Óvodakert-avatás és faültetés Bálint gazdával

Fűszernövényekkel, zöldségekkel és almafával gazdagodott a Hegyvidéki Mesevár Óvoda. A veteményes kialakításában a gyerekek is részt vettek, míg a „100 fa 100 óvodának a 100 éves Bálint gazdától” program keretében Bálint György és Pokorni Zoltán közösen ültetett el egy facsemetét közvetlenül az új óvodakert mellett.

Abban, hogy a gyerekek mit tesznek a környezetükért, óriási szerepe van a szülőknek. Nekik kell megmutatni elsőként a természet szépségeit, rajtuk múlik, mennyire lesznek fogékonyak a kicsik ezekre a csodákra. Elég csak a fákra gondolni, amiket önmagukban vagy erdőként egyaránt érdemes megfigyelni – beszélt a kisgyermekkori környezeti nevelés hasznáról Bálint György a Hegyvidéki Mesevár Óvodában tartott ünnepségen.
A népszerű Bálint gazda a Kalap Jakab mozgalom „Ültess fát!” felhívásához csatlakozva 100. születésnapja alkalmából száz csemetét ajánlott fel óvodák számára. A Mesevárba egy almafa került, ez volt a harmincötödik elültetett facsemete. A fajtaválasztásról Bálint György elmondta, hogy a modern gyümölcsfák gyorsan termőre fordulnak, és mivel alacsonyak maradnak, gyerekek, idősek egyaránt könnyedén foglalkozhatnak velük, ami óriási előny. „A most elültetett almafa jövőre lombot növeszt, a következő évben pedig finom gyümölcsöt ad” – tette hozzá Bálint gazda.Ovodakert_avatas_es_faultetes_Balint_gazdaval1Ezeknek az új generációs növényeknek köszönhetően már néhány négyzetméternyi földterületen is lehet gyümölcsöt termeszteni. Ezért kéri az ENSZ valamennyi tagállamától, hogy törekedjen az önellátásra: mindenki, aki akár egy talpalatnyi hellyel rendelkezik, ültessen fát, zöldséget, virágot.
Ez utóbbira jó példa az a három árvácska, amelyet valaki egy betonoszlop mellé rakott a földbe. Azóta minden arra járó arcára mosolyt csalnak a virágok – osztotta meg friss tapasztalatait a jelenlévőkkel Bálint György, aki szerint a növények nemcsak hasznosak, hanem széppé, emberibbé is teszik környezetünket. „Elegendő oxigénre van szükségünk, amit a szén-monoxidot megkötő fáktól kapunk. Ha ültetünk, egészségesebb lesz az emberiség” – zárta szavait Bálint gazda.
Az ünnepségen részt vevő Pokorni Zoltán polgármester mindenekelőtt annak a reményének adott hangot, hogy két év múlva, az első almaszüreten Bálint György is ott lesz a Mesevárban. A zöld ügyek fontosságáról szólva kiemelte, ezekben a kérdésekben különösen lényeges a társadalom érzékenysége, amihez jelentősen hozzájárulhatnak a környezettudatosságot erősítő akciók. Ilyen a többi között a jelenleg zajló Gyümölcsöző Hegyvidék program is, amelynek keretében a kerületiek kedvezményes áron kaphatnak őshonos gyümölcsfacsemetéket.Ovodakert_avatas_es_faultetes_Balint_gazdaval2A „Tégy a parlagfű ellen” Közhasznú Alapítvány támogatásával elindított óvodakertprogram első lépésben a Normafa és a Hegyvidéki Mesevár Óvodában valósult meg. Mindkét helyen úgynevezett magas ágyások létesültek, ezekbe Bálint György útmutatását követve különböző fűszernövények, zöldségek, szamóca kerültek. A fakerettel ellátott ágyások kialakításában, a kerti padok és a szerszámosláda kihelyezésében a szülők, a növények ültetésében az óvodások is részt vettek.
Éppen ez az óvodakert legnagyobb erénye! – foglalta össze a környezetvédelmi programok hasznosságát Pokorni Zoltán. – A gyerekek már ilyen kis korban megtapasztalják, mennyire izgalmas lehet a kertészkedés, vagy akár a faültetés.

MM.