Történelmet írt a Svábhegy FC

A negyedik fordulóig jutott a labdarúgó Magyar Kupa idei kiírásában a Svábhegy FC, ami a hegyvidéki labdarúgás eddigi legnagyobb sikere. A Budapest I. osztályban vitézkedő csapatot a legjobb 128 között az NB II-es Kazincbarcika búcsúztatta. Az alig néhány éve létező egyesület kapusával, Nándori Márton Lászlóval beszélgettünk.

– Mikor alakult meg a Svábhegy FC, és miért döntöttek úgy, hogy kell egy csapat?

– A hegyvidéki sportélet szervezésében már akkor is aktív magánszemélyek alapították az egyesületet 2012-ben. Elsősorban azért, hogy alternatívát biztosítsanak a kerületi és a környékbeli sportszerető lakosoknak az amatőr versenysport műveléséhez. A Hegyvidék SE 2018-ban úgy döntött, a jövőben nem támogatja a felnőtt nagypályás labdarúgást, így a HSE e szakosztálya átlépett a Svábhegy FC-be.

– A Hegyvidéken régi hagyománya van a labdarúgásnak. Hogyan illeszkedik ebbe a klub?

– Valóban, a Hegyvidéknek 2008 óta szerepel labdarúgócsapata Budapest legmagasabb osztályában, és az utánpótlás-nevelésben is jeleskedik. Mi ezt a hagyományt igyekszünk folytatni. Úgy látjuk, egyre több kerület, cég és magánszemély lát fantáziát az amatőr versenysportok támogatásában, és jó lenne, ha ebből a Hegyvidék sem maradna ki. Büszkék vagyunk arra, hogy elért eredményeinkkel öregbíteni tudjuk a tizenkettedik kerület „sportos” hírnevét.Tortenelmet_irt_a_Svabhegy_FC

– Milyen célokkal indultak, és eddig mi valósult meg ezekből?

– A Svábhegy FC alapvető célja, hogy lehetőséget biztosítson minden hegyvidéki és nem hegyvidéki lakosnak az amatőr versenysportban való részvételre. Sajnos jelenleg kizárólag nagypályás labdarúgócsapattal rendelkezünk, így a merítés viszonylag szűk, de a középtávú tervek között szerepel egyéb szakágak beindítása is. Ehhez jóval több anyagi erőforrásra lenne szükség. Amennyiben ez meglesz, akkor majd a nagyobb álmainkat is meg tudjuk valósítani. Továbbra is szigorúan ragaszkodunk viszont az amatőr jelleg megtartásához!

– Kikből áll a csapat?

– Vegyes a társaság, örülünk, hogy a magánéletben sikeres fiatalokat is a tagjaink között tudhatunk. Van köztünk az államigazgatásban magas tisztséget betöltő játékos, állami cégben vezetői pozícióban dolgozó labdarúgó, vannak ügyvédek, orvosok vagy a labdarúgás egyéb területein jeleskedő emberek. S persze vannak, akik még érettségi előtt állnak, vagy éppen most tanulnak jogásznak, közgazdásznak.

– Melyik bajnokságban játszanak?

– Jelenleg két csapatunk van. Az egyik a Budapest I. osztályban lép pályára hétről hétre olyan nagy múltú gárdák ellen, mint a Csepel FC, a Pénzügyőr SE, a REAC vagy a BVSC. A másik csapatunk a Budapest III. osztály 3. csoportjában szerepel. Ez azért is fontos, mert így a Svábhegy FC-ben mindenki a képességeinek, lehetőségeinek megfelelő tudásszinten focizhat.

– Mi az eddigi legjobb eredményük?

– Ha a jogelőd Hegyvidék Sportegyesület eredményeit is figyelembe vesszük, a 2010–2011-es szezonban a Budapest I. osztályban elért negyedik hely – mindössze egy pont hátránnyal maradt le a csapat a dobogóról. Érdekesség, hogy az akkori keret közel fele jelenleg is a Svábhegy FC játékosa. Már Svábhegy FC-ként talán ennél is nagyobb sikert értünk el azzal, hogy az idei szezonban először feljutottunk a Magyar Kupa 128-as főtáblájára. Nem volt szerencsénk a sorsolással, hiszen az NB II-es Kazincbarcikával találkoztunk, búcsúztunk is a sorozattól. Mégis örök élmény marad a meccs a csapat minden tagja számára, igazi futballünneppé varázsoltuk azt a vasárnapot. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki eljött és szurkolt nekünk!

– A Hegyvidéken mindig gond a megfelelő nagypálya. Önöknél mi a helyzet?

– Sajnos a nagypálya hiányát napi szinten érezzük. Még HSE-ként a Csörsz utcai sportközpontban zajlottak az edzések és a bajnoki meccsek, az a pálya azonban átépítés miatt jó pár éve bezárt. Az elmúlt két évben edzettünk a második és a harmadik kerületben, jelenleg pedig a BEAC tizenegyedik kerületi, Mérnök utcai sporttelepén tartjuk a foglalkozásokat. A meccseinket régóta a kilencedik kerületi Goldball Parkban játsszuk. Rendületlenül keressük itt, a Hegyvidéken azt a helyet, ahol otthonra lelhetnénk. Vannak és voltak tárgyalások, reméljük, ezek idővel eredményre vezetnek.

– Miből finanszírozzák az egyesületet?

– Az egyesület fenntartása – pályabérlés, versenyengedélyek, eszközök – évi több millió forintba kerül, éppen ezért nagyon hálásak vagyunk azoknak a támogatóknak, akik mellettünk állnak. Ahogyan korábban említettem, egyre többen látnak fantáziát az amatőr versenysportban, azonban a Svábhegy FC jelenleg szerény ellenszolgáltatást tud nyújtani a támogatásokért cserébe. Szeretném külön kiemelni a mezszponzorunkat, a Market Zrt.-t, amely lehetővé tette, hogy 2019-ben tovább küzdhessünk a céljainkért.

– Kik csatlakozhatnak önökhöz?

– Mindenkit szeretettel várunk, kortól és játéktudástól függetlenül, aki egy inspiráló, remek közösség tagja kíván lenni.

sm.