A konyhákba is végérvényesen beszökött az ősz

Szeptember a konyha hónapja. Ilyenkor, kora ősszel lenyűgözően gazdag és színpompás a kínálat a piacokon és az üzletekben, alig lehet betelni vele. Feltehetően már mindenki mindent megkóstolt, amit szeme-szája kívánt, a dinnyétől az őszibarackig, a paradicsomtól a cukkiniig, a harsogóan zöld új kelkáposztát, a zsenge tököt, a délceg pórét, az aranyló körtét, a bíbor áfonyát. Forduljunk most inkább egy kicsit a kevésbé felkapott zöldségek, gyümölcsök felé! Itt van például a csillagtök, a főzni való kukorica, a fejes káposzta és az őszi gyümölcsök sereghajtója: a szilva. Nem utolsó szempont, hogy ezek most olcsón is kaphatók.

ZÖLDSÉGES CSILLAGTÖKLEVES

Ha már kifogytunk a levesötletekből, bátran nyúljunk a csillagtökhöz! A patisszonként és püspökkalapként is emlegetett tökféle szép, de szerény zöldség. Semleges íze miatt jól házasítható szinte mindennel, a húsoktól a tojáson, tejtermékeken át a különböző zöldfélékig. Könnyű és jóízű zöldséglevest főzhetünk belőle egyszerűen és olcsón.

Hozzávalók

3 dkg vaj

2 szál sárgarépa

1 nagyobb petrezselyemgyökér

1 csokor petrezselyem

1 közepes vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

késhegynyi pirospaprika

1 evőkanál liszt

só, őrölt bors

néhány zellerlevél

1 közepes, kb. 40 dkg-os csillagtök

A meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret karikákra vágjuk, és a vajon kissé megpároljuk. Megszórjuk a felaprított petrezselyem felével, majd belereszeljük a megtisztított hagymát és fokhagymát, s néhány percig együtt pároljuk. Ezután megszórjuk a pirospaprikával és a liszttel, majd jól elkeverjük, és 1,2 liter vízzel felengedjük. Megsózzuk, megborsozzuk. Beledobjuk a zellerlevelet, és főzni kezdjük.
Közben a csillagtököt elnegyedeljük (így könnyebb vele bánni), kimagozzuk, meghámozzuk, majd kis kockákra vágjuk. Ha a zöldség már félig puha, a tökkockákat is hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg minden belevaló megpuhul. Tálaláskor megszórjuk a maradék petrezselyemmel.

Tippek:

  • A tányérokba mert levest egy-két kanál tejföllel gazdagíthatjuk.
  • Aki szereti a savanykás ízeket, egy kevés fehérborecetet csepegtethet bele.A_konyhakba_is_vegervenyesen_bekozszontott_az_osz2

MOZZARELLÁS UBORKA PADLIZSÁNPÜRÉVEL

Ez a recept kettő az egyben, mert ilyenkor általában készítünk szendvicsre való padlizsánkrémet is. Érdemes hát egyszerre több tojásgyümölcsöt sütni, és egy részét hagyományos módon olajjal és apróra vágott vöröshagymával kikeverni, a többiből pedig fokhagymás pürét készíteni, amivel azután a mozzarellás uborkát pikáns előétellé vagy vendégváró ízelítővé koronázhatjuk.

Hozzávalók

A padlizsánpüréhez:

2 kis padlizsán

2 evőkanál citromlé

1 gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:

1 kígyóuborka

25 dkg salátának való mozarella

őrölt bors

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál ecet

1 paradicsom

1 csokor petrezselyem vagy friss bazsalikom

A megmosott padlizsánokat sütőben vagy a tűzhelyen, vaslapon héjastól megsütjük, majd ha kihűltek, lehúzzuk a héjukat. A puha padlizsánbelsőt villával összetörjük. Sóval, citromlével, átpréselt fokhagymával ízesítjük, majd habosra keverjük (robotgéppel a leggyorsabb).
Megmossuk az uborkát, és 16 kissé ferde, 3 milliméter vastag szeletre vágjuk. A mozzarellából ugyancsak 16 vékony lapot vágunk, és minden uborkára fektetünk egyet-egyet. Megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és néhány csepp ecettel. A tetejére kiskanálnyi fűszeres padlizsánpürét halmozunk. Paradicsommal és petrezselyem- vagy bazsalikomlevéllel díszítjük. Behűtve kínáljuk.

Tippek:

  • A padlizsánkrém jól mélyhűthető, érdemes eltenni belőle télire.
  • Ha nem akarunk a krémkészítéssel bajlódni, a megsütött padlizsánt meghámozva, lecsöpögtetve egészben is lefagyaszthatjuk.A_konyhakba_is_vegervenyesen_bekozszontott_az_osz4

 

KUKORICÁS, CSÍPŐS CSIRKE

Csirkecombot kukoricával párosítani szerencsés választás. A gyerekek biztosan kedvelik, nekik „csípmentesen”, a felnőtteknek pedig csípős formában készíthetjük el. Kompromisszumos megoldás, ha a „bundát” natúr paprikakrémmel fűszerezzük, viszont tálaláskor csípős ketchupöt is teszünk az asztalra azoknak, akik kedvelik az erős ízeket. A maradék tésztából sütött palacsinta pedig mindenkinek ízleni fog!

