Kezdődnek az őszi úszótanfolyamok

A Hegyvidéken hagyományosan kiemelt figyelmet kap az egészséges életmód és a sport, aminek fontos része az úszás. A XII. kerületben az elsők között vezették be az általános iskolákban a kötelező úszásoktatást, míg a két önkormányzati tulajdonú uszoda, a MOM Sport és a Városmajori Sportközpont őszi-tavaszi rendszerben valamennyi korcsoportban és tudásszinten indít tanfolyamokat. Nemcsak csoportos foglalkozásokra, hanem egyéni és versenyzőképzésre is lehetőség nyílik, sőt a felnőttek sem maradnak ki a sorból.

A Városmajor utcában a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.-hez tartozó Hegyvidéki Úszóiskola várja a kicsiket és nagyokat. Hétköznap 7.45–15.00 óráig a csoportban érkezők vízhez szoktató, kezdő, mély vízhez szoktató, félhaladó és haladó szinten sajátíthatják el az úszást. Hétfőtől szombatig délután az egyénileg érkező 4–14 évesek szintén a tudásszintjük, valamint a koruk alapján tempózhatnak a számukra megfelelő csoportokban.

„A Hegyvidéki Úszóiskolában az egyéni fejlesztést tartjuk szem előtt, ezért mindenkivel a lehető legtöbbet foglalkozunk. A kis csoportos képzésben hiszünk, amiben a játékra is jut idő. A felnőttek között is nagyszerű közösség alakult ki, az idén öt városmajori úszó teljesítette a Balaton-átúszást” – mondta el lapunknak a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.-t vezető Móczán Mónika, aki külön megemlítette az oktatókat: a magas színvonalra a kifogástalan körülmények mellett a szakképzett, komoly tapasztalatokkal rendelkező edzők jelentik a garanciát.

Az úszóiskola szakmai munkáját irányító Jasku Marcell a praktikus tudnivalókról beszélt. Nyolc és négy alkalomra szóló bérletet lehet vásárolni, a rövidebb időre érvényes bérlet csak a pénteki és szombati órákra használható. Hiányzás esetén a kimaradt órákat a bérlet lejártáig lehet pótolni. Kedvezményt kapnak a testvérek: minél többen vannak, annál nagyobb az árengedmény. Felnőttek számára is indulnak kurzusok, ők hétfőtől péntekig 19.00 órától három tudásszinten – kezdő, újrakezdő és haladó – gyakorolhatnak.Kezdonek_az_oszi_uszotanfolyamok1

A MOM Sport a délutáni idősávban szervez tanfolyamokat az egyéni érdeklődőknek, akik a szintfelmérő után tudásszintjüknek megfelelő csoportokba kapnak beosztást. A mély vízben és a tanmedencében is három-három szinten foglalkoznak az oktatók a gyerekekkel.

Bencze András elmondta, hogy a tanmedencében a teljesen kezdők a vízhez szoktató csoportban sajátíthatják el játékos formában az úszás alapjait, ezt követően a „kezdő 1-es” csoportba kerülnek, ahol megtanulják a siklást, valamint a helyes lábtechnikát hason és háton. A „kezdő 2-es” csoportban a hátúszás és gyorsúszás mozdulataival ismerkedhetnek meg, majd a mély vízhez szoktató szinten alkalmazhatják a tanultakat a 25 méteres tanmedencében.Kezdonek_az_oszi_uszotanfolyamok2

Egy újabb lépés a középhaladó csoport, itt magasabb szinten folytatódik a hát- és gyorsúszás tanulása, és megkezdődik a mellúszás alapjainak elsajátítása. A haladó csoportosok már magabiztos hát- és gyorsúszók, egyúttal továbbfejlesztik a mellúszás technikáját, miközben hosszabb távokat, akár 200 métereket is úsznak. Csoportoktól függően a pillangóúszás oktatása is ekkor kezdődik el.

A MOM Sport úszóiskolájának szakmai vezetője külön is kiemelte a „mester/cápa” csoportot, ahová mindennap 18.15-től lehet csatlakozni. Ebbe azok a gyerekek jelentkezhetnek, akik betöltötték 14. életévüket, kinőtték az úszásoktatást, de nem szeretnének versenyszerűen sportolni. A legjobbak ugyanis a versenyúszással is megismerkedhetnek a MOM Sportban – a 8–12 éves korosztályban a hegyvidéki diákok az országos ranglista élmezőnyéhez tartoznak.

sm.

 További információk a kerületi úszótanfolyamokról: www.hegyvidekiuszoiskola.hu és https://momsport.hu/sportfoglalkozasok/uszasoktatas