A száraz nyár dísznövényei

A növényvilág egy része számára a forró és száraz időjárás sem jelent leküzdhetetlen akadályt. A szélsőségesebb környezeti viszonyokhoz alkalmazkodó fajokból pedig a kertészek nyugodtan válogathatnak a napsütötte sziklakertekbe vagy a könnyen kiszáradó erkélyládákba.

A kristályvirágfélék csoportja jól alkalmazkodott a száraz és meleg időjáráshoz, azzal a talán kicsit szokatlan tulajdonsággal, hogy a forróságot nyáron tűri, míg a szárazságot télen viseli el károsodás nélkül. Ilyen klimatikus viszonyok például a szubtrópusi tengerpartok közelében alakulnak ki, ahol a nyári meleghez a tenger – vagy még inkább az óceán – közelsége biztosít csapadékot.
Hozzánk legközelebb a kontinens nyugati peremén, Portugália partjainál találunk hasonlót. Ott a virágzó kristályvirágmezők kiterjedten borítják az egyébként kopár sziklákat, ezek a húsos levelű növények gyakorlatilag konkurencia nélkül élnek. A sárga virágú faj olyannyira nem érzi jól magát a mi száraz nyarú, hideg telű kontinentális éghajlatunkon, hogy legfeljebb a Füvészkert üvegházaiban találunk belőle néhány hírmondót. Kertjeinkben viszont előfordulnak rokonai.

Bíborvörös délvirág
A bíborvörös délvirág egyik társneve (Granada tüze) alapján azt gondolhatnánk, hogy térben továbbra is az Ibériai-félszigeten maradunk. Ám ez tévedés, mert a napcsillagnak is nevezett pozsgás faj a távoli Dél-Afrikából származik. A félsivatagos fokföldi vidékeket lakja, ahol a tél olyan száraz, hogy a növényeknek csak a túlélés lehet az egyetlen céljuk. A nyárral együtt azonban megérkezik a csapadék, ami gyorsan virágzásra bírja az alacsony, hengeres leveleket nevelő délvirágot. A bíborszín margarétára emlékeztető virágok végeláthatatlan sorban nyílnak, amíg kitart a kedvező időjárás.A_szaraz_nyar_disznovenyei1
Nálunk alacsony termete és igénytelensége miatt főleg ágyások szegélyére vagy napsütötte sziklakertekbe ültetik. Ellenálló dísznövény, amely nem kíván különösebb odafigyelést. A kórokozók és kártevők nem kedvelik húsos hajtásait, egyedül a nedves, pangó vizes, hideg talajt nem szereti. Bár magvetéssel és dugványozással könnyen szaporítható – akár saját termesztésű magok vetésével is –, a hegyvidéki kertekbe mégis leggyakrabban az árudákban megvásárolt példányokkal jut el.
Ahol kedvező feltételekre talál, ott kiterjedt telepeket nevel. Tetszetős virága mellett díszítőértéket jelent a szokatlan pozsgás lombja is, amely egyedi látványt nyújt az ismert lágy szárú dísznövények között. Népszerűségét jól jelzi, hogy az utóbbi időben a bíborszínű alapfaj mellett több színváltozatban is kapható, továbbá megjelentek a középen világos foltot viselő fajták. A_szaraz_nyar_disznovenyei2

Széles levelű kristályvirág
A sok szempontból hasonló széles levelű kristályvirág – mint ahogyan az a neve alapján is feltételezhető – nem hengeres leveleket nevel, hanem lapos háromszögletűeket. A vastag levelek rengeteg vizet tárolnak, ami a száraz időszakok átvészelésében segít. A levelek fényes felszíne lehet egységesen zöld vagy fehérrel mintázott.
Napos helyen gyorsan növekszik, és alacsony, elfekvő bokrot nevel. Erkélyládában ideális növény, de egy függőkosárban is jól érvényesül hamar lelógó hosszúságúra növő hajtásaival. Neonpiros vagy egyesek szerint magenta virágait a hajtások végén hozza.
Előfordul, hogy a sokszirmú virágok nem bontakoznak ki teljesen, hanem ecsetszerűek maradnak. A népiesen szépasszony tenyerének is nevezett növény ilyenkor olyan, mintha a zöld levelek egy összeszorított tenyérként ölelnék át a piros szirmokat. Máskor pedig a tenyér kitárul, és szabadon engedi pompázni a virágot.A_szaraz_nyar_disznovenyei3
Bár egyes helyeken jegecskének is nevezik, mégsem fagytűrő növény, ezért – például a muskátlihoz hasonlóan – teleltetni szükséges. A szabadba kiültetett növények esetében a gondos takarás lehet a megoldás, de a kemény fagyok és az alomtakaró alatt berohadó levelek miatt ez az eljárás kockázatos. Biztosabb – akár az erkélyládával együtt – fagymentes, de lehetőleg világos helyre menekíteni. Ebben az időszakban ritkás öntözést igényel, de arra azért figyeljünk, hogy a pozsgás levelek sem tudják egész télen nedvességgel ellátni a növényt.
A kristályvirágfélék különösen a kísérletezéshez kedvet érző kertbarátok számára lehetnek vonzók. Megjelenésük különleges, némi utánajárással színes gyűjteményt lehet összeállítani belőlük, és a látványos virágokért cserébe a lelkes kertész még csak nem is szembesül teljesíthetetlen gondozási feladatokkal.

(Barta)