Égbe szálló jókívánságok

„Az élet természetes része a halál. Ideje van a meghalásnak, ezt sem siettetni, sem elhúzni nem szabad […] A hospice célkitűzése: visszaadni a halál méltóságát, segíteni a beteget és a családot, hogy nyílt kommunikációval tudjanak élni a halál elfogadásában. Segíteni, hogy az ember lehetőleg saját otthonában, szerettei körében töltse utolsó napjait” – így írt a hospiceszolgálat küldetéséről a magyar hospicemozgalmat létrehozó Polcz Alaine.
Az ő útmutatásait követi a Magyar Hospice Alapítvány, amely a Hegyvidéki Önkormányzat támogatásával az idén is nárciszültetést szervezett a Királyhágó téren. A helyszín azonban csak részben volt a megszokott, ugyanis ezúttal a tér közepén lévő, kör alakú, impozáns ágyásba kerültek a palánták, így tavasszal még többen gyönyörködhetnek majd a sárga virágokban. Az ültetésben a szokásoknak megfelelően a hegyvidéki óvodák nagycsoportosai, valamint a Németvölgyi Általános Iskola és a Fekete István iskola tanulói vettek részt.Egbe_szallo_jokivansagok1Hozzájuk szólt Madocsai Dániel, aki elmondta, hogy a hospice szó egyik jelentése: menedék. Ez arra emlékeztet minket, hogy segítsünk a rászorulókon, nyújtsunk számukra támogatást, amibe a lelki menedék is beletartozik. „Tennünk kell azért, hogy a betegek, elesettek ne maradjanak egyedül a bajban” – hívta fel a figyelmet a Hospice Alapítvány projektvezetője.
A most földbe kerülő virághagymák tavasszal előbújnak rejtekükből, szárba szökkennek, majd virágot hoznak, végül elhervadnak. Ennek nyomon követése hozzájárul ahhoz, hogy a gyerekek megértsék a születést és az elmúlást, ami minden élőlény sajátja – fogalmazott Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője.
„Vannak beteg emberek, akik ápolásra, lelki támogatásra szorulnak. Ezt az odafordulást jelképezi az óvodások és iskolások aktív közreműködésével megvalósuló virágültetés” – emlékeztetett Korda Nikoletta. A Magyar Hospice Alapítvány programigazgatója az előzményeket ismertetve kiemelte: a pedagógusok különböző foglalkozások, beszélgetések alkalmával vezetik rá a gyerekeket arra, hogyan lehet szavakba foglalni a veszteséget, amivel előbb-utóbb mindnyájan szembesülünk.Egbe_szallo_jokivansagok2„Azért szervezzük meg minden évben a Királyhágó téri nárciszültetést, vagy a Gesztenyés kertben megtartott nárciszfutást, mert ezek olyan szabadidős programok, amikben szívesen vesznek részt a gyerekek. Közben pedig jobban megértik az általunk közvetített üzeneteket. Például azt, hogy mindig lehet valami jót tenni másokért, ami ráadásul nekünk is örömet okoz” – mondta Korda Nikoletta.
Mielőtt megkezdődött a kétszáz nárciszhagyma elültetése, még egy nagyon várt feladatot kellett teljesíteniük a kicsiknek: a magukkal vitt környezetbarát, sárga lufik szélnek eresztését. Az összes óvoda és iskola üzenetet is küldött, a vidáman szálló léggömbök zsinórjához erősített papírokon a gyerekek jókívánságai szerepeltek.

mm.