Orosz_Akos_szinmuvesz_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat

Orosz Ákos színművész kapta a Kaszás Attila-díjat

„Boldog vagyok” – mondta meghatottan Orosz Ákos, kezében a Kaszás Attila-díjjal. A Vígszínház társulatának tagja a Pesti Magyar Színházban tartott országos színházi évadnyitó gálán vehette át a szakma egyik legjelentősebb elismerését.

„Hát, kezdjük az elején mindjárt, az elején kezdeni jó” – csendült fel A muzsika hangja című musical jól ismert mondata. A fiatal szereplők lelkesen hívták szórakozni a Pesti Magyar Színház közönségét az idei országos színházi évadnyitó gálán.

„A kultúráért felelős államtitkár sosem jár üres zsebbel. Amikor eljön, mindig hoz egy kincset” – konferálta fel ajándékát Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, aki ezúttal a Mongol Cirkusz Társulat akrobatáival örvendeztette meg a jelenlévőket. A közönség féltőn figyelte a művészeket, akik egymás vállára álltak, majd többméteres magasságból, mindenféle biztosítás nélkül zuhantak társaik kezébe. A látványos produkció üzenete mindenki számára egyértelmű volt.Orosz_Akos_szinmuvesz_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat4

„Magasra törni, és onnan széjjelnézni. Fentről nézni, rálátni a világra. Feljutni oda, ahonnan minden látszik, ahonnan látszik a lentről láthatatlan. Megismerni az ismeretlent. Az addig megismerhetetlent. Az út a feljutásig küzdelem. Ahogy minden ember, a művész is felfelé törekszik. Magasba, hogy jól lássák, hogy jól lássanak. Lássanak a leghátsó sorban állók is. Hogyan valósul meg a földtől való elrugaszkodás? Kell még valaki. Valakinek azt kell mondania: gyere, állj a vállamra, barátom!” – hangsúlyozta a bizalom és a csapatmunka fontosságát Fekete Péter, aki a Pesti Magyar Színházról elmondta: bízik abban, hogy januártól ismét nemzeti színház lesz a neve, nemzeti színház, amely az ifjúságot szolgálja. Az államtitkár szólt a hamarosan induló Lázár Ervin programról is, amelynek célja, hogy az 1–8. évfolyamon tanuló összes általános iskolás részére tanévenként egyszer a kormány ingyenesen biztosítsa a színházi előadások látogatását.

A gálaműsor után kiderült az, amire nemcsak a színészek, de a színházszerető közönség is kíváncsi volt: ki kapja meg az idén a Kaszás Attila-díjat? A szakma egyik legnívósabb elismerését 2008-ban Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester a Mozaik Művészegyesülettel közösen alapította azzal a céllal, hogy ápolják a tragikus hirtelenséggel elhunyt névadó színművész szellemi hagyatékát, és díjazzák azokat a magyar ajkú művészeket, akik színházi teljesítményük mellett jelentős közösségépítő szerepet vállalnak társulatukon belül.Orosz_Akos_szinmuvesz_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat2

A kitüntetés különlegessége, hogy a győztest a színházi szakma és a közönség választja meg. Első körben a társulatok a saját tagjaik közül jelölnek, majd a második fordulóba bejutók egymásra leadott szavazatai alapján dől el, melyik három színművészre szavazhat a közönség.

„A díjat az első években a Kaszás Attila iránt érzett szeretet, tisztelet és a halála iránti megrendülés mozgatta. Az elismerésnek azonban ma már közös tartalma van. Ez a díj a színházi szakma önmegbecsülésének a jelképe lett. Bizonyíték, hogy lehet valaki próféta a saját hazájában” – emelte ki Pokorni Zoltán polgármester, aki arra is kitért, hogy a Kaszás Attila-díj sikerére mi is, hegyvidékiek, büszkék lehetünk.Orosz_Akos_szinmuvesz_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat3

Korábban az alábbi színművészek kapták meg a díjat: Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat), Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház), Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház), Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Mucsi Zoltán (Bárka Színház), Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Szarvas József (Nemzeti Színház).

A társulatok 2019-ben Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház és Aradi Kamaraszínház), Orosz Ákos (Vígszínház) és Király Attila (Jászai Mari Színház és Szkéné Színház) munkáját tartották a legértékesebbnek. „A Kaszás Attila-díj megkerülhetetlen lett a magyar színházi szakmában” – szögezte le Rátóti Zoltán, a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának vezetője, aki Kaszás Attila osztálytársa és jóbarátja volt.Orosz_Akos_szinmuvesz_kapta_a_Kaszas_Attila-dijat

A legtöbb szavazatot Orosz Ákos, a Vígszínház társulatának tagja kapta, így ő vehette át a Kaszás Attila-díjat és az ezzel járó 900 ezer forintos pénzjutalmat az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Raiffeisen Bank jóvoltából.

