Mi újság, hegyvidéki anyukák és apukák?

Kertészkednek, tanulnak, főznek, esténként dolgoznak – a több mint hatezer tagot számláló „XII. kerületi anyukák-apukák” Facebook-csoport tagjai meséltek lapunknak arról, hogyan telnek otthoni mindennapjaik.

Oda a kedvenc parfüm...

„A két fiammal és a férjemmel vagyunk itthon. Merse tizenkettő, Marci hároméves. Szerencsére a két tesó nagyon jól kijön egymással, sosem unatkoznak, mindig találnak maguknak izgalmas elfoglaltságot. Merse sokat segít nekem. Amíg én sütök-főzök, addig ő a kertben játszik Marcival. A nagyobbik fiam imádja a humort, minden napra van egy jó vicce. Ma például ezt mondta el: »Anya, tudod, hogyan kell kezelni a konfliktusokat? Hát, pofonegyszerűen!”« Marci ezeket még nem érti, ő azon nevet, ahogyan mi nevetünk. Élvezzük az együtt töltött napokat, ugyanakkor azért félünk is a koronavírustól. Igyekszünk minden óvintézkedést betartani, a nagyiról is gondoskodunk, féltjük őt, nem engedjük, hogy utcára menjen. Hetente többször is bevásárolok neki; amíg én elvagyok, a férjem vigyáz a gyerekekre. Ez a húsvét most nem olyan volt, mint a többi. Az egész család nehezen viseli ezt az időszakot. Jó lenne együtt ünnepelni, újra átölelni a rokonokat. Türelmesek vagyunk, igyekszünk a jóra koncentrálni. Közösen festettünk tojásokat, kézműveskedtünk. Húsvéthétfőn a fiúk meglocsoltak. Szinte semmi nem maradt a kedvenc parfümömből…”

Vera, 33 éves

 Kincs az együtt töltött idő

„Amira májusban lesz ötéves. A párom segít a bevásárlásban, a kislányommal sehova nem megyünk. A kijárási korlátozás előtt mindig pörögtünk, ezért az első két hét nehéz volt, lelassult az élet. Tulajdonképpen minden nap hasonló. Reggeli után virágokat ültetünk a társasház kertjében, ahol ebédig játszunk. Korábban sosem kertészkedtünk, most viszont ez a családunk új hobbija. Délután van egy kis csendes pihenő, majd kreatív foglalkozás. Jó móka a főzés is, Amira rengeteget segít, imádja a gombapucolást, és a sütik tésztáját is mindig szívesen »ellenőrzi«. Egyelőre nem hiányzik neki az óvoda. Eddig is itthonról dolgoztam, de most csak akkor nyitom ki a laptopot, amikor Amira alszik. Élvezzük az együtt töltött időt. Furcsán hangzik, de amióta a lányom nem jár oviba, sokkal jobban megismertem őt. Mindenbe viszünk egy kis humort. Amirának játékosan próbálom megtanítani az angolt, a számokat és a betűket. Szerencsére a párom maximálisan kiveszi a részét mindenből – ő is sokat játszik a kislányunkkal, fogócskáznak, társasoznak. A legdrágább kincs számomra, hogy sok időt tölthetek most a gyermekemmel.”

Edina, 36 éves

 Virtuálisan egymás nappalijában

„Ábris három-, Arina másfél éves. Most home office-ban dolgozom. Minden óvintézkedést betartunk, hiszen egymást és másokat sem szeretnénk veszélyeztetni. Hajnalban indul a nap, sokat sütünk és játszunk. Lakásban élünk, ezért rossz, hogy most nem lehet a játszótérre menni. Kevesebb a mozgás, de rövid időre néha kijárunk sétálni. A kézműveskedés számunkra napi program, állandóan kreatívoskodunk. Ha jó az idő, kimegyünk az erkélyre, és hallgatjuk a madarak csiripelését. A barátainkkal, akiknek hasonló korú gyermekeik vannak, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Virtuálisan egymás nappalijába költöztünk. A gyerekzsivaj miatt, persze, nem mindig halljuk, hogy mit mond a másik… Nem unatkozunk, kicsit fáradtak vagyunk, de boldogok is amiatt, hogy most éjjel-nappal együtt lehetünk.”

Fruzsina, 32 éves