Forgalomtechnikai_valtozasok_a_Facanosnal

Forgalomtechnikai változások a Fácánosnál

A zugligeti diákok már birtokba vették az egykori Fácános vendéglő területén felépített új iskolaépületet. A fejlesztéshez kapcsolódva a Hegyvidéki Önkormányzat átalakíttatta a Kútvölgyi út–Béla király út kereszteződését, valamint a szomszédos buszfordulót is. Mindkét esetben a még biztonságosabb közlekedés megteremtése volt a cél.

Az előbbi elsősorban forgalomtechnikai okokból vált szükségessé. A Kútvölgyi úton járó menetrend szerinti busznak ugyanis a jobbkéz-szabály miatt elsőbbséget kellett adnia a jóval forgalmasabb Béla király út felől érkező járműveknek. A szinte párhuzamos kereszteződést viszont a jelentős szintkülönbség miatt csak az utolsó pillanatokban láthatták be teljes egészében az autósok, és ez a helyzet állandó balesetveszélyt jelentett. Az újonnan kialakított, könnyen áttekinthető körforgalomban ettől nem kell tartani, mindig az elsőként behajtónak van elsőbbsége, ami nemcsak felgyorsítja, hanem biztonságosabbá is teszi a közlekedést.

Ezt erősíti a kialakítás is. A középsziget kockakő burkolatot kapott, a körforgalom után jól látható zebra segíti a gyalogosok közlekedését. Összesen 120 méter szegélyt raktak le a szakemberek, 80 négyzetméter térköves járdát építettek a buszmegállóhoz, továbbá 120 négyzetméteren újraöntötték a csatlakozó járdák aszfaltburkolatát, összesen 520 négyzetméternyi útpályát szőnyegeztek újra.

A forgalom folyamatos fenntartását és a gyalogosbiztonság további javítását szolgálja a Béla király úti buszforduló és buszvégállomás átalakítása. Ennek legfontosabb eleme, hogy a busz immár a szervizúton kanyarodik vissza, így nem zavarja a közúti közlekedést. A szomszédos Zugligeti Általános Iskola diákjaira és kísérőikre gondolva két középszigetes gyalogátkelő épült, ezzel sokkal biztonságosabb lett az úttesten történő áthaladás. Az autóval járó szülők számára segítség az újonnan kiépített tizennyolc parkoló, ezek mellett egy mozgássérült-parkoló és egy iskolabusz-parkoló is rendelkezésre áll.

A munkálatok során 950 folyóméter kiemelt szegélyt raktak le, 1600 négyzetméteren aszfaltoztak a kivitelezők. A szervizutat is újraszőnyegezték, ami több mint 500 négyzetmétert jelent. Az iskola előtti területek és a középszigetek ízléses viacolor burkolatot kaptak. Elkészült az iskolai szállítást segítő, a tervek szerint a közforgalom előtt is megnyíló, szilárd burkolatú parkolórész, ahol további 30+1 parkolóhely használatára nyílik majd lehetőség.

Ha az időjárás is úgy akarja, még az ősszel jelentős út-, járda- és lépcsőfelújítások kezdődhetnek a kerület több pontján. A tervek szerint átépül az Álom utca útpályája a Zalatnai és a Trencséni utca között. Erre azért van szükség, mert a mintegy százméteres szakaszon nem kielégítő a csapadékvíz elvezetése. Ezt oldja meg most az önkormányzat, amely nemrégiben vette át az útszakasz kezelését a fővárostól.Forgalomtechnikai_valtozasok_a_Facanosnal

Hamarosan megújulhat a Lóránt közben lévő elöregedett támfal, amit elbontanak, majd újra felépítenek. Több lépcső rekonstrukciója is megtörténhet: a Visszhang utcában a kivitelező megszünteti a botlásveszélyt és kicseréli az elkopott kőburkolatot, az Istenhegyi lejtőn pedig felújítja a közel százméteres lépcsős járdát. Az aszfaltozás és a fokok kijavítása mellett a rossz állapotú korlát cseréje is lezajlik.

A következő hónapok legnagyobb beruházásának ígérkezik az új járdaszakasz kiépítése a Diós árok egy részén, a Rőzse köztől a Szamóca utcáig. Szintén még az idén megújulhat az Eötvös út 35. szám előtti járda. A százméteres szakaszon, egy korábbi közműépítés nyomvonala felett, több helyen megsüllyedt a térkő burkolat. A kialakult botlásveszély megszüntetése indokolja a felújítást.

Jó hír az autósoknak, hogy az önkormányzat rendezte a Mártonhegyi út 31.-nél lévő parkolókat, a rossz állapotú, töredezett aljzatot újrabetonozták a szakemberek. Sikerült megoldani a csapadékvíz elvezetését a Normafa úti orvosi rendelő környezetében. A lerakott K-szegély segítségével, valamint a kocsibehajtók és az úttest széle lejtésének megváltoztatásával az eső és a hólé egyenesen a meglévő víznyelőkbe jut.

Kényelmesebb és szebb lett a Gím utcai lépcső, ahol a hibás burkolóelemeket kicserélték és újrafugázták, a pihenőket feltörték és leaszfaltozták. Elkészült a Diana utcai lépcső botlásmentesítése, megújult a hibás burkolat.

Nemrégiben adták át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem előtti parkolókat. Tavaly tíz, az idén további huszonhárom gyepráccsal és térkővel burkolt megállóhely jött létre a Zugligeti úton.

(M.)