Nem porzik tovább az erdei sétány

Rossz minőségű az a murva, amit a Libegő felső végállomása előtt kialakított új pihenőhelyen felhasznált, és amivel a hegygerincen futó fősétányon a hiányzó burkolóanyagot pótolta a kivitelező. Az önkormányzat felszólítására emiatt, garanciális javításként, megfelelő minőségű kőzúzalékkal szórja fel a forgalmas sétautakat, ahol a por okozott bosszúságot az arra járóknak.

„Legutóbb is abból a bányából hozták a mészkőzúzalékot, ahonnan korábban, most azonban az elfogadhatónál sokkal több volt benne a por. A kivitelező nedves tömörítéssel próbálta megszüntetni a problémát, ez azonban nem vezetett eredményre, így felszólítottuk a céget, hogy cserélje ki a hibás murvaburkolatot” – beszélt a normafai sétányok kijavítása érdekében tett intézkedésekről Rimóczi János, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője.

A javítás költségei a kivitelezőt terhelik. A garanciális munkát az iskolakezdést követően, szeptember elején kezdi meg a kisebb forgalom miatt, hétvégenként azonban leáll, hogy ne zavarja a kirándulókat. A Normafától a Libegő felső végállomása felé haladva két-három hét alatt készül el a murvapótlás.

„Elnézést kérünk mindazoktól, akiknek kellemetlenséget okozott a porzó útfelület. Reméljük, hamarosan megfelelő minőségben sikerül helyreállítani a sétányt, addig is köszönjük a kirándulók, látogatók türelmét!” – mondta Rimóczi János.

A Normafa környékén alkalmazott stabilizált murvaburkolatot annak természetessége és teherbírása miatt választotta ki az önkormányzat, hiszen alapanyaga, a mészkő a környék hegyeinek fő alkotóeleme, megfelelő szemcseméret esetén pedig jól tömöríthető, és a vizet is átereszti. Bár az a legtermészetesebb, ha nincs semmilyen burkolat, a fű azonban intenzív használat mellett gyorsan kikopik, míg a föld porzik száraz időben, esőben pedig sártengerré és csúszóssá válik. A térkő városias környezetbe való, akárcsak az aszfalt – mindenki emlékezhet arra, mennyire lehangoló képet mutatott évtizedeken át a Libegő felső végállomása előtti téren, erdei környezetben az egykor buszfordulóként használt aszfaltburkolat.

sz.