Hozzávalók

4-5 csirkecomb

A tésztához:

1 tojás

1,5 dl tej

őrölt bors

1 kiskanál csípős paprikakrém

2 evőkanál olaj

15 dkg liszt

10 dkg morzsolt főtt kukorica

A sütéshez: olaj

A tálaláshoz: ketchup

A csirkecombokat megmossuk, szárazra töröljük, és a forgóknál kettévágjuk. Aki nem szereti a bőrét, le is húzhatja. A húst besózzuk, majd félretesszük. A tésztához felverjük a tojást, beleöntjük a tejet, megsózzuk, megborsozzuk. Belekeverjük a paprikakrémet és az olajat, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. A főtt kukoricát villával egy kissé összetörjük, és a tésztába keverjük.
A csirkedarabokat először lisztbe, majd a kukoricás tésztába forgatjuk. Végül forró, bő olajban, de kis lángon mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk róla a felesleges olajat, és melegen tartjuk. A maradék kukoricás tésztához még egy kevés lisztet és tejet keverünk, s négy kisebb palacsintát sütünk belőle. Tálaláskor a csirkét a palacsintákra rakosgatjuk, ez lesz egyben a köret. Ketchupöt – az elkészítési módhoz illő, csípős vagy normál változatban – feltétlenül kínáljunk hozzá!

Tipp:

  • Konzervkukoricából is készülhet, de ebben több van, mint amennyi a bundázáshoz szükséges 10 deka, ezért a maradékot egy kevés vajon megforgatva és petrezselyemmel bőven megszórva a combok mellé szórhatjuk.A_konyhakba_is_vegervenyesen_bekozszontott_az_osz1

SZŐLŐS, MÉZES KÁPOSZTASALÁTA

Ideális őszi táplálék a szőlő nemcsak gyümölcsként, hanem gazdag saláták összetevőjeként is. Tartalmazza a B-vitamin valamennyi fajtáját, de C-vitamin, karotin, biotin, mangán, magnézium és sok rost is van benne. Mai salátánk buggyantott tojással, frissen sült hússzelettel könnyű vacsoraételként is tálalható.

 

Hozzávalók

50 dkg idei fejes káposzta

5 dkg dió

1,5 dl tejföl

1 kiskanál méz

3 evőkanál citromlé

2 evőkanál extra szűz olívaolaj

20 dkg szőlő

1 csokor petrezselyem

 

A káposztát kitorzsázzuk, azután először félbe-, majd vékony csíkokra vágjuk. Egy percre lobogva forró, sós vízbe dobjuk, utána leszűrjük, lecsöpögtetjük. A dióból néhány szép szemet félreteszünk, a többit szárazon megpirítjuk, és nagyobb darabokra törjük. A tejfölt jól összedolgozzuk a sóval, a borssal, a mézzel, a citromlével és az olajjal. Belekeverjük a káposztát, és legalább 10 percig állni hagyjuk. Közben a szőlőt megmossuk, leszemezzük, és a pirított dióval együtt az ízes káposztába forgatjuk. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és a félretett diószemekkel díszítjük.

 

Tippek:

  • Mutatósabb lesz a salátánk, ha kék szőlőt veszünk hozzá.
  • Készíthetjük lila káposztából is, amit fehér szőlőszemekkel keverünk össze.
  • A diót mogyoróval, mandulával, fenyőmaggal is felcserélhetjük.A_konyhakba_is_vegervenyesen_bekozszontott_az_osz5

 

SZILVÁS BATYU

A szilva gazdag fruktózban és vitaminokban, jó tesz az idegeknek, különösen szellemi megerőltetésnél, és hasznos az emésztésben. Az kevésbé ismert, hogy olajos héjában jelentős mennyiségű többszörösen telítetlen zsírsav található. Egyhetes, napi 20 dekából álló szilvakúra pedig elűzi az ideges nyugtalanságot és a depressziós hangulatot.

Hozzávalók (12 darabhoz)

1 csomag (50 dkg) mélyhűtött leveles tészta

12 szép szem szilva

5-5 dkg darált dió, cukor és szilvalekvár

A tészta lekenéséhez: 1 tojás

A tészta nyújtásához: liszt

A sütemény tetejére:

2-3 evőkanál szilvalekvár

2 evőkanál vékony lapocskákra vágott mandula

Hűtőszekrényben felengedjük a tésztát. Megmossuk a szilvát, a szemeket óvatosan behasítva kimagozzuk, de ügyeljünk rá, hogy egyben maradjanak! Összekeverjük a diót, a cukrot és a szilvalekvárt, és mokkáskanállal a gyümölcsbe, a mag helyére töltjük.
A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 24x32 centisre nyújtjuk, majd 3x4 részre vágjuk, így lesz 12 darab belőle. Mindegyik közepére 1-1 töltött szilvát rakunk, és a tészta sarkait kissé ráhajtjuk, de nem kell, hogy összeérjenek. A kis batyukat tepsire állítjuk – a tészta elég zsíros, ezért a tepsit nem kell kivajazni –, kívülről lekenjük felvert tojással.
Előmelegített sütőben nagy lánggal (220°C, légkeveréses sütőben 200°C) kb. 20 percig sütjük. Ha kész, megecseteljük forró szilvalekvárral, és megszórjuk a mandulával.

Tippek:

  • A tésztát ringlóval is megtölthetjük, de a szilvalekvárról ekkor sem mondhatunk le!
  • Ha nincs kész szilvalekvárunk, friss gyümölcsből gyorsan főzhetünk egy keveset, de jó sűrűre forraljuk be.
A_konyhakba_is_vegervenyesen_bekozszontott_az_osz3

Pákozdi Judit