Dízelmentes a Déli pályaudvar


Az Avar utcaiak régóta szenvedtek a Déli pályaudvaron éjszaka dolgozó dízel-tolatómozdony zajától. Többször megkeresték ezzel a problémával a Hegyvidék Önkormányzatot, de hiába történt több bírságolás, a probléma nem szűnt meg. Ez év tavaszán Fonti Krisztinának, a körzet önkormányzati képviselőjének sikerült végre elérnie Pokorni Zoltán polgármester és dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője segítségével, hogy száműzzék a Déliből a dízel-tolatómozdonyt. A kedvező tapasztalatokról és a tiltás véglegesítéséről Gulyás Gergely, Pokorni Zoltán és Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatót.Dizelmentes_a_Deli_palyaudvarA Déli a harmadik legnagyobb fővárosi pályaudvar, a tavalyi utasszám megközelítette a nyolcmilliót, ami folyamatosan növekszik. Homolya Róbert elmondta, hogy a nyári menetrendi időszakban napi 350-370, a többi hónapban 250-260 vonat közlekedik a pályaudvaron, ez 3-5 percenkénti indulást és érkezést jelent. A nagy forgalom, valamint a dízelmozdonyokkal végzett tolatások kellemetlenséget okoztak a környéken élőknek, ezért a MÁV üzemi technológiai intézkedéseket tett.
„Száműztük a pályaudvarról a dízel-tolatómozdonyokat – folytatta az elnök-vezérigazgató –, április 24-e óta, a lakók megelégedésére, kizárólag villanymozdonyok látják el a feladatot. A kísérlet bevált, hiszen így is tudjuk tartani a menetrendet.”
Ritka, hogy egy ilyen horderejű döntésről azonnali visszajelzések jönnek, a dízelmozdonyok kitiltása kapcsán azonban éppen ez történt. A korábbi kritikus hangvétel után, az intézkedés meghozatalakor számos köszönőlevél érkezett – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely. „Fontos, hogy a nagy állami cégek megfelelően és gyorsan reagáljanak a lakossági észrevételekre. Ez történt most is” – tette hozzá a miniszter. Mint mondta, érezhetően javult a Déli pályaudvar környékén lakók életminősége, végre helyreállt a mindennapok és különösen a késő esték, éjszakák nyugalma.
Évtizednyi vita után megoldódni látszik a probléma. Az elmúlt néhány hónapban sikerült nagyot lépni előre, amiért köszönet illeti a MÁV jelenlegi vezetését – értékelte a helyzetet Pokorni Zoltán. Volt idő, amikor az önkormányzat rendszeresen megbírságolta a vasúttársaságot a zajhatár átlépése miatt, ezeket a MÁV mindig befizette, ezúttal viszont valódi megoldást sikerült találni. Méghozzá néhány hónap alatt, ami cáfolja azt az egyébként rendszerint jogos vélekedést, hogy a nagyvállalatok lassan reagálnak a panaszokra. A polgármester arról is beszélt, hogy a mostani változtatások a Csörsz és az Avar utcában élőknek kedveznek, míg a Székesfehérvárról érkező vonatok 2017-ben megvalósuló villanyüzeműre cserélése az egész város érdekét szolgálja.
„Szükség van a Délire, amely hallatlan logisztikai és urbanisztikai érték! Ezért a kerület kiáll a megtartása mellett” – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint nem felszámolni, hanem korszerűsíteni kell a területet. Ennek része, hogy immár dízelmentes a pályaudvar.

(m.)