Egy korsó Hegyvidék, zeneszóval, tánccal, énekkel

Banános, csokis, világos, barna – nem kevés sörkülönlegességet kóstolhattak meg az immár negyedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Sörfesztivál vendégei. A négy napon át tartó programon mindvégig felhőtlen volt a hangulat, az pedig már csak a hab a sörön, hogy a jókedvet még az eső sem mosta el.

„Ez nem az a sör, amit órákig szürcsölget az ember, aztán a végén azért nem issza meg, mert kiment belőle a szénsav. Igazi nőcis ital” – állapította meg Daniella, miután megkóstolta a frissen csapolt csokis sört. „Én egy finom szűretlent iszom. Ez meg igazi pasis ital! Aztán jöhet egy klasszikus világos. Mert egy sör nem sör” – magyarázta a férje, Gábor, aki ötéves kislányával és feleségével együtt látogatott ki a negyedik alkalommal megrendezett Hegyvidéki Sörfesztiválra a Városháza térre.Egy_korso_Hegyvidek1

„Beérett a munkánk gyümölcse, évről évre egyre többen érkeznek a rendezvényre. Az időjárás is viszonylag kegyes hozzánk. Az eső megvárta a Kalap Jakab-koncert végét, az azt követő műsorra pedig már el is állt” – mondta Schnelczer Tünde, a MOM Kulturális Központ programszervezője.

A fő cél, hogy valamennyi korosztály megtalálja a számára leginkább megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, ezúttal is teljesült. Amíg a kisebbek kézműves foglalkozásokon ügyeskedtek és a koncerteken táncoltak, addig a szülők a sörpadoknál beszélgettek nagyokat. „A körhinta tetszett a legjobban” – fogta rövidre „nyilatkozatát” Bíborka, miközben kipirosodott arccal, macijával a kezében riszálta a zenére.

A színpadon egymást váltották a pezsdítő produkciók. Sokak mellett fellépett a Fák alatt zenekar, Kardos-Horváth János, Agócs Márton, a Budakeszi Hagyományőrző Kör férfikórusa és a Zwickl Polka Party zenekar is. „Hagyományainkhoz hűen zeneszóval, tánccal és énekkel elevenítjük meg a sváb kultúrát. Sokan vannak, akik a fellépőkkel együtt éneklik a jól ismert refréneket. Igény, kedv, szeretet és befogadás is van a hegyvidéki polgárokban” – fogalmazott Meskó Gyula, a XII. kerületi német nemzetiségi önkormányzat elnöke, majd azt is megemlítette, hogy már javában készülnek a szeptember 29-i terményünnepükre.Egy_korso_Hegyvidek2

„A mindennapjaink része a hagyományőrzés. Jó érzés, hogy sokszor odajönnek hozzánk megköszönni a táncunkat. Az idősek közül többen is mondták már nekünk, hogy visszaidézzük a gyerekkorukat” – mesélte Blaumann Helga, a Vértesacsai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Vértesacsai Német Nemzetiségi Táncsoport vezetője, aki fiatal és lelkes tanítványaival együtt a terményünnepen is tánccal örvendezteti meg majd a közönséget.

A négynapos fesztiválon szinte végig minden standnál hosszú sor állt, a finom étkek mellett természetesen a söröknek volt a legnagyobb sikere. Az árusok jóformán megállás nélkül csapoltak.

– Dudák világos láger, Klosterman hidegkomlós, Černovar barna… Csak néhány sör a bőséges kínálatból. Melyiknek van a legnagyobb keletje? – kérdeztem Kiss-Bakos Zoltánt, a Márvány utcai Jaromír Sörbisztró tulajdonosát, aki cseh sörkülönlegességeit hozta el a Városháza térre.

– Mindegyik sörünknek van rajongótábora. Kisüzemi cseh sörgyárakkal dolgozunk. Az italok nagy része általában pasztörizálatlan, ezért nemcsak finomak, de ha mértékkel fogyasztjuk, az egészségnek is jót tesznek. Csuda jól érezzük magunkat, sok ismerős arccal találkozunk! – mondta Zoltán, aki azt is elárulta nekünk, mi az igazán jó sör titka: „A jó alapanyag, a víz, a hozzáértés, a technológia betartása és a hagyományok követése.”Egy_korso_Hegyvidek3

Találkoztunk Samu Bertalannal is, aki rendszerint a termelői piacon árulja híresen finom sajtjait. „Az egyszerű, tiszta tej, a tisztességes munka és a szeretet teszi igazán különlegessé a termékeinket. A hegyvidékiek a tiszta ízeket kedvelik. Amikor belekóstolnak a sajtjainkba, ők is átélik azt a szeretetet, amivel ezek készültek” – fogalmazott Bertalan, akitől ezúttal is sokan vásároltak.

„Én emlékszem még arra, milyen volt néhány évvel ezelőtt a Városháza tér… – mondta Szabó Endre. – Akkor nem gondoltam volna, hogy egyszer ugyanitt egy pofa cseh sörrel a fiatalokkal együtt hallgatom a sramlizenét. Most nem csak egy korsó sört iszom. Ez egy korsó Hegyvidék! Így, az egész. Csoda ez a mulatság, gratulálok a szervezőknek!”

Boussebaa Mimi