Mezitlab_a_megujult_Pethenyi_uti_jatszoteren_3

Mezítláb a megújult Pethényi úti játszótéren

Mezítlábas ösvény és kismotoros KRESZ-pálya is épült a Pethényi úti játszótéren, amelynek területe 300 négyzetméterrel bővült. Az átalakítás eredményeképpen több új, különleges játék szolgálja a kisebb és nagyobb gyerekek kikapcsolódását, ugyanakkor a szülők kérésére megmaradtak a meglévő, jó állapotú és népszerű játszóeszközök is.

„Ilyen kis szeletekben lehet megújítani egy kerületet” – fogalmazott Gulyás Gergely XII. kerületi országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter a felújított Pethényi úti játszótér átadásán, amelynek júliusban kezdődő átépítése a napokban fejeződött be. A tárcavezető a fejlesztés kapcsán kiemelte, hogy a terveket a lakosokkal folytatott egyeztetések után alakította ki a Hegyvidéki Önkormányzat.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a környékbeliek bevonását, a fórumok koordinálását Péczely Attila, a körzet önkormányzati képviselője végezte „nagy türelemmel, nyitottsággal és elfogadókészséggel”. Mint mondta, a szülők ötletei alapján készült az új, mezítlábas ösvény, amin a gyerekek kipróbálhatják, milyen érzés csupasz talppal közlekedni a különböző természetes anyagokon.Mezitlab_a_megujult_Pethenyi_uti_jatszoteren_1

Szintén a családok kérték, hogy maradjanak meg a leginkább kedvelt, még jó állapotban lévő játékok. „A takarékosság polgári erény. Ami megőrizhető, azt meg kell őrizni; jó érzés, hogy ezt a szemléletünket támogatják a Hegyvidéken élők” – jegyezte meg a polgármester.

Péczely Attila felidézte, első körben kérdőíveken mérték fel a környékbeliek igényeit, ezek figyelembevételével készült el egy felújítási koncepció. Erről lakossági fórumokon mondhatták el véleményüket az érintettek, akiknek a javaslatai alapján a szakemberek átdolgozták a terveket. Az eredeti helyén hagyták – és a kivitelezés ideje alatt is szinte végig hozzáférhetővé tették – a népszerű csúszdás várat, a játszótér területét pedig úgy bővítették északi irányba, hogy a mellette lévő ösvény a téli, havas napokon továbbra is használható legyen szánkópályaként.

A környéken élők fontos szempontja volt, hogy minél több igazi zöld felület maradjon, és az eséscsillapító burkolatok is természetes anyagokból készüljenek – ezért a játékok köré nagyrészt mulcs és homok került, csak indokolt esetekben, néhány helyen lett öntött gumiburkolat. „A játszótér megőrizte természetközeli karakterét, méltó folytatása a kis-sváb-hegyi természetvédelmi területnek” – mondta a képviselő.

A Pethényi úti játszótér 300 négyzetméterrel bővült, ezáltal lehetőség nyílt rá, hogy a meglévő játékok újabbakkal egészüljenek ki. Dombra helyezett mászóvár épült, csúszdával és alagúttal, nagy mászóhálóval, egyensúlyozó krokodillal és hintahálóval is gazdagodott a játékpark. Szintén újdonság a járdaként is funkcionáló, KRESZ-táblákkal és felfestésekkel ellátott kismotoros pálya, amin a szabályos közlekedés alapjait sajátíthatják el a gyerekek.Mezitlab_a_megujult_Pethenyi_uti_jatszoteren_2

A nyári napsütés ellen két nagyméretű napvitorla biztosít védelmet, míg az esti megvilágításról három napelemes lámpa gondoskodik. Megújultak a padok, asztalok, a rönkszegélyekre ülőkék kerültek, a bejáratokhoz pedig gyermekbicikli-tároló. A további tervek között szerepel egy mosdó kialakítása, amelynek a lakossági egyeztetések alapján már megvan a helye.

A Hegyvidéki Önkormányzat tulajdonában lévő huszonhét játszótér több mint fele megújult az elmúlt években. Az idén a Pethényi útin kívül a Kútvölgyi úti, a Mártonhegyi úti, a Deres utcai, a Rácz Aladár úti, a Tállya utcai és a Pagony utcai játszótér szépült meg a XII. kerületben.

z.