Hatszazmillios_fejlesztes_az_onkologiai_intezetben

Hatszázmilliós fejlesztés az onkológiai intézetben

Az Egészséges Budapest Programhoz kapcsolódóan az Országos Onkológiai Intézet közel 630 millió forintból megújította informatikai eszközparkját. A beszerzés részeként megvásárolt videokonferencia-rendszerek a néhány éven belül több mint 10 milliárd forintból megépülő új onkodiagnosztikai központban is fontos szerepet tölthetnek majd be az intézményeken átívelő virtuális orvosi konzultációk eszközeként.

„A két éve útjára indított, 2026-ig tartó, 700 milliárd forint értékű Egészséges Budapest Program keretén belül 4 nagy centrumkórház, 11 országos intézet, 13 társkórház és 32 járóbeteg-szakrendelő megújítása történik meg. Várhatóan öt éven belül átadjuk a Dél-Budai Centrumkórházat, ami azért is jelentős, mert zöldmezős beruházással 1979 óta nem volt kórházépítés Budapesten” – ismertette a kormány célkitűzéseit Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Központ főigazgató-helyettese az Országos Onkológiai Intézet legújabb fejlesztéseit bemutató sajtótájékoztatón.

Az onkológiai intézet 629,3 millió forint értékben szerzett be a betegellátást gyorsabbá, hatékonyabbá tévő, modern informatikai eszközöket. Polgár Csaba főigazgató elmondta, hogy a szerverekkel, számítógépekkel, nyomtatókkal az intézmény egészében megújul az informatikai eszközpark, az új videókonferencia-rendszerek pedig szorosan kapcsolódnak a tervben lévő fejlesztéshez, az onkodiagnosztikai központ megvalósításához, amire a kormány több mint 10 milliárd forintot biztosít.Hatszazmillios_fejlesztes_az_onkologiai_intezetben_1

Az új onkodiagnosztikai tömb a főigazgató szerint lehetőséget nyújt majd a daganatos betegeknek, hogy a szövettantól a képalkotó eljárásokig az összes szükséges vizsgálatot egy helyen, egy napon belül elvégeztethessék. A több mint 11 ezer négyzetméteres, mélygarázzsal is ellátott épületben – amely a tervek szerint még ebben a kormányzati ciklusban elkészül – a képalkotó diagnosztikán túl helyet kapnának a patológiai, a citológiai, az onkogenomikai és a kutatói részlegek. Az úgynevezett telemedicina központ is itt működne, amely a videokonferencia-modul alkalmazásával virtuális orvosi konzultációkra ad lehetőséget. A rendszerbe az összes regionális és megyei onkológiai központ, de akár még a családorvosok is bekapcsolódhatnának.

„A Hegyvidéken működő egészségügyi intézményekben az Egészséges Budapest Program keretében az utóbbi huszonöt-harminc év legnagyobb fejlesztése valósul meg” – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester. Az Országos Onkológiai Intézeten kívül megújul a Szent János Kórház is, amely örömteli módon nem sorvad el, hanem a főváros negyedik centrumkórházává válik. Az átalakítás részeként a jelenleg a kórházban lévő járóbeteg-rendeléseket különálló épületbe, a Kútvölgyi-tömbbe helyezik át, amelyet a Semmelweis Egyetemtől vett át a János kórház. Néhány rendelés már átköltözött a megújult első emeleti szintre, egy-két éven belül pedig – a kormány több mint 9 milliárd forintos támogatásával – teljes egészében elkészülhet az új hegyvidéki szakrendelő.Hatszazmillios_fejlesztes_az_onkologiai_intezetben_2

A polgármester kitért arra is, hogy szintén jelentős fejlesztések előtt áll az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája, de a magánfenntartású egészségügyi intézmények – köztük az Országos Gerincgyógyászati Központ – is nagyszabású beruházásokat terveznek. A Hegyvidéki Önkormányzat a fenntartásában lévő háziorvosi rendelőkben igyekszik rendezett, 21. századi körülményeket teremteni, és már szinte az összes XII. kerületi rendelőt felújíttatta az elmúlt években.

z.