Meteorok és gördeszkás kutyák a nyári táborban

Egyetlen gyereknek sem kellett unatkoznia a vakáció idején. A kerületi nyári táborok a szórakozás, a játszva tanulás színes skáláját kínálták. Lapunk a Mátyás király úti Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Táborba látogatott el, ahol nyolc hét alatt majdnem nyolcszáz diák töltötte el a szünidő egy részét. Gazdag kínálat várta őket a táboron belül és azon kívül is, jártak Tatán, a Velencei-tónál és Zebegényben, Budapesten pedig a Hadtörténeti Múzeumban, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban is. A programok tervezésekor a szervezők a képességfejlesztésre, az ismeretátadásra is figyelmet fordítottak. Ötven évvel ezelőtt szállt le az Apollo 11 a Holdra, a táborozók külön is megemlékeztek erről a jeles évfordulóról.

Tiszta levegő, megkapó természeti környezet, saját medence és persze jó társaság – már ennyi is elegendő lenne a Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Tábor sikeréhez. Ám legalább ennyire fontosak a kitűnő programok, amikből az idén sem volt hiány.

„Nyolc hét alatt 792 gyermek töltötte nálunk a szünidő egy részét. A legtöbben a Németvölgyi Általános Iskolából jöttek, és jelentősen nőtt a kerületen kívülről érkezők száma – tekintett vissza a nyári időszakra Móczán Mónika, a tábort üzemeltető Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. vezetője. – Mindnyájan ugyanazt a magas színvonalú szolgáltatást kapták, vidám programokon, játékos foglalkozásokon vehettek részt, miközben gyerekszerető, a gyerekekkel bánni tudó pedagógusokkal találkoztak. A tábor természetvédelmi területen fekszik, saját játszótérrel, sportpályákkal, tanösvénnyel és szabadtéri medencével rendelkezik. A programok tervezésekor a képességfejlesztésre, az ismeretátadásra is figyelmet fordítottunk.”Meteorok_es_gordeszkas_kutyak_a_nyari_taborban1

A gyerekek olyan játékos feladatokban is kipróbálhatták magukat, amik hozzájárultak szociális kompetenciáik, társas kapcsolataik, empátiájuk erősítéséhez – tette hozzá Párkányi Zsuzsanna táborvezető. „A fő cél természetesen továbbra is a baráti hangulatot, felhőtlen kikapcsolódást biztosító örömteli táborozás megszervezése volt” – mondta.

A táborozók utaztak a gyermekvasúttal, jártak a Hadtörténeti Múzeumban, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban, a Cerka-firka Mesejátszótéren, a Természettudományi Múzeumban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Zöld Péter Népmese Játszótéren, a Margaréta utcai játszótéren és a Benczúr-kert Játszótéren, ez utóbbin kipróbálhatták a káposztás és kígyós lépegetőt is. Kellemes kikapcsolódást nyújtottak az egész napos kirándulások, a múzeumpedagógiai foglalkozásokkal gazdagított tatai városnézés, a Velencei-tavi hajókázás – ha már ott voltak, megnézték az Akváriumházat Gárdonyban –, valamint a zebegényi Trianoni Emlékmű és az ottani Hajózástörténeti Múzeum meglátogatása.Meteorok_es_gordeszkas_kutyak_a_nyari_taborban2

Hasonlóan gazdag kínálat várta a gyerekeket a táboron belül. Szávai Andreával a pilates bosu tornát, Rácz Katalinnal a zenés tornát próbálhatták ki, a Harmónia táncklubos Székely Attilától táncolni tanultak, Szilárd bácsival pedig beléphettek a logikai sportjátékok különleges világába. Kovács Gábor hangszerkészítő megmutatta, hogy egy kis kreativitással szinte minden megszólaltatható, Kaszányi Roland bűvész igazi varázslatokkal kápráztatta el őket, Pataki Rita kutyái, Dió és Döcög pedig bebizonyították, hogy gördeszkázni, vagy táncolni nem csak az emberek tudnak.

Rendkívül hasznosnak bizonyult a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács programja, amin az áldozattá válás megelőzésében segítséget nyújtó tanácsokat kaptak a fiatalok. Az amerikai Danny Bain afrikai meséket és zenét adott elő, míg Pintér Szilvia, a Nemzeti Színház drámapedagógusa drámajátékokat játszott az ifjú színészpalántákkal.Meteorok_es_gordeszkas_kutyak_a_nyari_taborban3

Ötven évvel ezelőtt szállt le az Apollo 11 a Holdra – erről a jeles évfordulóról a táborban is megemlékeztek. Egész héten a holdutazással kapcsolatos feladatokat oldottak meg a gyerekek, és saját kezűleg díszítették fel a termet, ahol interaktív előadáson csillagászok és mérnökök beszéltek a világűrről és az űrkutatásról. Igazi meteoritokat, hullócsillagot és a Holdról származó kőzeteket is láthattak a táborlakók.

„Ha nincs itt előttem, el sem tudtam volna képzelni, hogy ilyen színes a holdpor!” – mondta Tamás, míg Csenge a bemutatott meteoritokra csodálkozott rá: „Idáig azt hittem, hogy a meteorok óriásiak, most kiderült, hogy egészen aprók is lehetnek.”Meteorok_es_gordeszkas_kutyak_a_nyari_taborban4

Kitűnő mulatságnak bizonyult az akadálypályás légvárcsúszda, no meg a tűzoltóautó, amely a nagy melegben alaposan meglocsolta a gyerekeket. A táborzáró programon a tűzoltók néhány hasznos ismerettel is szolgáltak. Elmondták a legfontosabb biztonságtechnikai tudnivalókat, a többi között a tűzoltás szabályait, így a Hegyvidéki Gyermek- és Ifjúsági Tábor lakói már feltétlenül tudják majd, mit kell tenniük baj esetén.

sm.