Megujult_az_istenhegyi_Szendro_utca

Megújult az istenhegyi Szendrő utca

A Szendrő utca 380 méter hosszúságban újult meg, ennek során 2300 négyzetméteren aszfaltoztak, 760 méter hosszon szegélyt építettek, és a páratlan oldali járdát is teljesen felújították a szakemberek. A járda kialakításánál mindenütt figyelembe vették a telekkapcsolatokat, valamint a megfelelő vízelvezetésre is nagy gondot fordítottak.

Noha a Hegyvidéki Önkormányzat rendszeresen karbantartotta a Szendrő utca Nógrádi és Diana utca közötti szakaszát is – erre bizonyítékul szolgálnak a kátyújavítások miatt egyre szaporodó foltok –, az utóbbi időben már foltozással sem lehetett érdemi állapotjavulást elérni. Az útpálya sok helyen megsüllyedt, hullámossá vált, és a szegélyek is hiányosak voltak, vagy tönkrementek, ezért elengedhetetlenné vált a teljes felújítás.

„Arról, hogy a legrosszabb állapotú utak közül melyek felújítása valósuljon meg egy-egy évben, a civil tagokból álló Hegyvidéki Útfejlesztési Testület dönt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Szendrő utca megújult részeinek átadásán. Egy helyi lakostól kölcsönzött megfogalmazás szerint a mostani fejlesztés a „magyar Beverly Hillst”, azaz a Hegyvidék egyik legszebb, csendes környékét érintette, ahol azonban hétköznapokon csúcsidőben – főként a környékbeli iskolák miatt – jelentős az autóforgalom.

Péczely Attila, a körzet képviselője arról beszélt, hogy az egy évvel ezelőtti Nógrádi utcai útfelújítás után az idén ismét jelentős beruházás valósult meg az Istenhegyen. A Szendrő utca 380 méter hosszúságban újult meg, ennek során 2300 négyzetméteren aszfaltoztak, 760 méter hosszon szegélyt építettek, és a páratlan oldali járdát is teljesen felújították a szakemberek. A járda kialakításánál mindenütt figyelembe vették a telekkapcsolatokat, valamint a megfelelő vízelvezetésre is nagy gondot fordítottak.

Az önkormányzat megrendelésére októberben több gyalogosbiztonságot növelő közterületi építkezés és biztonságtechnikai fejlesztés valósul meg a kerületben. Lakossági kérésre gyalogátkelő lesz az Eötvös úton a Művész útnál, valamint az Orbánhegyi úton a Galántai utca sarkán. Jelenleg a zebrák felfestése zajlik, a munkát a Budapest Közút Zrt. engedélyével az önkormányzat a saját forrásaiból finanszírozza. Megtörtént a merőleges parkolók felfestése a Thomán István utcai buszfordulónál, ennek köszönhetően rendezettebbé válik az autók elhelyezése.

A Határőr út és a Ráth György utca sarkánál egy 6 négyzetméteres részen megsüllyedt a burkolat. Mivel reális esélye volt, hogy beszakad, az önkormányzat soron kívül elvégeztette a javítást, holott az érintett útszakasz fenntartása a főváros feladata.

Hamarosan megkezdődik a Nárcisz utcában, az Ormódi utca és a Tamási Áron utca közötti mintegy 220 méteres szakaszon a páratlan oldali járda teljes rekonstrukciója. Szintén új aszfaltburkolatot, ezenkívül szegélyt és korlátot kap a lépcsős járda az Istenhegyi lejtőn, az Istenhegyi út 101. számtól a fogaskerekű-megállóhoz levezető lépcsőig, míg az Eötvös út 35. előtt közműnyomvonal megsüllyedése miatt kell kijavítani a térköves járdát.

Jelentős fejlesztés előtt áll a Diós árok, ahol a környéken élők és a Hegyvidéki Útfejlesztési Testület kifejezett kérésére vadonatúj járda épül. Az aszfaltos rész a fogaskerekű-megállótól egészen a Rőzse közig tart majd.

z–m.