Élő/világ a XXIII. Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepen

Budapest legrégebb óta folyamatosan működő alkotótábora a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep, amelyet az idén huszonharmadik alkalommal szervezett meg a Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ. A meghívott tizenöt képzőművész az elmúlt néhány évhez hasonlóan a MOMkult műteremmé alakított termeiben rajzolt és festett augusztus 20­­–29. között.

A szervezők minden esztendőben úgy állítják össze a résztvevők listáját, hogy a magyarországi, azon belül is a budapesti és a XII. kerületi alkotók mellett a határon túli magyar területeket is képviselje egy-egy művész. Muravidékről érkezett a lendvai Dancs-Roth Marika textil- és grafikusművész, a Felvidékről, Pozsony mellől Koszorús Rita festőművész és a kassai Igor Sokolovsky restaurátorművész, Kárpátaljáról a munkácsi Kopriva Attila festőművész, Erdélyből a csíkszeredai Siklódy Ferenc grafikusművész, valamint a Vajdaságból két festőművész, a szabadkai Pesti Emma és a topolyai Szenti Lilla.

A nemzetközi mezőny három orosz képzőművész meghívásával, a kazanyi Polina Ilyushkina, valamint a szentpétervári Irina Drozd és Ivan Plusch művészházaspárral bővült. Utóbbiak rendszeresen járnak Magyarországra, minden évben hosszabb időt töltenek a Keszthelyhez közeli Pacsán, ahol saját házat vásároltak. Munkáikkal az idén már találkozhatott a közönség a Hegyvidék Galériában, az Alvitr Galériával közösen rendezett Wrong Reality című kiállításon, amely a Budapest Art Week rendezvénysorozathoz kapcsolódott.

A Hegyvidéken élő képzőművészek közül Vető Orsolya Lia és Tayler Patrick festőművészek dolgoztak a művésztelepen, akiknek az alkotásait szintén láthatták már korábban az érdeklődők a Hegyvidék Galériában. Vető Orsolya Lia egyéni tárlattal mutatkozott be az idén májusban, míg Tayler Patrick két évvel ezelőtt is a művésztelep vendége volt.XXIII._Nemzetkozi_Muvesztelep1

A fővárosból és környékéről érkezett a finn származású, de már régóta Budapesten élő Mária B. Raunio festőművész, valamint a jelenleg Budaörsön élő Cseke Szilárd képzőművész, aki a 2015-ös Velencei Képzőművészeti Biennálén Fenntartható identitások című installációjával reprezentálta a magyarországi kortárs képzőművészetet. A meghívottak sorát a magyar származású Elisabeth Gregorec zárta, aki évtizedek óta Svájcban él.

Kallós Judit, a Hegyvidék Galéria művészettörténésze, az alkotótábor vezetője elmondta, hogy ezúttal is egy megadott téma köré szerveződött a művésztelep, az „élő/világ” tematikára kellett reflektálniuk az alkotóknak. A fogalom értelmezési lehetőségének sokszínűsége, valamint a művészek egyéni, egymástól különböző művészeti felfogása változatos, mégis több ponton kapcsolódó képzőművészeti anyagot eredményezett.

A legtöbben a természeti tájból indultak ki: foltszerű, elmosódott vagy csurgatott, absztrahált felületekkel kívánták megragadni a hangulatát, vagy kiemelni immanens szerkezetét, de erdőbelsők illuzórikus hatást keltő megjelenítése is előfordult, ezeken a képeken izgalmas festői faktúrákat hozott létre az alkotó. Élőhelyek tárgyi világával, valamint kultúrtörténeti vonatkozásokkal is találkozhatunk, továbbá a társadalomban betöltött szerep is az érdeklődés tárgyává vált. A kézzelfogható, racionális valóságon túl az álmok és érzelmek világába is bepillantást nyerhettünk.

A festés és alkotás mellett a szervezők különböző programokkal várták a művészeket. Közösen részt vettek Csóka Szilárd-Zsolt és Debreczeni Imre kiállításának megnyitóján a Hegyvidék Galériában (erről bővebben a XLIX./15. lapszám (2019.09.03.) 10. oldalán olvashatnak – a szerk.), valamint egy borkóstolóval egybekötött egész napos kiránduláson a Balaton-felvidéken, ahol ellátogattak Veszely Ferenc festőművész dörgicsei műteremházába és galériájába. Közös képfestésen („strand plein air”) is közreműködtek a MOM Sportban, amely az idén is támogatta a művésztelepet.XXIII._Nemzetkozi_Muvesztelep2

Az együtt eltöltött idő, a régi ismerősökkel és az újakkal való találkozás maradandó élményt jelent minden alkalommal a művészek számára. Az itt kialakuló barátságok, szakmai kapcsolatok remélhetőleg a jövőben is megmaradnak. A művésztelepen készült alkotásokat a Hegyvidék Galériában október elején megnyíló kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.

Földváry Gergely–Kallós Judit