Nem_valtunk_hutlenne_1956_ertekeihez

Nem váltunk hűtlenné 1956 értékeihez

Az igazságnak, becsületnek és a józan észnek hatalmában áll újra és újra megküzdeni – mondta ünnepi beszédében Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint a demokrácia az életünket befolyásoló kényszerekkel is együtt jár, de sosem jelenthet olyan brutális erőszakot, amit a diktatúrák idején kellett átélnünk. A Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i rendezvénye az ’56-os hősökről való megemlékezésen túl ezúttal is alkalmat adott arra, hogy díjakat vegyenek át a legkiválóbb hegyvidéki pedagógusok és mindazok, akik kiemelkedő módon segítik a színvonalas oktató-nevelő munkát.

„Az ünnep jó alkalom arra, hogy pár lépéssel hátrébb lépjünk, és elfelejtsük a választási időszak indulatait, felfokozott érzelmeit” – kezdte köszöntőjét Pokorni Zoltán polgármester október 23-án. Mint mondta, a választások után majdhogynem elenyésznek a politikai pártok, mozgalmak szereplői közötti különbségek, és ismét a közös ügyek iránti elkötelezettség válik fontossá.

A kerület vezetője a MOM Kulturális Központban rendezett megemlékezésen arról beszélt, hogy október 23-ra, a forradalom és szabadságharc ünnepére különösen szükségünk van, ’56 történetei ugyanis a bátorságról, önzetlenségről, önfeláldozásról, hősiességről, a magyarok korábban nem látott összefogásáról szólnak. Legfiatalabb ünnepünkkel kapcsolatban ugyanakkor, bár az egykori résztvevők már nyolcvan felett járnak, sokakban továbbra is eleven indulatok és érzések dúlnak. „1956 még nem teljes közösségi ünnep, de afelé tartunk, hogy egyre inkább közössé válnak az értékei” – tette hozzá.

Mi valósult meg abból, amiért ’56 hősei küzdöttek? Pokorni Zoltán úgy gondolja, ha mérleget készítünk, nem is olyan rossz az eredmény. Az oroszok kivonultak, az elmúlt harminc esztendőben Magyarország újkori történelmének leghosszabb, megszállás nélküli évtizedeit éltük át. Többpártrendszer jött létre, érvényesülnek a polgári szabadságjogok, az országos és helyi hatalomgyakorlás demokratikus választásokon dől el. Noha az ellenzéki sajtó paradox módon a sajtószabadság eltiprásáról ír, ma nyilvánossághoz juthatnak nagyon különböző vélemények. Az életminőség is javult az elmúlt évtizedekben: tíz évvel nőtt a születéskor várható életkilátás, csökkent a szegénységben élő munkanélküliek száma, ami sok százezer ember életét tette teljesebbé.Nem_valtunk_hutlenne_1956_ertekeihez2

„A demokrácia nem a földre szállt mennyország, hanem küzdelem, amiért egyaránt vívnak nemes és nemtelen eszközökkel” – jegyezte meg a polgármester. A demokráciában, mint fogalmazott, a hazugság olykor legyőzi az igazságot, a butaság a józan észt, a gazemberség a becsületet. Az igazságnak, becsületnek és a józan észnek azonban hatalmában áll újra és újra megküzdeni, és a választóknak hatalmukban áll dönteni a versengők között.

„A demokrácia jelenthet olyan döntéseket is, amelyekkel nem értünk egyet, kényszereket, amelyek befolyásolják az életünket, de sosem jelenthet olyan brutális erőszakot, amit a diktatúrák idején kellett átélnünk” – hangsúlyozta a polgármester. Miközben számos kérdésben joggal lehetünk elégedetlenek, szerinte ez nem ad okot arra, hogy boldogtalanok legyünk, mert „vannak rossz és jó problémák, és amiket mi élünk, azok jórészt jó problémák”.

„Őszintén hiszem, hogy nem váltunk hűtlenné 1956 értékeihez, saját szüleink vagy elődeink erényeihez. Abban bízom, hogy egy szabadabb, élhetőbb világot teremtünk gyermekeink számára” – zárta gondolatait Pokorni Zoltán.Nem_valtunk_hutlenne_1956_ertekeihez3

Az ünnepi beszéd előtt és után ifj. Csoóri Sándor és az Ötödik évszak zenekar, valamint Berecz István és néptáncos barátai a Megmaradni című közös produkciójukkal léptek fel, a Németvölgyi Általános Iskola 6. a osztályos tanulói pedig a Pesti srácok című, Horváth Judit tanárnő által összeállított műsorukat mutatták be az ünneplő közönségnek.

