Nem kell postára menni az adóügyek miatt

„Nem kell postára menni, hogy befizessük az adót!” – hívta fel a hegyvidékiek figyelmét Bódis Anna, a polgármesteri hivatal adóigazgatási irodájának megbízott vezetője. Mint mondta, a készpénzzel történő postai csekkes fizetés lehetősége elsősorban azok számára biztosított, akik valamilyen oknál fogva nem tudják használni az elektronikus fizetési módokat. A Hegyvidéken élők túlnyomó többsége számára azonban nem okoz gondot, hogy az önkormányzat eugyintezes.hegyvidek.hu címen elérhető oldalán bankkártyával fizesse be adóját, vagy banki átutalással, vagy az iCsekk mobilalkalmazással, a csekken található QR-kód segítségével intézze ezt.

Az irodavezető arról is beszélt, hogy az önkormányzatoknak az egész országban kötelezően át kellett állniuk egy új, központi adónyilvántartó rendszer használatára. Ám a program túlterheltséggel küszködött, így ez nem ment gördülékenyen, a XII. kerületben egy-két hetes csúszás történt az adómérték-változás miatt hozott határozatok tértivevényes kiküldésében. Ezzel együtt az önkormányzat február végén átadta a leveleket a Magyar Postának, jóval azt megelőzően, hogy a kormány március 12-én kihirdette a veszélyhelyzetet.

Sajnálatos módon a posta nem tudta kikézbesíteni az összes küldeményt két hét alatt, ezért fordulhatott elő, hogy sokan a veszélyhelyzet kihirdetését követően kapták meg a tértivevényes levelet. A bejelentések alapján voltak olyanok is, akik hiába tartózkodtak otthon, be sem csengetett hozzájuk a kézbesítő, csak értesítőt dobott be arról, hogy a postán átvehetik levelüket. Bódis Anna elmondta, hogy nekik sem kell elmenniük otthonról, amennyiben ugyanis az át nem vett tértivevényes levél visszaérkezik az önkormányzathoz, azt egyszerű levélként ismét kiküldi.

„Természetesen nem szankcionálja az önkormányzat a megcsúszó kézbesítés miatti késedelmes befizetéseket” – jelentette ki az adóigazgatási iroda vezetője. Hozzátette: a nehézségek ellenére a hegyvidékiek többsége időben befizette az adóját.

A megváltozott adómértékek kapcsán arról beszélt, hogy a helyi adók évek óta – a telekadó például nyolc éve – nem emelkedtek, miközben a jövedelmek közel a másfélszeresére, az ingatlanárak pedig majdnem a duplájára nőttek. Az önkormányzat igyekszik eleget tenni a kerület fejlesztésével kapcsolatos elvárásoknak, ám az építőipari árak is jelentős mértékben, néhány év alatt 30-50%-kal növekedtek.

Az utak, járdák, lépcsők felújítására fordítható kommunális adó mostani változása havi szinten átlagosan 300 forint pluszterhet jelent az adózóknak, ami kevesebb, mint egy buszjegy ára. A négyzetméterenkénti 51 forintos telekadó-emelés – amely az adózó lakók kevesebb mint 9%-át érinti – átlagosan havi 1250 forint növekedést jelent. Az építményadó a garázsok esetében átlagosan havi 130 forinttal nő.

Az adómentességek és kedvezmények széles köre nem változott. Azoknak a polgároknak, akiknek az adó megfizetése egészségügyi vagy szociális okok miatt átmenetileg vagy tartósan problémát okoz, lehetőségük van részletfizetést vagy az adó mérséklését kérni. A kérelemhez szükséges formanyomtatvány letölthető az önkormányzat honlapjáról (www.hegyvidek.hu/szolgaltatasok/adozas/meltanyossagi-igeny), vagy kérésre az adóigazgatási iroda kiküldi elektronikusan. Ha a kérelem kitöltése problémát okoz, az iroda munkatársai készséggel segítenek.

z.

 

A polgármesteri hivatal adóigazgatási irodája a járványidőszakban a 06-70/935-5224-es telefonszámon érhető el.