Zene és ajándékozás az idősek világnapján

Október elseje az idősek világnapja. A Hegyvidéken hagyomány, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat ünnepélyes keretek között is kifejezi tiszteletét azok iránt, akik jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltik. A MOM Kulturális Központban rendezett műsoros délután részeként a XII. kerület legidősebb polgárát is köszöntötte a polgármester.

„Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek” – ezzel a Babits Mihály-idézettel vette kezdetét az idősek világnapján rendezett önkormányzati ünnepség, amelyen – lévén október 1. a zene világnapja is – a muzsika is főszerepet kapott.Zene_es_ajandekozas_az_idosek_vilagnapjan1Mielőtt azonban felcsendültek a dallamok, Pokorni Zoltán polgármester köszöntötte a MOM Kulturális Központ színháztermét megtöltő egybegyűlteket. Elsőként egy anekdotát mesélt el. André Kostolanyt (Kosztolányi Endrét) a 90. születésnapján megkérdezték, mire vágyik még az életében. A híres tőzsdei szakember azt válaszolta, szeretne még egyszer 75 éves lenni… Ez is mutatja, hogy akár egy viszonylag magas korra is lehet jókedvvel tekinteni.
Egy nemrég megjelent cikk szerint Magyarországon a II. és a XII. kerületben élnek a legtovább az emberek, más településekhez képest tíz évvel hosszabb az átlagéletkor a Hegyvidéken – mondta a polgármester. Az internetes újság kiemelte, hogy ilyen adatokkal az új-zélandiak és a svájciak dicsekedhetnek, hozzájuk hasonlóak a hegyvidékiek életkilátásai. Ezt az önkormányzat statisztikái is alátámasztják: a XII. kerületben 4293 nyolcvan év feletti, ezen belül 734 kilencven évnél és 24 száz évnél idősebb polgár él.
„Az, hogy ezt a hosszú életet mennyire tudják értelmesen, haszonnal megtölteni, részben közös ügy, amiből az önkormányzat is kiveszi a részét” – emelte ki Pokorni Zoltán, hozzátéve, hogy számos kerületi intézmény foglalkozik az idősekkel. Az önkormányzat arra figyel, hogy az életkora miatt senki se szenvedjen hiányt az alapvető szükségletekben, támogatásokkal, segélyekkel igyekszik biztosítani mindenki számára az emberhez méltó létet.
Persze, annál többre vágyunk, hogy pusztán a számlák kifizetése, a lakhatás, az ételvásárlás körül forogjon az életünk. A gondozási központok, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. folyamatosan jobbnál jobb szabadidős programokkal várják a nyugdíjas korosztályt.
Mint elhangzott, sokan megélik a 100. életévüket a kerületben. Köztük van Vörös Lászlóné is, aki az év végén ünnepli a 102. születésnapját. Az önkormányzat tudomása szerint jelenleg ő a legidősebb XII. kerületi polgár – Pokorni Zoltán egy csokor virággal köszöntötte Terike nénit.Zene_es_ajandekozas_az_idosek_vilagnapjan2Ajándék azonban nemcsak neki, hanem az összes jelenlévőnek járt, a CBA által összeállított csomagban kávé, édesség, kakaó, tea és egy üveg bor kapott helyet. „Úgy gondoljuk, hogy ebből az alkalomból nem tartós élelmiszereket kell adni, hanem olyan finomságokat, amiket sokan spórolásból, vagy anyagi okokból csak ritkán engednek meg maguknak” – indokolta az ajándékválasztást a polgármester.
A színpadi műsorban a tragikusan fiatalon elhunyt Szécsi Pálra emlékezett a Gergely Theater, amely emlékkoncerttel, országos turnésorozattal idézi fel a táncdalénekes legnagyobb slágereit. Gergely Róbert felkérte a barátait, hogy csatlakozzanak hozzá, így lépett fel a Hegyvidéken Vágó Bernadett, az Operettszínház művésze és Pál Dénes énekes is. A zenei kíséretet a STUDIO 11 COMBO adta, Tóth Gyula és Rátonyi Róbert vezetésével. Némedi-Varga Tímea és Mayer Blanka vokalisták, valamint a Show Dance csapata színesítették a Rimár Izabella által koreografált előadást.

-os