Mit tegyünk a hívatlan vendégekkel…?

…a legjobb lenne elkerülni a látogatásukat, ha ugyanis egyszer beteszik lábukat a lakásba, nehéz tőlük megszabadulni. Természetesen nem a barátokról, ismerősökről van szó, hanem a molyokról!
Két fajtájukkal találkozunk leggyakrabban: a ruhamollyal és az élelmiszereinket tönkretevő lisztmollyal. Mindkettő óriási kárt okozhat, közös vonásuk, hogy lárvakorukban pusztítanak. A ruhamoly tönkreteheti az összes ruhánkat és kárpitos bútorunkat, a lisztmoly miatt pedig dobhatunk ki szinte minden élelmiszert a konyhaszekrényből.Mit_tegyunk_a_hivatlan_vendegekkelA molyok szinte észrevétlenül kerülnek a lakásba. A lisztmolyt a legtöbbször mi visszük haza – ezért sose vegyünk sérült zacskós terméket, ellenőrizzük, nincs-e a csomagoláson vékony, pókhálószerű szövevény, ami a lárva jelenlétét bizonyítja. A vásárlást követően pedig otthon tanácsos mindent áttölteni jól záródó üvegekbe, fém- vagy műanyag dobozokba.
Jó tudni, hogy a molyok a párás környezetet szeretik, ezért érdemes napjában többször teljes légcserével kiszellőztetni a lakást. Ha nem sikerült megelőzni a bajt, néhány házi praktikával távol tudjuk tartani őket.
A lisztmoly megjelenésekor nincs más megoldás, minden megfertőzött élelmiszert ki kell dobni. Úgyis itt az őszi nagytakarítás ideje, hát rámoljuk ki az egész konyhaszekrényt és a kamrát, a porszívó keskeny fejével porszívózzuk át a polcokat – a sarkokat is! –, mossuk le mosogatószerrel és ecettel.
A szekrényrepedések, a sérült fugák, az elemes beépített konyhaszekrények bútorlapjain a szögek melletti lyukacskák kedvelt búvóhelyei lehetnek a lisztmolynak, ezeket be kell tömni. Minden hasadékot, mélyebb karcolást ki kell törölni vattarudacskákkal, kitisztítani hegyes késsel, majd ismét mindent kiporszívózni. A szekrényekbe, polcokra ne tegyünk papírt vagy fóliát, mert ezek között is szívesen megbújnak.
A molyok nem szeretik az erős illatokat, illóolajokat. A babérlevél, a citromhéj, a szegfűszeg, a fahéj, a fekete bors és a koriander illata riasztja őket. Ezekből helyezzünk el a polcokra, de kis textilzacskókba töltve akár a ruhásszekrénybe is akaszthatunk. (A ruhamoly ellen a jól ismert szárított levendulát ezekkel egészíthetjük ki.) A konyhaszekrénybe tett cédrusfadarabka illata is molyriasztó lehet. Natúr fából készült konyhabútorok belső lapjait akár cédrusolajjal is lecsöpögtethetjük.
Ha a vásárlást követően a lisztet, müzlit, szárazbabot és társait egy órára betesszük a fagyasztóba, az esetleg benne lévő élősködők elpusztulnak. Minden második hónapban pakoljuk ki a zacskókat, dobozokat a szekrényből, és ellenőrizzük, nincs-e bennük nyoma molynak.
A méz kiváló molyfogó: ha egy tálkában a konyhapultra tesszük, a molyok nem tudnak ellenállni a vonzásának. A boltokban számos lepkecsapda közül válogathatunk, az erős ragasztóval átitatott lapocskáktól a feromonos biocsapdákig. Még a légyfogó is hatásos lehet, noha látványa nem túl esztétikus.

Pákozdi Judit