Tobb_szaz_meter_ut_ujult_meg_a_nyaron

Több száz méter út újult meg a nyáron

Az előzetes terveknek megfelelően zajlottak a nyári járda-, lépcső- és útépítések. A helyszíneket az idén is a lakossági igények figyelembevételével jelölte ki a Hegyvidéki Önkormányzat.

Elsőként a Városkúti közhöz vezető Ada utcai lépcső felső szakaszának rekonstrukciója készült el. A szerkezetet az alapokig visszabontották a kivitelezők, majd a járófelületekkel és a korláttal együtt újraépítették. A lépcsőfokokat könnyen járható előre gyártott elemekből alakították ki.

Az út alsó részéhez hasonlóan előre gyártott, szürke térkövekre cserélték a régi, kopott kockaköveket a Lejtő út 15–29. közötti mintegy 215 méter hosszú járdán. Ezzel nemcsak esztétikusabbá, hanem biztonságosabbá is vált a forgalmas gyalogosútvonal, megszűnt ugyanis a korábbi csúszásveszély. Több rövidebb szakaszon megújult a járda a György Aladár utcában és a Vércse utca 7–9. között, míg a Galgóczy utca 41–45. és a 48-as szám előtt összesen 220 folyóméter járófelület szépült meg.

Az év egyik legjelentősebb közterületi fejlesztése zajlott a Szendrő utcában, ahol mintegy 380 méter hosszúságban újult meg az úttest. A teljes szélességű szőnyegezés során 2300 négyzetméteren aszfaltoztak a kivitelezők, egy korábbi közműépítés helyén pedig a pályaszerkezetet is kicserélték. Erre azért volt szükség, mert ezen a helyen megsüllyedt az útpálya, ugyanis az utólagos bontások esetében, ha a szerkezetet nem erősítik meg, nagyon nehéz elérni a megfelelő talajtömörséget. Mindkét oldalon új szegélyköveket raktak le, a kapcsolódó járdát 232 négyzetméteren újraaszfaltozták. A fennmaradó mintegy 200 négyzetméter felületet igényes térkővel burkolták.

Egész nyáron kiemelt figyelmet kapott az úttesteken kialakuló repedések, süllyedések javítása, a kátyúzási program keretében több száz kisebb úthiba tűnt el. Az egymáshoz közeli kátyúkat egy felületként kezelve egyszerre nagyobb területeket is újraaszfaltoztak a szakemberek.

mm.