A Városmajori Gimnázium rendhagyó tanévnyitója

Játékkal és közös tánccal indították a tanévet a Városmajori Gimnázium tanulói. A Margitszigeten megtartott ünnepélyes évnyitón egy óriási, „élő” VMG 30 felirattal köszöntötték az idén harmincéves tanintézményt. Ahol ma is meghagyják a tévedés, a kipróbálás, a tapasztalatszerzés és a kísérletezés jogát.

Rendhagyó tanévnyitót tartott a Városmajori Gimnázium a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Dr. Szebedy Tas igazgató szólt a diákokhoz és az iskola pedagógusaihoz, majd Szőllősi Gergelyt hívta magához abból az alkalomból, hogy a 9.-es diák megnyerte a G-jelű fizikai gyakorlatok versenyét. Nagyon komoly eredményről van szó, az első hely azt jelenti, hogy Gergely az év összes versenyét figyelembe véve a legtöbb pontot szerezte az országban. Sikere nem előzmény nélküli, hiszen tavaly harmadikként végzett a Bolyai Társulat által meghirdetett Arany Dániel országos matematikai tanulóversenyen.A_Varosmajori_Gimnazium_rendhagyo_tanevnyitoja2

Szebedy Tas egy további jó hírrel is szolgált: a Miniszterelnöki Hivatal az iskolát támogató Kálmán Gyula Alapítványon keresztül 110 millió forinttal járul hozzá a rossz állapotú, zömében már nehezen nyitható és zárható tantermi ablakok cseréjéhez. A munkálatok várhatóan novemberig befejeződnek.

A jubileumi évvel kapcsolatban az igazgató elmondta, hogy harminc évvel ezelőtt a Városmajori Gimnázium első tanévnyitóját szintén külső helyszínen tartották, így történt ez húsz és tíz esztendővel ezelőtt is, most tehát a hagyományt folytatták. „Harminc év már olyan időtáv, ami meghatározó egy iskola életében, ráadásul kevés intézményről mondható el, hogy ezalatt folyamatosan fejlődött, és fejlődik ma is” – fogalmazott Szebedy Tas, aki arról is beszélt, hogy a kihívásokhoz alkalmazkodva, az állandó megújulást szem előtt tartva, a sokszínűségre fókuszálva dolgoznak céljaikért.A_Varosmajori_Gimnazium_rendhagyo_tanevnyitoja3

Ma a Városmajori Gimnázium az értelmiségi családok kedvelt iskolája, amely az elért eredményeit, megkérdőjelezhetetlen értékeit a nehézségek ellenére is képes megőrizni. Mindezt kitartó munkával, szorgalommal érték el, távol tartva maguktól a gőgösséget. Hasonlóan Diogenészhez, akitől egyszer Nagy Sándor megkérdezte, mit tehet érte, van-e valamilyen kívánsága. Az éppen sütkérező bölcs erre csak annyit válaszolt: „Ne álld el előlem a napot”, azaz ne vedd el azt, amit nem adhatsz. A kitartó munka mellett van még valami, ami nélkül egy iskola nem lehet sikeres. Ez pedig a Városmajori Gimnáziumot meghatározó összetartó közösség ereje – zárta szavait az igazgató.

Egy kis közös táncolás, „makarénázás” következett, amikor pedig már tetőfokára hágott a hangulat, az összes diák elfoglalta helyét a sportcentrum futballpályájára felrajzolt VMG 30 logóban, hogy elkészülhessenek ennek a feledhetetlen napnak a drónfotói.A_Varosmajori_Gimnazium_rendhagyo_tanevnyitoja4

 

*

A Városmajori Gimnáziumot 1989-ben alapította Kálmán Gyula, aki az intézmény első vezetőjeként egy modern, holland típusú, európai hangulatú iskolát szándékozott létrehozni. Ebbéli törekvésében partnerre talált Pethes Endre Ybl-díjas építészben, közösen alakították ki a vállaltan sokszínű iskola valamennyi apró részletét.

Kifejezett szándék volt a tervezéskor, hogy otthonos épület készüljön. Humán- és reálprofilt egyaránt szolgáló, kabinetrendszerrel működő gimnázium jött létre, ahol válogatott pedagógusi és szakembergárda talált egymásra. Sokan a kezdetek óta az iskolában dolgoznak. Egyetértettek, és ma is egyetértenek abban, hogy meghagyják a gyerekeknek a tévedés, a kipróbálás, a tapasztalatszerzés és a kísérletezés jogát. Éppen ezért a Városmajorban helye van a játéknak, a szabadidős foglalkozásoknak, a kreativitásnak, a közös alkotásnak, az önképzésnek, a sportnak.

Kálmán Gyula 1993-ban adta át a stafétabotot az akkor 30 éves Szebedy Tasnak, aki folytatta a megkezdett munkát. Ennek megfelelően alakították, formálták az oktatási intézményt, hogy az megfeleljen az eredeti elképzeléseknek. 1995-től párhuzamosan működött a négy- és a hatosztályos képzés, 2007-től öt évfolyamos nyelvi előkészítő évvel bővült az oktatás. 1998-ban már Budapest legkeresettebb gimnáziumainak egyike volt a Városmajori, 2008-ban pedig az ország 18 és Budapest 6 tehetséggondozó címet elnyerő gimnáziumának egyike lett.

A német kultuszminiszterek tanácsa által létrehozott DSD vizsgaközpontok és felkészítőhelyek egyik fő közreműködője a Városmajori Gimnázium. Itt működik a nemzetközileg is elismert, Magyar Örökség-díjas Angelica Leánykar.

Az intézmény elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, és 2011-től akkreditált tehetségpont. A legelsők között, 1993-ban itt indult el az iskolai internethasználat, 2001-ben már elektronikus adminisztrációt vezettek be, amit számos tanintézmény vett át az évek során.

MM.