Lépcsőfutás a város tetején

„Nem baj, ha esik, nem vagyunk mi cukorból! Szépen kivárjuk a sorunkat, és apuval felfutunk a kilátóba. Több mint egy évet vártam a versenyre, biztos nem megyek innen sehova!” – jelentette ki karjait összefonva Bence, de csak látszólag durcásan, mert rögtön nevetve hozzátette, hogy különben is fogadtak az osztálytársaival, ki lesz közülük a leggyorsabb, úgyhogy számára duplán nagy a tét.

Mint ez a kis közjáték is mutatja, a János-hegyi Erzsébet-kilátóban immár tizedik alkalommal megrendezett Fuss a csúcsra! verseny sokkal több, mint sportprogram. Igazi közösségépítő esemény, ahová nemcsak a díjakért – amikből az idén az eddiginél is többel készültek a rendezők –, hanem a társaság, a jó hangulat miatt is sokan eljönnek.Lepcsofutas_a_varos_tetejen1

Ebben az esztendőben már az előnevezésen beteltek a helyek, augusztus elejére mind a 300 rajtszámot lefoglalták az érdeklődők. Persze, ez nem azt jelentette, hogy a helyszínen nem lehetett nevezni: azok helyett, akik nem álltak rajthoz az előre megadott időben, bárki elindulhatott a jubileumi viadalon.

A sport közösségépítő erejét emelte ki a startpisztolyt elsütő Fonti Krisztina alpolgármester is. Mint emlékeztetett, a Fuss a csúcsra! alapötletét a New York-i Empire State Buildingben rendezett világhírű lépcsőfutás adta.

„Szerettük volna Budapest legmagasabb pontját még közelebb hozni az emberekhez, ennek pedig kiváló módja a sport. Így született meg a Fuss a csúcsra!, amely nagyszerű reklámja a mozgásnak, egyszersmind a tizenkettedik kerületnek. Annak pedig külön örülök, hogy az esős idő ellenére most is rengeteg család érkezett” – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a Hegyvidék nem csak azért sportos kerület, mert az elsők között vezette be a mindennapos testnevelést, vagy mert ezreket mozgat meg az Aktív Hegyvidék Program és a diáksportprogram. Legalább ennyire fontosak a közösségi sportrendezvények is, mint amilyen a kilátófutás.Lepcsofutas_a_varos_tetejen2

Az alpolgármester néhány szóban az Erzsébet-kilátó környezetének megszépítéséről is beszélt, amely úgyszintén hozzájárul a verseny népszerűségéhez. A többi között megújult az ide vezető futóút, valamint az önkormányzat rendbe tetette a Libegő felső állomásánál lévő területet, beleértve a játszóteret és a kilátóteraszt.

Móczán Mónika, a versenyt szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője szerint aki futva feljut a kilátó tetejére, már önmagában erre méltán büszke lehet. Ezt a teljesítményt ismerték el a befutócsomaggal, valamint az összes indulónak járó emlékpólóval. Kategóriánként a szintidőt teljesítők ráadásként sportszerutalványt kaptak, míg az elsőket külön is jutalmazták: „A gyermek, ifjúsági női, ifjúsági férfi, felnőtt női, felnőtt férfi, szenior női, szenior férfi és a most először meghirdetett családi kategóriák győzteseinek a többi ajándék mellé még egy kupont adtunk, ezeket a városmajori Fióka vagy a Majorka étteremben válthatják be.”Lepcsofutas_a_varos_tetejen3

Bár a csúcsdöntés ezúttal nem sikerült, az összetett győzelmet így is megszerezte az eddigi összes kilátófutáson első helyet elérő Hirling Márk. Ahogyan a pályarekordot 21,38 másodperccel tartó futó fogalmazott, örül az újabb diadalának, viszont némileg csalódott az időeredménye miatt.

„Minden alkalommal azért jövök el a versenyre, hogy még gyorsabb legyek, és faragjak egy kicsit az időmön, szeretnék húsz másodperc alá kerülni. Sajnos most nem sikerült, és ezért csak magamat okolhatom. A szüleim szóltak, hogy induljak korábban, amikor még nem esett az eső. Igazuk lett, a vizes pálya alaposan megtréfált, többször megcsúsztam, ami ilyen rövid távon megbosszulja magát. Így nem volt esélyem az újabb rekorddöntésre” – értékelt a végén Hirling Márk, aki azonban természetesen nem veszítette el a motivációját, mint mondta, jövőre újra megpróbálja megjavítani a pályacsúcsot.

A versenyzőket elkísérők szórakoztatásáról is gondoskodtak a szervezők. A legkisebbeket ugrálóvár és arcfestés várta, míg a kilátó előtti téren hegyvidéki előadók, csoportok produkcióinak tapsolhatott a közönség. A szokásos bemelegítést Veronika Berger és zumbacsapata tartotta. Felléptek még a Csillagszeműek, a NIA – Magyar NIA Egyesület, a HSE Tánc Szivárvány Táncszínház, a Jókai Mór iskola ritmikusgimnasztika-csoportja, a NOÉMO, a HSE Tánc Hiphopszakosztály, valamint a Török Ádám–Fehér Ádám duó.

sm.