Az univerzum nagyszerűsége és határtalansága

A japán szárazkertek inspirálták Széchy Beáta új kiállításának alkotásait, amik a Galéria 12 Kávézó és Borbárban láthatók. A szerteágazó, összetett életművel rendelkező művész ezúttal a nyomatait mutatja be.

Széchy Beáta a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után eleinte grafikákkal, ofszetnyomatokkal, másrészt régi fotográfiák felhasználásával készített átrajzolt, átfestett, textillel és dróttal manipulált, hálóra bontott, különböző csoport- és életképeket ábrázoló papírmunkákat. Papírplasztikái háromdimenziós, tépett-varrott, dobozolt művek. Korai alkotói periódusából a Ludwig Múzeum gyűjteményében is látható két műalkotás.Az_univerzum_nagyszerusege1A 80-as évek végétől az Egyesült Államokban él. 1990-ben Dallasban megalapította a Magyar Kulturális Centrumot (Hungarian Multicultural Center), amelynek célja, hogy a magyar kultúrát tárlatokkal, koncertekkel és filmvetítésekkel terjessze, népszerűsítse, a kinti művészek számára pedig Balatonfüreden szervez művésztelepet. Amint azt a Galéria 12 Kávézó és Borbárban most látható kiállításának megnyitóján elmondta, a japán és a kínai kultúrával Amerikában találkozott, s mivel annak idején a főiskolán alig tanultak valamit a keleti művészetekről, az újdonság erejével hatott rá: izgatta, tanulmányozta, az inspirációk nyomán installációkat is készített.
Kitért rá, hogy a japánkertet tulajdonképpen azért nevezik szárazkertnek, mert főként kisebb-nagyobb kavicsokból, kövekből és homokból áll. A homokot szertartásszerűen minden reggel átgereblyézik, így soha nem marad ugyanaz a vonal… Ezek a kertek ihlették a képeit, amiket most a Galéria 12-ben láthatunk.
S hogy miért a Milky Way, azaz Tejút címet viseli a kiállítás? Erre maga a művész adott választ bevezetőjében. A Tejút az ő életútját szimbolizálja, amely akár a csillagrendszer, magában foglalja az univerzum nagyszerűségét és határtalanságát. A plexiken, fán és vásznakon a Tejútrendszert szerette volna bemutatni, amelyben a Naprendszer és ezen belül a Földünk is található.Az_univerzum_nagyszerusege2Széchy Beáta röviden megosztott néhány jellemzőt a Milky Wayről, amit tudni érdemes, ha tiszta levegőben, kicsi páratartalom és fényszennyezés mellett feltekintünk a csillagos égre, és megpillantjuk ezt a csodálatos felhőszerű sávot. A Tejútrendszer a mai becslések szerint 100-400 milliárd csillagot tartalmaz, a Földről látható részét nevezik Tejútnak. Az ősi magyar mitológiában a Tejút egyrészt a „Hadak útja”, másrészt a székelyeknél „Csaba királyfi csillagösvénye”, röviden „Csaba útja” néven ismert. A monda szerint ezen az úton távozott el a földi világból Csaba királyfi, Attila hun király fia, a székelyek vezére, és tér majd vissza, ha népének segítségre van szüksége.
Különleges hangulatot adott az estnek Olajos Hanga, aki Bartók Béla gyűjtéséből először a Madárka, madárka kezdetű népdalfeldolgozást énekelte el, majd hegedűjátékával örvendeztette meg az egybegyűlteket. Széchy Beáta „szárazkertjei” szeptember 7-ig várják (belső) sétára, elmélyülésre a látogatókat.

Szd

 

A kiállítás mindennap 16.00–22.00 óráig tart nyitva (vasárnap zárva). Cím: Galéria 12 Kávézó és Borbár – XII., Hajnóczy József utca 21.