Gyalogolni közösségben jó!

Aki rendszeresen gyalogol, sétál, túrázik, sokkal kisebb eséllyel betegszik meg. Erről a bárki számára könnyen gyakorolható mozgásformáról szólt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban megrendezett „Mi is gyaloglók vagyunk! Hegyvidékiek a Normafánál” című szakmai konferencia.

A Hegyvidéki Kulturális Egyesület és a Hegyvidéki Kulturális Szalon közös rendezvényét megnyitó Menyhárt Éva arról beszélt, hogy a konferenciával szeretnék elősegíteni a kerületi gyaloglóélet fejlődését, új klubok alakulását, hiszen – különösen idősebb korban – a mindennapos mozgás a betegségmegelőzés egyik legjobb módja. A Hegyvidéki Kulturális Szalon vezetője elmondta, hogy mint oly sok más szabadidős program, a gyaloglás is akkor az igazi, ha közösségben végezzük. A szalon igyekszik támogatni az önszerveződő gyaloglóklubok létrehozását.

Mit tud tenni egy önkormányzat annak érdekében, hogy még többen és még többet gyalogoljanak? – tette fel a kérdést Pokorni Zoltán polgármester, aki úgy gondolja, a kedvcsinálásban mindenképpen részt vehet. Ilyen például a gyaloglóklubok saját jelvényeinek elkészítése, amiről a fiatalok talán azt gondolják, felesleges, meg is mosolyogják, pedig a hasonló apróságok kovácsolják össze a csoportokat.Gyalogolni_kozossegben_jo

„Azt viszont nem garantálhatja az önkormányzat, hogy a gyaloglóknak legyenek társai, ezt az önszerveződő klubok tudják elérni. Előbb-utóbb kialakulnak az emberi kapcsolatok, a barátságok, amik további motivációt jelentenek, kiteljesítik az együtt gyaloglás örömét” – fogalmazott a polgármester, aki saját példáját felhozva elmondta, hogy a feleségével kezdtek el túrázni, aztán rátaláltak egy csapatra, amellyel azóta rendszeresen járják az Országos Kéktúra útvonalát. Hozzátette: a Hegyvidéken nagyszerű túra- és gyaloglóútvonalak állnak rendelkezésre, ezek ráadásul könnyen megközelíthetők. Talán ez is hozzájárul ahhoz, hogy a XII. kerületben még európai összehasonlításban is hosszú életet élnek az emberek.

Dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma idősügyi osztályának vezetője szerint a Hegyvidék az egyik olyan kerület, amelyik különösen sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítése és az ehhez szükséges feltételek biztosítása terén. Nem véletlen, hogy a XII. kerület elnyerte az Idősbarát Önkormányzat díjat. Szólt a minisztérium által támogatott Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatáról, amely az Idősek Tanácsának tagja, Monspart Sarolta javaslatára és tevékeny részvételével jött létre 2017 őszén. „Mi is gyaloglók vagyunk” címmel egy pályázatot is kiírt, ennek segítségével anyagi támogatáshoz juthatnak a klubok.

A világban majdnem 50 millióan szenvednek demenciában vagy Alzheimer-kórban, az érintettek száma Magyarországon eléri a 200-250 ezret. Nemcsak a betegek, hanem a családok életét is befolyásolja ez az állapot. Egyik ellenszere a rendszeres mozgás, ami akár az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata keretében is végezhető.

Monspart Sarolta tájfutó-világbajnok a rá jellemző lendülettel igyekezett mindenkit meggyőzni, hogy gyalogolni jó. Elmondta, hogy nem lehet mással helyettesíteni a mozgást, a sport mindenkié, mozogni „mindenkor, mindenhol” lehet, elkezdeni pedig sosem késő. Akik rendszeresen mozognak, egészségesebbek, kreatívabbak, testileg és szellemileg is jobban érzik magukat.

Az időseknek napi 30-60 perc testmozgásra van szükség, ami egy kis izzadással kiegészülve az igazi. Erre különösen alkalmas a gyaloglás, ez ráadásul az emberi kapcsolatokat is karbantartja. Monspart Sarolta mindenkit arra biztatott, hogy ha eddig nem tette, kezdjen el rendszeresen mozogni, csatlakozzon az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata keretében megalakult kerületi gyaloglóklubokhoz, amikből mostantól már kettő is rendelkezésre áll.

Monspart Saroltával a Hegyvidéken legközelebb október 22-én lehet gyalogolni (találkozó: 9.00 órakor a Normafa Síház előtti parkolóban). Minden szerdán, szombaton és vasárnap 9.30-kor egészségmegőrző erdőjárás indul Turcsányi Magdival a 22-es busz Szépjuhászné megállójától. Az új kerületi gyaloglóklub tematikus gyaloglásai október 30-án folytatódnak, a színhely a Városmajor (gyülekező: 9.30-kor a templom előtt). További információk: koppkopp12kerulet@gmail.com.

sm.