Elkeszultek_a_Facanos_ter_utcanevtablai

Elkészültek a Fácános tér utcanévtáblái

A hegyvidékiek szavazáson döntöttek a Normafa-program részeként, a Zugligeti Általános Iskola bővítéséhez kapcsolódva kialakított új közterület elnevezéséről. A Fácános tér utcanévtáblái a napokban kerültek a helyükre Pokorni Zoltán polgármester és dr. Váczi János alpolgármester közreműködésével.

Budapest minden bizonnyal legszebb fekvésű és egyik legmodernebb iskolatömbjét alakította ki kormányzati segítséggel a Hegyvidéki Önkormányzat az egykori Fácán vendéglő épületében. Az intézményt szeptemberben vették birtokba a Zugligeti Általános Iskola felsős diákjai.
Közel 4000 négyzetméteren nyolc osztályterem, két csoportterem, saját könyvtár, gyógytornaterem, természettudományi előadó, informatikaterem, ebédlő, melegítőkonyha, 15x30 méteres, impozáns tornaterem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatóival együtt használt alkotóműhely, tágas aula és közösségi terek állnak a tanulók rendelkezésére. A kertben sportpálya van, az épületen belül lift működik.
Az utóbbi évek egyik legjelentősebb XII. kerületi fejlesztésének részeként megújult az iskola környezete is. Átépült a közeli buszforduló, és létrejött a Fácánosnak elnevezett új tér – erről is beszélt a közterület utcanévtábláit dr. Váczi János alpolgármesterrel együtt hivatalosan átadó Pokorni Zoltán polgármester, aki az előzményekről szólva elmondta, hogy az önkormányzat 2018 júniusában kérte fel Zubreczki Dávidot a „keresztelő” megszervezésére. Az Urbanista blog szerkesztője hirdette meg, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat várja az ötleteket a Zugligeti út, Béla király út, Janka út, Harangvölgyi út találkozásánál lévő tér elnevezésére.
A beérkező javaslatokból első körben azt az ötöt választották ki, amelyek a leginkább összekapcsolhatók a Zugligettel és a környékkel. Így maradt versenyben a Zugliget tér, a Fácán tér, a Laszlovszky tér, a Sigray Pál tér és a Fácános tér elnevezés. Az önkormányzat honlapján leadott szavazatok közel kétharmadát ez utóbbi kapta, így a képviselő-testület ezt terjesztette a közterületek elnevezéséről dönteni hivatott fővárosi közgyűlés elé. A budapesti városatyák elfogadták a névadást, a terület neve tehát hivatalosan is Fácános tér lett, a névtáblák mostanra készültek el. Lakcímkártyákat nem kellett cserélni, mivel ezen a részen nincsenek lakóházak.
„Büszkék lehetünk az átépítés eredményére, hiszen tulajdonképpen egy »talált« területből sikerült a mai kor igényeinek megfelelő teret kialakítani. Senki sem gondolta volna, hogy az omladozó, régi téglakerítés mögött, amit a rossz nyelvek szerint az itt visszaforduló buszok időről időre megrongáltak, egy ilyen jól alakítható rész bújik meg. Ezt használtuk ki a meglévő buszforduló bővítésekor” – mondta Pokorni Zoltán, arra is emlékeztetve, hogy az itt vezető út korábban meglehetősen szűk volt, ráadásul éppen az iskola előtt egy kisebb kanyar is nehezítette a közlekedést. A buszok sem fordultak meg könnyen, a manőver közben pedig rendre feltartották a forgalmat.
A Fácános tér tervezésekor ezeket az anomáliákat megszüntették, az észszerű kialakításnak köszönhetően immár tökéletesen belátható az útszakasz, a busz pedig a sofőrök életét megkönnyítő szervizutat kapott. Különösen a gyerekeket autóval szállító szülők és a pedagógusok számára jelent könnyebbséget, hogy tizennyolc parkoló, egy további mozgássérült-parkoló, valamint iskolabusz-megálló is épült.
Elkészült az iskolába irányuló áruszállítást megkönnyítő, a tervek szerint a közforgalom előtt megnyíló parkolórész is, ahol további 30+1 parkoló kapott helyet. A készítők gondoltak a gyalogosokra is, az ő biztonságukról a kényelmes járdák és a két új középszigetes gyalogátkelőhely gondoskodik a Normafa egyik kapujaként funkcionáló közterületen.

sm.