Milyen a jó komposzt?

A leggyakoribb félelem az, hogy a komposzt büdös! De vajon tényleg az? És ha igen, akkor mit tehetünk ellene? Vagy hogyan előzhetjük meg, hogy az legyen?

 

Kellemetlen szagok?

A jó komposzt nem büdös. Kellemetlen szagok akkor keletkezhetnek, ha a komposztálóból kiszorult a levegő. Ennek több oka is lehet: a komposztálóba kerülő anyagok túlságosan összetömörödtek, vagy egy nagy eső miatt túl sok víz került bele, és elázott, vagy nem megfelelő a zöld és barna növényi hulladék aránya. Ha túl sok a zöld, nedves összetevő, a felesleg szépen elillan a levegőbe – ekkor lesz büdös ammóniaszag a komposztáló körül.

 

Módszerek a szagok ellen

Ha kellemetlen szagokat érzünk a komposztáló körül, akkor itt az ideje egy kis kerti fitnesznek! Vegyük elő az ásóvillánkat, és forgassuk át a komposzthalmot! Ezzel fellazítjuk, hogy egy kicsit szellőzzön. Ahhoz, hogy megmaradjon a komposzt laza szerkezete, keverjünk bele avart, szalmát vagy faaprítékot, mert ezekkel levegősebbé tehetjük.

Gyors segítségként megszórhatjuk a komposztunkat zeolittal is. Ez egy olyan szivacsos szerkezetű kőzet, ami felszívja a nedvességet, és megköti a szagokat (e két előnyös tulajdonsága miatt használják macskaalomnak is). Mivel természetes anyag, nem kell attól tartanunk, hogy vegyszerek kerülnek a komposztunkba. Sőt! A zeolit ásványi anyagokban gazdag, tehát később a növények is egészségesebbek lesznek, ha ilyen komposztot kapnak.

 

Megelőzés

Megfelelő körültekintéssel elkerülhetjük, hogy a komposztunk bebüdösödjön. Arra figyeljünk, hogy amikor a konyhában összegyűjtött zöldség- és gyümölcsmaradékot beleöntjük a komposztálónkba, mindig adjunk hozzá valamilyen száraz anyagot is. Ez lehet száraz, lehullott levél vagy lemetszett ágak aprítéka. Ha ezek közül egyik sincs kéznél, akkor az olyan natúr papír (nem újságpapír!) is megfelel összetépkedve, mint például a tojástartó tálca vagy a barnás színű WC-papír-guriga, bár papír esetében természetesen az a legjobb, ha „újrapapír” lesz belőle. Ezeket a száraz és nedves zöld javakat keverjük össze, forgassuk a komposztálóban lévő anyagok közé, és esetleg szórjuk meg egy kis zeolittal!

Ha főleg kerti zöldhulladékot teszünk a komposztálóba, akkor is figyeljünk a nedves és száraz anyagok arányára. Például fűnyírás után a levágott füvet vagy egy kissé kiszárítva tegyük a komposztálóba, vagy száraz levéllel, faaprítékkal, faforgáccsal vagy szalmával összekeverve.

Ezek után ha megkérdezi valaki, hogy milyen a jó komposzt, nyugodtan mondhatjuk, hogy sokféle lehet, de semmiképpen sem büdös!Milyen_a_jo_komposzt