Gondoljunk a szépséges Pavlovára!

Az 1890-es években egy pici lány Szentpéterváron arról ábrándozott, hogy ünnepelt balerina lesz. Álmai, mint a mesében, valóra váltak. Végigtáncolta a balettirodalom leghíresebb szerepeit, és meghódította az egész világot Amerikától Ausztráliáig. Az elbűvölő, légies jelenség 1926-os ausztrál turnéja alkalmával megihletett egy helybéli cukrászt, aki tiszteletére illatos, habkönnyű desszertet alkotott. Anna Pavlova neve a balett-táncosok között ma is fogalom, az ínyenceknek pedig egy álomszerű édességet jelent.

Ünnepek táján, amikor nagy sütés-főzés van otthon, legtöbbször marad tojásfehérje, amivel nem nagyon tudunk mit kezdeni. Karácsonykor habcsókot lehet belőle sütni, de tavasszal…? Ilyenkor jusson eszünkbe pavlova, így, kis kezdőbetűvel, merthogy egy tortáról van szó! Titka a peremesre sütött vaníliás tojáshabkoszorú, aminek a mérete és alakja a sütőformától, tölteléke a fantáziánktól és az alkalomtól függ.Pavlova1

 

Alapja a habkoszorú

Egy tortához 4 tojásfehérjét néhány csepp ecettel és késhegynyi sóval kemény habbá verünk, miközben 20 deka cukrot adunk hozzá, és ha van, néhány csepp vaníliaaromát is belecsöpögtetünk. Egy kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és a kemény tojáshabot belesimítjuk úgy, hogy a forma szélén körös-körül magas pereme keletkezzen. 10 dekányi, apróra vágott dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórjuk, és 140 °C-ra előmelegített sütőben 1 órán át sütjük, inkább csak szárítjuk.

Ezután az időközben elkészített tölteléket a habkoszorú közepébe töltjük, és megvárjuk, amíg megszilárdul, majd a tortakarikát leemelve a habkönnyű költeményt tálra csúsztatjuk. A töltelék a fantáziánkra van bízva, fontos, hogy krémes legyen, és a habkoszorú meg tudja tartani.Pavlova2

 

A meglepetés a töltelék

A csokoládés a kedveltebb: ehhez 3 deci tejszínt 1 púpozott evőkanál kristálycukorral kemény habbá verünk, majd 10 deka megolvasztott, de nem forró csokoládét beledolgozunk. Ezt az ínycsiklandó krémet töltjük a habkoszorúba. és megvárjuk, amíg megdermed. Tálaláskor bőven megszórjuk reszelt csokoládéval vagy csokoládéforgáccsal.

A fagylaltos-gyümölcsös a különlegesebb és szinte egyszerűbb is: tálaláskor a habkoszorú közepébe 40 deka vaníliafagylaltot töltünk, 20 dekányi friss vagy kissé felengedett mélyhűtött piros gyümölcsöt rakunk a tetejére. Ha van kedvünk, öntetet is készíthetünk: 40 deka friss vagy mélyhűtött piros gyümölcsöt hozzá illő 2 evőkanál dzsemmel sűrűre főzünk, majd hűlni hagyjuk. A torta köré öntve kínáljuk.

Pákozdi Judit