A Fejedelem – kortárs Rákóczi-változatok

A 2019-es év II. Rákóczi Ferenc emlékéve, 315 esztendeje választották őt fejedelemmé Gyulafehérváron. E jeles dátum előtt tisztelegnek a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával A Fejedelem című tárlaton részt vevő művészek, köztük számos Munkácsy-, Mednyánszky- és Ferenczy-díjas festő és grafikus. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban megnyíló vándorkiállítás következő állomása a bécsi Collegium Hungaricum galériája lesz, majd a krakkói Magyar Főkonzulátus szalonja következik, végül Jarosław és Gdańsk, vagyis Rákóczi lengyelországi tartózkodásának emlékezetes színterei.A_Fejedelem1Kardos Krisztina, a Hegyvidéki Kulturális Szalon munkatársa a megnyitón elmondta, nagy megtiszteltetés a szalon számára, hogy elsőként adhatott helyet ennek a gazdag anyagnak. Üdvözölte W.-Nemessuri Zoltánt, Weszely Ferencet és Prutkay Pétert, akiknek a kiállítás létrejötte, megvalósítása és szervezése köszönhető.
W.-Nemessuri Zoltán Rákóczi életútjára emlékezett. Utalt arra, hogy áldozatvállalása és az 1703–1711-ig zajló szabadságharc főbb eseményei közismertek, kevésbé köztudott azonban, hogy a nyolcéves küzdelem közvetlen előzménye Esze Tamás és a tarpai jobbágyok felkelése volt, amelyhez – kérésükre – Rákóczi hadi zászlókat küldött. Ezzel a gesztussal végleg elkötelezte magát a magyar függetlenség mellett.
W.-Nemessuri háláját fejezte ki a XII. kerületnek és a művészeknek, hogy létrejöhetett ez a tárlat. „Nagyon jó érzés, hogy Rákóczi szellemisége ennyire meg tudja mozgatni a magyar képzőművészeket. Korabeli munkákat kortárs eszközökkel és módon is reprodukáltak, legyen az akár a Mányoki-festmény, hiszen az ő ikonikus portréjától nagyon nehéz elszakadni, és talán nem is kell” – fejtette ki, majd gratulált az alkotóknak, kiemelve a díjazottakat.A_Fejedelem2A Rákóczi Szövetség különdíját Rainer Péter Ferenczy-díjas formatervező-belsőépítész Zászlós kasza című munkája kapta. Ennek történelmi hitelessége és drámaisága eredeti módon jeleníti meg a szabadságért vívott sok évszázados harcainkat. „A felkelő parasztok nemcsak Dózsa Györggyel használtak kiegyenesített kaszát, hanem jóval korábban, Hunyadi Jánossal is a nándorfehérvári ütközetben, végül Esze Tamással a Hegyalján” – magyarázta W.-Nemessuri Zoltán.
A másik elismerést Árvay Zolta Ostrom című olajképe kapta. Jutalma szokatlan, de a témához illő: egy demizson remek dörgicsei órizling, a műemlék Granáriusz fogadó ajándéka. „Ez egyenes utalás a »Te vagy a legény, Tyukodi pajtás!« című ismert kurucnóta egy sorára: Teremjen hát országunkban jó bor, áldomás… Úgy legyen!” – zárta szavait W.-Nemessuri, hozzátéve, hogy akár a Rákóczi-indulót is elénekelhetné az ünneplő közönség. A zenemű többeket megihletett: például Prutkay Péter Rákóczi induló című munkája is látható a kiállításon.

Szd

A tárlat megtekinthető: október 3-ig. Egyik része az önkormányzat (XII., Böszörményi út 23–25.) Folyosógalériáján látható hivatali időben, másik része a Hegyvidéki Kulturális Szalonban (XII., Törpe utca 2.) a programok függvényében, naponta 10.00–19.00 óráig.A_Fejedelem3