– Milyen érzés volt, amikor megtudta, hogy ön a tizenkettedik Kaszás Attila-díjas színművész? – kérdeztük őt az eredményhirdetés után.

– Sajnálom, hogy nem nyerhettünk mindhárman. Olyan sok szó esett már arról, hogy a színházcsinálás a csapatról szól. Ahhoz, hogy idáig eljutottam, kellettek a kollégáim, a társulatom, és kellett az a harminc ember, aki a középdöntőből továbbszavazott Király Attilával és Harsányi Attilával együtt. Megpróbálok méltó lenni a díjhoz; tisztelettel és méltósággal folytatni mindazt, amit eddig is tettem.

– Mire gondol pontosan?

– Nem akarom elfelejteni, hogy elsősorban ember vagyok, és csak utána színész. Tavaly nősültem, gyerekeket szeretnék, és minél több olyan szerepet eljátszani, ami által a kollégáim bizalommal fordulhatnak hozzám.

– A gálán a bemutatkozó kisfilmek után a Harmadik Figyelmeztetés zenekar minden jelölt számára eljátszott egy személyre szabott nótát. Ön a Neoton Família 220 felett című dalát „kapta”. Láttam, hogy sikerült megnevettetniük…

– Gémes Antost régóta ismerem, nagyon vicces, hogy ezt a számot választotta. Rengeteg közös, átdolgozott éjszaka van a hátunk mögött. A nóta minden bizonnyal arra akart utalni, hogy igen vehemens ember vagyok, olyan, aki hajlamos túlzásba vinni a munkát. Néha vissza kellene vennem a tempóból.

– Ha jól tudom, ön is ismerte Kaszás Attilát. Milyen emlékei vannak róla?

– A Valahol Európában című musicalben gyerekként játszottam vele, volt is közös jelenetünk. Még mindig emlékszem arra a csodálatos energiára, figyelemre, odaadásra és emberségre, amit tőle kaptunk. Akkoriban kiskamaszok voltunk, és annak ellenére, hogy a színházi szakma egyik legismertebb alakja volt, minket is egyenrangú félként kezelt. Ezért is örülök annyira a díjnak – mondta Orosz Ákos, majd még annyit tett hozzá: „Boldog vagyok!”

*

Orosz Ákos 1985. november 23-án született, Budapesten. Már gyerekként is vonzotta a színpad és a zene. Tanulmányait 2008-ban a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor növendékeként fejezte be. Az egyetem mellett a Szegedi Nemzeti Színházban és a Vidám Színpadon is játszott, majd néhány évvel később a Maladype Színház vezető színésze lett.

2015-ben csatlakozott a Vígszínház társulatához, ahol jelenleg a Bűn és bűnhődés főszerepében, A vágy villamosában, a Szentivánéji álomban, A velencei kalmárban, a Hamletben és A félkegyelműben játszik. Közel harminc filmben láthattuk őt, a többi között a Made in Hungáriában, az Apró mesékben és az Oscar-díjas Saul fiában, emellett szinkronszínészként is hallhattuk már karakteres hangját. 2018-ban színpadra került első rendezése, az E. T. A. Hoffmann művén alapuló Homokember.

Orosz Ákos életében mindig központi szerepet töltött be a zene: középiskolai tanulmányai idején két zenekara is volt, a Ká Blues Band és a rockot játszó Aszittem, amely 2018 óta rendszeresen koncertezik. Több dal, dalszöveg, novella és vers írója, kiválóan játszik szájharmonikán, gitáron és ütős hangszereken.
„Azt hiszem, a zene szeretete vezetett a színészi pálya felé is, hiszen gyermekként imádtam a zenés előadásokat. Úgy alakult, hogy soha nem tanultam semmilyen hangszeren, és nem vagyok jártas a zeneelméletben, mégis számos zenei projekt életre hívója és közreműködője lehetek” – írja honlapján a színművész, aki a Kaszás Attila-díj mellett a többi között 2007-ben a Magyar Kisfilm Fesztivál, valamint a Nemzetközi Színművészeti Egyetemek Fesztiválja fődíját is megkapta. 2011-ben Soós Imre-díjjal, a legígéretesebb pályakezdőnek adható Színikritikusok-díjjal, 2012-ben Junior Prima díjjal, 2018-ban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűvel ismerték el munkásságát. „Elsősorban azonban csak egy ember vagyok, aki kíváncsi, kereső, nyughatatlan, alkotni vágyik, és szeret szeretni” – vallja Orosz Ákos.

Boussebaa Mimi