budapest Program keretében a járóbeteg-szakellátások és a fekvőbeteg-ellátások is megújulnak a fővárosban, ennek részeként a Szent János Kórházat súlyponti kórházzá fejlesztik. Reményét fejezte ki, hogy miután konszenzus alakult ki az átalakítás orvosszakmai programjával kapcsolatban, hamarosan kiírhatják a közbeszerzést a tervezésre, majd a tervek birtokában a kivitelezés is megkezdődhet, így „a XII. kerületnek és egész Budának olyan színvonalú lesz a kórházi ellátása, mint amilyenek most a felújított hegyvidéki rendelők”.

Pokorni Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy tizedikként a Beethoven utcai háziorvosi rendelő is megújult, így már csak a Szilágyi Erzsébet fasori és a Kiss János altábornagy utcai van hátra – ez utóbbi felújítása a napokban kezdődik el. A Beethoven utcai hely nemcsak szebb, derűsebb, hanem tágasabb is lett, a központi háziorvosi ügyelet elköltözésével ugyanis lehetőség nyílt a bővítésre. Így most már mind a négy itt praktizáló háziorvos külön rendelőben dolgozhat, szemben a korábbiakkal, amikor két helyiségben egymást váltották.

A Beethoven utcai a már felújított többi rendelőhöz hasonló arculatot kapott. Az alaprajzi elrendezés racionalizálásával a tér szellősebb lett, jobban igazodik az orvosok és a betegek igényeihez. A kivitelező kialakított egy újabb fektetőt, ahol speciális esetekben – legyen az vérvétel, EKG-vizsgálat vagy mentőre várakozás – nyugodt körülmények között tartózkodhat a páciens.

Megújultak a burkolatok, a vizesblokkok, az egyik illemhely akadálymentes lett. Az orvosi szobák hangszigetelt ajtókat kaptak, és új az összes nyílászáró is. Modernizálták az elektromos hálózatot és a fűtési rendszert, a váróteremben pedig új padok és asztalok szolgálják a betegek kényelmét.

„Nem volt problémánk a korábban itt működő ügyelettel, egyedül a helyszűke jelentett gondot” – beszélt a felújítás előtti helyzetről dr. Árky Emőke, aki több mint húsz éve dolgozik a Beethoven utcában. Mint mondta, szinte minden megújult, több lett a hely, és óriási könnyebbség, hogy most már mind külön helyiségben rendelhetnek. Megemlítette, hogy az önkormányzat igyekezett minden kérésének eleget tenni, ennek köszönhető például, hogy a rendelőjében egy belső fal elbontásával tágas tér jött létre. A berendezés cseréjéhez is segítséget kapott a kerülettől, így jutott hozzá az új beépített szekrényhez, betegágyhoz és látásvizsgáló táblához is.Megszepult_a_Beethoven_utcai_rendelo_2

Dr. Vajda Ágota praktizál a legrégebb óta a körzetében, 1980 óta foglalkozik a környéken élők gyógyításával. Harminckilenc évvel ezelőtt a Böszörményi út 13–15. szám alatt kezdett dolgozni, ez a rendelő került 1997-ben a Beethoven utcába. A felújítás eredményeivel kapcsolatban ő is az orvosonként kialakított rendelőhelyiségeket, valamint a nagyobb és világosabb tereket emelte ki. „Kértük, hogy a homlokzati üvegtéglafalak helyett ablakokat építsenek be. Azok ugyanis jobban szigetelnek, és több természetes fényt engednek be” – hozott példát a doktornő az önkormányzat által teljesített kéréseikre.

A Hegyvidéki Önkormányzat három évvel ezelőtt indította el rendelőfelújítási programját. Korszerűbbé vált a Rácz Aladár úti, a Fodor utcai, az Ugocsa utcai, a Normafa úti, a Zugligeti úti és a Beethoven utcai háziorvosi rendelő, míg a háziorvosi ügyelet új központja a Városmajor utca 33. szám alatt kapott helyet.

Megújultak a házi gyermekorvosi rendelők a Rácz Aladár úton és a Normafa úton, míg a Böszörményi út 20. szám alatt új rendelő jött létre. A Böszörményi út 42. szám alatti korábbi gyermekrendelő az épp felújítás alatt lévő rendelők számára biztosít ideiglenes elhelyezést – a Kiss János altábornagy utcai háziorvosok is ott fogadják betegeiket a következő három hónapban.

z.