Drónon érkezhet az életmentő segítség

Hazánkban évente 26 ezer haláleset hozható összefüggésbe a hirtelen keringésleállással. Ezek jelentős része elkerülhető lenne, ha kéznél lévő automatikus defibrillátorral tíz percen belül megkezdődhetne az újraélesztés. Hogyan juthatna el minden érintetthez a gyors segítség? Erre a problémára talált ötletes megoldást két hegyvidéki diák, Horváth Bence és Hutter Róbert, akik egy innovációs versenyre dolgozták ki az életmentő drónhálózat országos modelljét.

Horváth Bence és Hutter Róbert általános iskolás koruk óta ismerik egymást. Egy osztályba jártak a Tamásiban, a műszaki témák iránti közös érdeklődésük révén pedig az iskolán kívül is sok időt töltöttek együtt: például mikroszámítógépeket programoztak, és önjáró robotokat építettek – ahhoz hasonló szerkezeteket, mint amilyenekkel az Európai Űrügynökség és a NASA a mai napig adatokat gyűjt a Mars felszínén.

Hutter Róbert a középiskolai tanulmányait is a Tamásiban folytatta, Horváth Bence viszont a Városmajori Gimnázium tanulója lett. A barátságuk azonban megmaradt, nemrégiben pedig Szebeniné Orsányi Beatrix, a Tamási Áron iskola fizika–informatika szakos tanárának javaslatára úgy döntöttek, beneveznek az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre. Mivel mindkettejüket érdeklik a pilóta nélküli, ön- vagy távirányítású repülőeszközök, azaz a drónok hasznosításának újfajta lehetőségei, továbbá az egészségügyi témák, ezeken belül is az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretek, kitalálták, hogy egy életmentő drónhálózat tervével vesznek részt a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett országos megméretésen.Dronon_erkezhet_az_eletmento_segitseg

„Évente huszonhatezer ember hal meg hirtelen keringésleállás következtében, a halálesetek jelentős része azonban elkerülhető lenne, ha az újraélesztést tíz percen belül meg tudnák kezdeni laikusok egy automatikus defibrillátor segítségével” – magyarázta Róbert, miért kezdtek bele az életmentő drónhálózat tervezésébe, amelynek célja, hogy minél gyorsabban eljuthassanak a defibrillátorok az érintettekhez.

Bence kérésünkre bemutatta az alapvető különbségeket a már létező drónok, valamint az általuk kigondolt merev szárnyú megoldás között. Ez utóbbi a felépítéséből adódóan elméletileg gyorsabb és nagyobb hatótávolságú, mint hagyományos társai. Az általuk tervezett típust a defibrillátor szállításán kívül különféle egyéb sürgősségi feladatok ellátására is alkalmassá lehetne tenni.

Bár a drónhálózat technikai részletei kapcsán bőven vannak még tisztáznivalók – sőt a légi jármű prototípusának elkészítése is ezután következik, eddig ugyanis csak a demonstrációs modell épült meg –, az alapkoncepció kiforrottnak tekinthető. A merev szárnyú drónrepülőgép-hálózat terve dicséretet érdemelt ki az innovációs versenyen, ám ami ennél is nagyobb eredmény, hogy elnyerte az Országos Mentőszolgálat támogatását, és dr. Csató Gábor főigazgató partnerségi szerződést helyezett kilátásba. A mentőszolgálat munkatársai jelenleg folyamatos párbeszéd mellett további statisztikai elemzéseket végeznek a diákokkal.

d.