Motiváció az életmódváltáshoz és a testmozgáshoz

Koppenhága, Frankfurt, Párizs, Sao Paulo, Barcelona, Róma és Birmingham után az idén a Hegyvidék adott otthont a MOVE Congressnek, a világ egyik legnagyobb szababidősporttal foglalkozó konferenciájának. A Budapest Kongresszusi Központban tartott előadások meghallgatása mellett a hatvankét országból érkező közel ötszáz szakember különleges mozgásformákat is kipróbálhatott a Városmajor utcai sportközpontban.

Nemcsak a sport, hanem az oktatás, az egészségügy, a nemzetközi kapcsolatok, a várostervezés is szóba kerültek a Nemzetközi Sport és Kulturális Szövetség (ISCA) által kétévente megrendezett MOVE Congress idei programjában. A világ egyik legnagyobb szababidősporttal foglalkozó konferenciájának fókuszában a fizikai aktivitás előmozdítása állt.

A szabadidősport és a fitneszipar vezető szakemberei és innovátorai a legújabb és leghatékonyabb fejlesztéseket, módszereket, kezdeményezéseket ismertették, máshol már kipróbált, működő ötleteket osztottak meg egymással és a hallgatósággal. Az információcserét az előadások mellett workshopok és projektmunkák segítették. Eljöttek Budapestre kevésbé ismert sportágakat és szabadidős sporteszközöket bemutató kiállítók, és a felvonultatott mozgásformákat a bátrabbak ki is próbálhatták.Motivacio_az_eletmodvaltashoz_es_a_testmozgashoz1

A rendszeres mozgás – mint az egészséges életmód egyik alapja – társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt nagyon fontos. Elég csak arra gondolni, hogy az OECD-országokban a túlsúlyosok aránya meghaladja az ötven százalékot, ráadásul a lakosság negyede egyáltalán nem mozog. Évente legalább félmillióan az ülő életmód és a megfelelő mennyiségű testedzés hiánya miatt halnak meg.

Különösen rossz a helyzet Magyarországon: a 2018-as adatok szerint hazánk a negyedik legjobban „elhízott nemzet” a világon. A kedvezőtlen folyamatok megállítása a MOVE Congress egyik célkitűzése, amit szlogenje, a „Change the game – it’s your move!” is kifejez. Arra keres válaszokat, hogyan lehet megadni másoknak az életmódváltáshoz és az élethosszig tartó testmozgáshoz vezető motivációt.Motivacio_az_eletmodvaltashoz_es_a_testmozgashoz2

A Budapest Kongresszusi Központban tartott hivatalos megnyitón Mogens Kirkeby, az ISCA vezetője és Balogh Gábor, a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket, majd Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyekért felelős biztosa beszélt a mozgáskultúra aktualitásáról. Emlékeztetett, hogy Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, ami az európai uniós támogatásokon keresztül még több lehetőséget biztosít az egészséges életmód és a mozgás népszerűsítésére. Mint fogalmazott, meg kell próbálni rávenni az embereket a mozgásra. Budapesten az idén ez biztosan sikerült, hiszen már eddig is több tízezren vettek részt a programokon.

A sport, kutatás, innováció és táplálkozás egységére, valamint a máshol meglévő társadalmi jó gyakorlatok átvételére buzdított a bizottsági biztos. Hozzátette: a mozgás a legjobb módszer a testi és a kognitív egészség megőrzéséhez, a sport pedig segíti a társadalmi együttműködések kialakítását és megerősítését, ami napjainkban különös jelentőséggel bír. Ebben kapnak kitüntetett szerepet a többi között a nemzeti kezdeményezések, a rendkívül szerteágazó európai Erasmus program és a MOVE Congress is.Motivacio_az_eletmodvaltashoz_es_a_testmozgashoz3

A szakmai előadásokban szó esett a sportolásra motiváló digitális eszközökről, az edzésekről a fantasyjátékok világában, a szabadidős tevékenységeket támogató városfejlesztésekről, az iskolások fizikai aktivitásának növeléséről és a finanszírozási lehetőségekről. Bemutatkozott a gyerekeket megmozgató izlandi Lazy town sorozat. Kiderült, hogyan tudják egymást ösztönözni a nők az egészséges életmódváltásban, valamint az is, mire van szükség egy fitneszterem sikeres működtetéséhez.

A háromnapos konferencia „aktív csütörtök” programjába a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. is bekapcsolódott. Az önkormányzati tulajdonú céget vezető Móczán Mónika elmondta, hogy a Városmajor utcai sportközpontba látogató vendégek a szabadidő-, a munkahelyi és a szeniorsporthoz tartozó mozgásformákat próbálhattak ki, s megismerkedhettek a teqball, a NIA, a bowls és a lábtoll-labda sportágakkal, továbbá az Alexander technikával.

sm.