Az október 23-i ünnepség második felében a hagyományokhoz híven az önkormányzat díjazottjait köszöntötték a kerület vezetői. Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina képviselő Életmű Díjat adott át Iván Lászlónak, a Városmajori Gimnázium matematika–fizika szakos tanárának, Szerdahelyiné Jászberényi Ágnesnek, a Virányos Általános Iskola igazgatójának, valamint Szöllősiné dr. Vári Zsuzsannának, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XII. kerületi Tagintézménye vezetőjének. Mindhárman az idén vonulnak nyugdíjba.

Eötvös József-gyűrűt kapott Borbély Judit, a Kós Károly iskola matematika, magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Divényiné Farkas Katalin, a Zugliget Óvoda óvodapedagógusa, továbbá Vízer Lászlóné, a Jókai iskola tavaly nyugdíjba vonuló tanítója. A Hegyvidék Ifjúságáért Díjban részesült Bándi Orsolya, a Városmajori Óvodák óvodapedagógusa, Csanády Szilvia, az Arany János iskola angol nyelv és irodalom szakos tanára, Egervári Gábor, a Virányosi Közösségi Ház munkatársa, továbbá Kövesárki Judit, az Orbánhegyi Óvodák óvodapedagógusa.Nem_valtunk_hutlenne_1956_ertekeihez4

A Hegyvidék Gyermekeiért Díjjal ebben az évben Boda Edina Erzsébetet, a Városmajori Gimnázium iskolatitkárát és Zámbó Erikát, a Gazdasági Ellátó Szolgálat titkárságvezetőjét, míg a Hegyvidék Ifjú Pedagógusa Díjjal Brazdilik Orsolyát, a Virányos Általános Iskola igazgatóhelyettesét és Szép Alexandrát, a Süni Óvodák óvodapedagógusát jutalmazták. A Segítő Kéz Díjat Erndt Péternek, a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. műszaki vezetőjének és Timár Andrásnak, a Zugliget Óvodában működő szülői munkaközösség tagjának ítélte oda az önkormányzat.

A nyugdíjas pedagógusoknak díszdiplomákkal, díszoklevelekkel köszönték meg a hosszú, fáradságos munkával eltöltött éveket. Arany oklevelet kapott a diplomáját ötven évvel ezelőtt megszerző Czeglédi Lajosné, Klim Rita (Molnár Bencéné), Müller Jánosné, Polónyi Szűcs Dezsőné és Virág Balázsné. A hatvan éve végzett Bakonyi Rudolfné Molnár Éva, dr. Dávid Csabáné, Molnár Györgyné, Rehus Gyuláné és Szabó Ferencné Gyémánt oklevelet, míg a tanítóképzőt hetven éve, 1949-ben befejező Kovácsné Seprenyi Anna és dr. Posgay Béláné Rubin oklevelet vett át.

A MOM Sportban dolgozó Bodnár Krisztián recepció-műszakvezető és CRM-referens, Gruber Viktor, a ház karbantartását végző szakcég munkatársa, Herczog Péter, a Shield Security legrégebben itt dolgozó vagyonőre és Kató Lajos műszaki igazgató polgármesteri elismerést érdemelt ki, amiért példaértékű magatartást tanúsított a nyár közepén történt tragikus tűzesetben. Június 24-én egy kiskorú testvérpár bejutott a sportcsarnok tetején álló, használaton kívüli fabódéba, és játékból gyújtogatni kezdett, emiatt tűz ütött ki. A tizenegy éves kisfiú még időben ki tudott menekülni, nyolcéves húga azonban nem, őt a kiérkező mentősök sem tudták már megmenteni. A mentésben a MOM Sport dolgozói, alvállalkozói testi épségüket kockára téve próbálták eloltani a tüzet, így megakadályozva, hogy még több áldozatot követeljen a tragédia.Nem_valtunk_hutlenne_1956_ertekeihez5

A Hegyvidéki Önkormányzat október 23-i ünnepsége a Gesztenyés kertben ért véget. A szabadság szárnyaló madarát megtestesítő szobornál a pártok, nemzetiségek, egyházak, hagyományőrző és bajtársi szervezetek, helyi közösségek, kulturális, oktatási és sportintézmények, valamint a rendőrség képviselői helyezték el virágaikat. Az önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina képviselő koszorúzott.

z.